Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Barbara Dorić: LNG će biti gotov do 2020. godine i bit će profitabilan

Balans zelenih izvora energije s fosilnim gorivima cilj je veće energetske neovisnosti
21. travnja 2018. u 20:12 3 komentara 1027 prikaza
dr. sc. Barbara Dorić
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Plan mi je realizirati projekt LNG Terminala u najkraćem mogućem roku u skladu sa svim tržišnim očekivanjima, a realno je da se projekt plutajućeg terminala realizira 2020. godine – rekla nam je jučer nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska dr. sc. Barbara Dorić. Najavljuje da će maksimalno ubrzati i optimizirati projekt na kojem se u raznim oblicima i fazama radi dulje od dvadeset godina.

Barbara Dorić GRADNJA TERMINALA Barbara Dorić nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska

Prvo privlačenje investitora

Prve poruke Barbara Dorić poslala je tek dan nakon imenovanja na novu dužnost. Poziciju direktorice LNG Hrvatska preuzela je u četvrtak, a istog dana nekoliko sati ranije na vlastiti zahtjev Vlada ju je razriješila dužnosti čelnice Agencije za ugljikovodike.

Na poziciji u LNG je zamijenila Gorana Frančića kojem se zamjeralo kašnjenje u provedbi projekta, ali prije svega to što nije izradio i Nadzornom odboru prezentirao zadovoljavajući plan poslovanja za ovu godinu. Nije mu pomogla ni činjenica da je u prvom krugu podnošenja obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta LNG-a stigla samo jedna ponuda. Prema neslužbenim informacijama bila je to ponuda Ine za 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje.

– Ako se neke stvari poslože u idućih mjesec do dva, velike su šanse da se u drugom krugu natječaja javi više zakupaca terminala – kaže Barbara Dorić. Pojašnjava da će istražiti zašto investitori nisu pokazali veći interes i čime ih se može privući. U konačnici cilj je da zakup bude zadovoljavajući, da projekt bude profitabilan i da ide dalje.

Da entuzijazmom može pomaknuti stvari s mrtve točke B. Dorić pokazala je dok je vodila Agenciju za ugljikovodike. Ustrojila je Agenciju čiji je primarni cilj bio otvoriti nove natječaje za istraživanje ugljikovodika na kopnu i u Jadranu.

U tri godine rada donijeti su svi propisi i provedbeni akti potrebni za otvaranje međunarodnih natječaja, odabrani su ulagači i izdane dozvole za početak istraživanja.

Zna sa zelenima i lokalcima

S obzirom na pad cijene sirove nafte ispod 70 dolara po barelu interesa istraživanje nafte u Jadranu nije bilo, ali je Agencija realizirala ugovore za šest istražnih polja u Slavoniji i Baranji. Zahvaljujući tom natječaju u Hrvatsku je došao kanadski Vermilion.

S otporima lokalnih jedinica, protivnicima energetskim projektima te administracijom izborila se tada, pa se vjeruje da će i LNG pokrenuti s mrtve točke.

Barbara Dorić početkom godine doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani na temu “Model upravljanja uspješnosti u naftnom i plinskom sektoru”, a osim teme doktorskog rada za plinski biznis veže je i Zakon o tržištu plina. Sudjelovala je u izradi zakona koji je produljio rok za potpunu liberalizaciju tržišta plina do 2021.

Voditeljica je povjerenstva za izradu energetske strategije koja će zacrtati smjer u kojem će se voditi energetska politika. Ključ te strategije bit će osigurati veću proizvodnju ugljikovodika, diverzifikaciju nabavnih pravaca i balans zelenih izvora energije s fosilnim gorivima u cilju veće energetske neovisnosti Hrvatske.

rasprava Omišljani se protive plutajućem LNG terminalu Biramo izvrsnost S LNG terminalom Hrvatska postaje strateški energetski igrač Barbara Dorić VISOKA OČEKIVANJA Nova direktorica poručila: LNG terminal bit će realiziran do 2020.
LJUBAV JE U ZRAKU
Nema više skrivanja! Bruno Petković ljubi bivšu ženu našeg poznatog nogometaša
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • Deleted user:

  gospodarski vic desetljeca..

 • Deleted user:

  Graditeljica lng terminala bila je aktivna kada je najvljivala dacce svjetske naftne kompanine eksploatirati naftu i plin u jadraniu....

 • Avatar Zagor74 - blokirani
  Zagor74 - blokirani:

  Umjesto riječi entuzijazam, koja naravno treba, rado bi vidio opis tog profitabilnog poslovnog modela s obzirom da je transport cost kod našeg LNG teško “unaprijediti” u odnosi na ruski dobavni pravac.