Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznajmljivači zabrinuti

Booking.com traži da PDV na njegovu proviziju plaćaju i – nonice

turizam
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
27.11.2013.
u 07:14

Poslovni partner vlasnika jadranskih apartmana u dopisu kaže da su PDV po novom dužni plaćati i retroaktivno, od 1. srpnja

Hoće li svaka nonica s dvije-tri sobe za iznajmljivanje i svojim PDV identifikacijskim brojem, morati računati PDV na proviziju Booking.coma, a onda ga sama i (u)platiti? I to ne samo iduće sezone nego i retroaktivno, od 1. srpnja i ulaska u EU. Upravo to jadranskim partnerima dopisom poručuje ponajveći svjetski portal za putovanje Booking.com.  

U dopisu stoji da je do “promjene pravila vezanih uz PDV došlo zbog ulaska Hrvatske u EU”. Tumačenje naše Porezne uprave čekaju i novinari i predstavnici Zajednice obiteljskog smještaja, a njen predsjednik Nedo Pinezić kaže: “Porezni savjetnici, međutim, tumače da po novom strana kompanija uistinu može slati samo neto račune, bez PDV-a. No to se odnosi na strane tvrtke koje nemaju ispostave kod nas, a Booking.com u Zagrebu ipak ima sjedište... Nejasno je i može li se takav zahtjev iznajmljivačima ispostaviti retroaktivno. Zabrinjava i što strane tvrtke u takvim slučajevima ne moraju plaćati ni porez na dobit u Hrvatskoj. Za Booking.comom bi se, naime, mogli povesti i drugi...”

Pokaže li se da su zahtjevi Booking.coma utemeljeni, neki će zimer-frei domaćini s tri-četiri sobe morati za PDV-a od 1. srpnja naovamo uplatiti pet, šest tisuća kuna. Mnogima će trebati i pomoć knjigovođe, za što može trebati koja stotina kuna, ali i – eura.     

>>Jedna su od rijetkih tvrtki u RH koja poručuje: Nema više otkaza!

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
07:55 27.11.2013.

Pitanje je samo od koga su iznajmljiavči dobivali račune, od Booking.com-a iz Hrvatske ili inozemstva. Ako iz Hrvatske, onda je na računu trebao biti obračunat PDV (zapravo ovisi o tome da li je sam Booking.com Hrvatska obveznik PDV-a), a ako računi stižu izvana, onda iznajmljivači sami moraju obračunati PDV,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije