Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odustali

Agrokor povukao ponudu za kupnju slovenskog Mercatora

todorić (1)
Pixsell
07.02.2012.
u 20:08

Ponudu su povukli zbog dugotrajnog tijeka procesa te neizvjesnosti ishoda koji bi, smatraju u Agrokoru, mogli biti štetni za tvrtku

Agrokor ni iz trećeg pokušaja nije uspio preuzeti slovenski Mercator, pa je objavio da povlači izdašnu ponudu od 830 milijuna eura za vodeći slovenski trgovački lanac. U obrazloženju odluke Agrokor navodi da ih je “dugotrajni tijek dosadašnjeg procesa naveo na zaključak da bi cijeli proces mogao još potrajati”, te se povlače jer nema jamstva da bi se posao završio “pod zadovoljavajućim uvjetima”.

Agrokor je već tri puta pokušavao doći do Mercatora, ali slovenske su vlasti svaki put pronalazile proceduralne ili formalne razloge da to spriječe jer nisu spremni tvrtku prodati hrvatskom konkurentu. Mercator je lani ostvario oko 3 milijarde eura godišnjeg prihoda, a nalazi se u vlasništvu nekoliko banaka i Pivovarne Laško, koje su željele prodati svoj udjel u trgovačkom lancu kako bi se riješili vlastitih dubioza. Pokušaj prodaje tih udjela Todoriću pratio je niz prevrata, smjena i skandala jer država putem svojih udjela ili udjela u povezanim društvima kontrolira glavne tvrtke u Sloveniji, pa i suvlasnike Mercatora čija se prodaja prometnula u prvorazredno političko pitanje.

Pivovarna Laško kao najveći pojedinačni vlasnik s 23 posto udjela u jednom se trenutku čak suglasila s prodajom Agrokoru, ali taj je plan uoči Božića osujetio sam Mercator koji je najavio da će preuzeti Pivovarnu Laško. Ta se vratolomija nije dogodila, ali kupila im je vrijeme tijekom dvomjesečnog političkog vakuuma i portage za mandatarom. Stari, novi premijer Janša i ranije se žestoko protivio prodaji Mercatora. Upravo za njegova mandata Mercator je dospio u ruke tvrtki u vlasništvu posrnulih tajkuna Boška Šrota i Igora Bavčara.

Bilo je ovih dana nagađanja da će Ivica Todorić spustiti cijenu svoje ponude, no umjesto toga kasno sinoć stigla je vijest o povlačenju. Je li to taktički potez do četvrte prilike ili strateško odustajanje ostaje da se vidi. Sadašnja uprava Mercatora prema Todoriću je nastupala neprijateljski, a nekoliko su puta izjavljivali da će izaći sa svojom protuponudom da preuzmu Konzum. Nit je Mercator postao Konzumator, nit je Konzum postao Merzum, no sudeći po dosadašnjim zapletima ova sapunica još nije ni blizu svom kraju.

Ključne riječi

Komentara 126

OB
-obrisani-
20:30 07.02.2012.

cijela -Dezela--kosta milijardu kuna ,,ahaahhhahahhaha nisi lud za merkator dali tolike pare,eehhehehehh

NO
Novinar
20:48 07.02.2012.

Slovenci za razliku od Hrvata znaju čuvati strateško važna poduzeća.

PE
perozagreb
21:24 07.02.2012.

kroxs! Evo pouke: brini za vlastitu r*t!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije