Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grade dvije tvornice

Belupo u najvećoj ovogodišnjoj industrijskoj investiciji u zemlji

Hrvoje Kolarić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
03.04.2015.
u 12:23

Zaposlit će još 100 ljudi - Novi pogoni u Koprivnici trebali bi proraditi u 2017.

Ne zna se tko je sretniji zbog izdavanja građevinske dozvole za gradnju dviju novih tvornica koprivničkoga Belupa, farmaceutskog dijela grupacije Podravke – u samoj kompaniji zbog pokretanja najveće ovogodišnje industrijske investicije u Hrvatskoj, “teške” oko 50 milijuna eura, ili u Gradu Koprivnici zbog toga što će na ime komunalnog doprinosa uprihoditi oko šest milijuna kuna i tako nadomjestiti ono bez čega su ostali zbog porezne mini-reforme.

Gradnja dvaju pogona na parceli od 80.000 kvadrata u koprivničkoj industrijskoj zoni, tik uz dvije postojeće Belupo tvornice, počet će ovih dana. U jednom će se proizvoditi kruti, a u drugom polukruti i tekući oblici lijekova. Izgradit će se i novo skladište sirovina i ambalaže. Tvornice bi trebale proraditi u 2017., a zapošljavat će oko 100 radnika.

Plan je povećati izvoz na 60% ukupne proizvodnje

– Izgradnjom ovih pogona Belupo će novim proizvodima i tehnologijama ojačati konkurentsku tržišnu poziciju, a s novim kapacitetima postat ćemo i proizvodno fleksibilniji – kazao je Hrvoje Kolarić, šef Belupove uprave. Druga po veličini farmaceutska kompanija u Hrvatskoj prema tržišnom udjelu, Belupo je lani ostvario prihode od oko 840 milijuna kuna uz dobit od 63 milijuna. Gotovo polovicu ostvaruje u inozemstvu, a posluje na 16 tržišta. U Hrvatskoj je lider u kardiovaskularnom i dermatološkom programu s dva najprodavanija lijeka, onim za liječenje visokog krvnog tlaka i onim za sprečavanje srčanih oboljenja. Tvrtka zapošljava 1300 radnika.

– Orijentacija na osvajanje novih tržišta nam je prioritet i jedini način da nastavimo rast. U idućem razdoblju naši su strateški ciljevi još dublja penetracija na tržišta srednje, istočne i jugoistočne Europe, kao i daljnja diverzifikacija sadašnjeg portfolia – veli Kolarić i iznosi plan povećanja izvoza na 60% ukupne proizvodnje. U kompaniji kažu kako će s novim pogonima učvrstiti poziciju tehnološki najnaprednije farmaceutske kompanije u ovome dijelu Europe.

>>Dokapitalizacija do kraja srpnja, država gubi kontrolni paket

>>Farmaceuti prosvjeduju protiv politike rezanja cijena

Komentara 2

Avatar Bekrija
Bekrija
13:58 03.04.2015.

Bravo!

Avatar Peterančan
Peterančan
15:19 03.04.2015.

Samo pazite da vam i to ne razbuca drug onoidsz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije