Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bespovratna sredstva za izgradnju i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzetnika

Bespovratna sredstva za izgradnju i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzetnika
Foto: Promo
19.02.2018.
u 09:36

Minimalni iznos potpore koji se dodjeljuje pojedinom korisniku iznosi 500.000,00 kn, što znači da je minimalna predračunska vrijednost projekta oko 1.100.000,00 kuna.

Nedavno je otvoren poziv pod nazivom „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzetnika“. Detaljnije informacije o natječaju dali su nam stručnjaci iz uspješne konzultantske tvrtke za pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova, TEMPO savjetovanje.

Ovaj poziv je pripremljen u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Poduzetnicima koji imaju namjeru aplicirati na ovaj poziv, bitna je informacija da zaprimanje projektnih prijava započinje već 03.04.2018. te da je intenzitet potpore 35-45% prihvatljivih troškova, ovisno o tome radi li se o mikro, malom ili srednjem poduzetniku. U ovom pozivu nije moguća prijava velikih poduzeća, s više od 250 zaposlenih, rekla je Katarina Lisjak, univ. spec. pol. iz TEMPO savjetovanja.

Minimalni iznos potpore koji se dodjeljuje pojedinom korisniku iznosi 500.000,00 kn, što znači da je minimalna predračunska vrijednost projekta oko 1.100.000,00 kuna. Prihvatljive aktivnosti su troškovi povezani s izgradnjom, počevši od pripreme zemljišta, krčenja, izgradnje poslovnih zgrada ili rekonstrukcije poslovnih prostorija sve do ishođenja uporabne dozvole. Infrastrukturna komponenta projekata nije obavezna te su prihvatljivi i troškovi nabave opreme i strojeva, alata, montaže nabavljene opreme i strojeva, troškovi informatičke opreme ako su izravno povezani s projektom, troškovi sudjelovanja na sajmovima kao aktivnosti projekta, te usavršavanje.

Kao standardne prihvatljive aktivnosti u EU projektima i ovdje su prihvatljivi troškovi za savjetodavne usluge u provedbi projekta, te troškovi promidžbe i vidljivosti. Zanimljivo je istaknuti da je u ovom pozivu prihvatljiva za sufinanciranje i sama priprema projekta kroz projektne obrasce za prijavu s potrebnim prilozima, te izrada investicijske studije.

Troškovi pripreme dokumentacije za prijavu projekta prihvatljivi su od datuma objave Poziva, dok svi ostali troškovi u provedbi projekta postaju prihvatljivi od trenutka predaje projektnog prijedloga u okviru Poziva. To bi zasigurno trebalo olakšati odluku o prijavi onim poduzetnicima kojima cijena konkretno te konzultantske usluge predstavlja određenu „kočnicu“ za poduzimanje prvog koraka ka prijavi na natječaj, ističu u TEMPO savjetovanju.

Ovo je drugi ovakav Poziv sa sličnim predmetom, svrhom i ciljem Poziva u ovoj financijskoj perspektivi, te za razliku od prvog, očekujemo i veći interes i veću realizaciju projekata poduzetnika. I mi kao konzultanti, odnosno predstavnici korisnika, imamo iskustvo iz prvog Poziva, ali i provedbena tijela su na prvom pozivu dobila koristan uvid u razne slučajeve i probleme koji se u provedbi ovakvih projekata mogu pojaviti, te očekujemo efikasniju i za poduzetnike povoljniju realizaciju Poziva temeljenu na stečenim iskustvima, rekla je Katarina Lisjak.

Detaljnije informacije zainteresirani poduzetnici mogu pronaći na www.strukturnifondovi.hr ili na www.temposavjetovanje.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije