Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene i poduzetništvo

Barbara Mesić: I svaki je pad dio uspjeha

Barbara Mesić
Foto: Privatni arhiv
28.11.2018.
u 12:16

Večernji list i časopis Zaposlena pokreću novi projekt

“Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” projekt je koji uskoro pokreću časopis Zaposlena i Večernji list želeći istaknuti važnost mentorstva, pogotovo za mlade poslovne žene kojima treba potpora u karijeri. U projektu će, sa željom podizanja svijesti o važnosti ženskog mentoriranja, sudjelovati brojne uspješne žene iznoseći svoja iskustva, razmišljanja, prijedloge, savjete. Jedna od njih bit će i Barbara Mesić, glavna savjetnica ministra turizma, koja će svoje bogato poslovno i životno iskustvo podijeliti s mladim poduzetnicama.

Glavna savjetnica ministra Garija Cappellija na tu je poziciju, inače, došla s mjesta osobne savjetnice predsjednika Hrvatskog Sabora, a u životopisu, osim diplome zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, ima i magisterij prestižnog King's Collegea u Londonu. Magistrirala je iz međunarodne političke ekonomije, uz stipendiju Ujedinjenog kraljevstva koju je dobila s još dvadesetak kolega u konkurenciji čak 20.000 kandidata iz cijelog svijeta. Ambiciozna i fokusirana, B. Mesić lani je položila i savjetnički ispit, koji joj otvara vrata u diplomaciju, a govori engleski, talijanski i njemački.

Na sadašnjem radnom mjestu posebno je ponosna na dva projekta: sportaši iz turističkog spota odrekli su se honorara zahvaljujući čemu je udrugama za bolesnu i napuštenu djecu otišlo pola milijuna kuna, a humanitarnu notu imalo je i predstavljanje službene odjeće informatora Hrvatske turističke zajednice na kojoj je sakupljeno 160.000 kuna za djecu s autizmom. U svakom slučaju, glavna savjetnica ministra turizma imat će što ispričati i čime motivirati mlade, poduzetne žene.

Zašto je mentorstvo važno za mlade poduzetnice i one koje to tek žele postati?

Povezivanje ili networking pretpostavka je uspješnosti u svakom poslu jer svaki poslovni odnos, čak i u današnje digitalno doba, primarno počiva na ljudskom kontaktu. Bez networkinga i uspostave kvalitetnih poslovnih kontakata gotovo da i nema uspjeha. Drago mi je da su Večernji list i Zaposlena to prepoznali, pogotovo u dijelu koji se odnosi na pružanje potpore mladim poslovnim ženama, koje tek pokreću svoj posao. Puno žena ima vlastitu viziju i ideju o nekoj vrsti poduzetništva kojim bi se željele baviti, no često te ideje ostaju nerealizirane, bilo iz straha od ulaska u nešto nepoznato, nedostatka potrebnih informacija ili zbog izostanka potpore okoline.

Pogledajte i galeriju dodjele nagrada i priznanja najboljim menadžerima i poduzetnicima CROMA 2018:

Barbara Mesić
1/17

Upravo stoga, držim da je izuzetno važno pružiti mladim poslovnim ženama podršku i pomoći im u fazi postavljanja početne platforme na kojoj će počivati daljnji razvoj njihove poslovne ideje ili vizije. Odlučila sam se na sudjelovanje u ovom projektu, jer sam i sama prošla slične situacije, u kojima bi mi podrška, savjet i posebice iskustvo ostvarene poslovne žene, odnosno mentorice koja je prošla nešto slično, bili od velikog značaja. Rani networking, na samom začetku rađanja nove poduzetnice, može biti od presudne važnosti za njen uspjeh.

Kakva je poziciji žena u biznisu i općenito u društvu i politici kod nas?

Voljela bih na ovo pitanje odgovoriti afirmativno i konstatirati kako smo kao društvo evoluirali do faze u kojoj se i nas žene promatra isključivo kroz naše poslovne uspjehe. Nažalost, kad govorimo o poslovnim ženama čini se kako je još uvijek bitnije to kako izgledaju ili koju odjeću nose, od onoga što su postigle ili koliko su uložile u vlastito obrazovanje ili napredak u poslu. Jeste li, primjerice, ikad pročitali članak u kojem se raspravlja o liniji, frizuri ili o odijelu ili kravati nekog viđenijeg poslovnog čovjeka? Želim naglasiti kako kad su poslovne žene u pitanju postoji opravdana bojazan da će sav njihov profesionalni trud zasjeniti trivijalne stvari, koje se gotovo nikada neće imputirati muškarcima.

Vjerujem da se kao društvo možemo izdići iznad toga, te smatram kako niti jedna žena, samo zato što je žena, ne bi smjela biti izložena dvostrukim mjerilima, posebice kad govorimo o poslovnom okružju. Pritom je osobito velika odgovornost na medijima, koji bi trebali isticati pozitivne primjere kvalitetnih projekata koje pokreću žene i napustiti taj još uvijek prisutan “objektni” pristup na koji možemo naići u nekim medijskim objavama. Osobno, pružam apsolutnu podršku svim svojim kolegicama, veseli me svaki njihov uspjeh i iskreno se nadam kako će i ovaj projekt osvijestiti upravo tu potrebu njihovog uvažavanja i vrednovanja temeljem poslovnih i životnih uspjeha.

Što će biti vaša glavna poruka mladim poduzetnicama?

Moja glavna poruka bit će da nema odustajanja. Upornost, trud, energija, koju će uložiti u posao, mora rezultirati pozitivnim rezultatima. I svaki pad ili neuspjeh je dio uspjeha i zato je važno ne odustati, nego izvući pouke i krenuti dalje. U tome ću koristiti iskustva iz vlastitog života. Evo, primjerice, navest ću im primjer kada sam izabrana za stipendisticu britanske vlade, što mi je omogućilo da završim poslijediplomski studij na jednom od njihovih najprestižnijih visokih učilišta. Ovo je iskustvo možda najznačajnije po tome što sam u vrijeme studija bila u visokoj trudnoći.

Vjerujte mi da mi nije bilo lako kao trudnoj ženi otići u studentski dom u londonskom predgrađu, sobicu bez kuhinje, kupaone, grijanja, a da ne pričamo o svakodnevnim odlascima na predavanja i zahtjevnim studentskim obvezama. Puno njih mi je govorilo, nećeš uspjeti, odustani, ja sam, međutim, bila uporna i gurala svoj film. Baš ništa me nije moglo obeshrabriti na tom putu – u roku sam dala sve ispite i završila studij uz majčinstvo i neprospavane noći. Napravila bih to ponovno bez obzira koliko teško bilo jer nema odustajanja kada postoji jasan cilj i želja za uspjehom.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 2

MA
marko32
18:25 28.11.2018.

sve super. no kada je sve stigla ako je prije bila manekenka i glumica u nasim humoristicnim serijama. Svaka cast na stecenim diplomama, no nedavno su bili clanci o njoj gdje joj nisu spominjali struku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije