Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MWC U BARCELONI

Tko će biti gospodar prstenova? Sve više brendova najavljuje novi pametni uređaj

MWC u Barceloni
Foto: Reuters/Pixsell
1/11
06.03.2024.
u 16:24

Svjetski mobilni kongres predstavio nove uređaje i trendove u tehnologiji

Tko bi rekao da će nam skora budućnost biti - omotana oko prsta. Barem sudeći prema novom trendu velikih tehnoloških brendova koji sada žure korisnicima čim prije ponuditi novi uređaj - pametni prsten. Na Mobilnom svjetskom kongresu (MWC) u Barceloni Samsung je posjetiteljima pokazao svoj novi gadget - Galaxy Ring. Najavili su ga kao novi način praćenja zdravlja korisnika i poticajem za zdraviji život.

No, Samsung nije prvi koji je "iskovao" pametni prsten. Finska kompanija Oura Health je imala projekt pametnog prstena na Kickstarteru još 2016. godine, a prvi proizvod su lansirali 2017. godine i danas su vodeći brend u tom segmentu. No, sada se i veliki Samsung ozbiljno ubacio na ovo tržište. A nakon što je Samsung to otkrio u siječnju ove godine, sada je i cijeli niz drugih brendova najavio svoje planove za vlastite proizvodnje takvih uređaja uključujući i Apple, Honor, Amazfit... 

Foto: Reuters/Pixsell

Dakle, konkurencija se zaoštrava, proizvodnja pametnih prstenova je uzavrela pa sada doista imamo pravo natjecanje za najmoćniji prsten. Tko će biti prsten koji će vladati svima ostalima? Na taj odgovor ćemo još malo pričekati pa ćemo kasnije razvrstavati tko je Sauron, a tko Gandalf i ostala prstenova družina.

U međuvremenu se u Barceloni na MWC-u moglo vidjeti i mnogo drugih zanimljivih stvari. Lenovo je prezentirao futuristički koncept laptopa s prozirnim ekranom - Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept. Dolazi sa 17,3-inčnim Micro-LED prozirnim zaslonom bez obruba, prozirnim područjem tipkovnice i naizgled plutajućim dizajnom stalka za prijenosno računalo. Zasad i nema službenih planova da takav laptop nekad uskoro i dođe na tržište, nego je više područje za razvoj prozirnih zaslona i integraciju umjetne inteligencije. Sadržaj se na ovom prozirnom ekranu može prikazivati i s prednje i stražnje strane pa bi prve primjene mogle biti oglašivačke prirode u hotelima i sličnim prostorima.  

Motorola je pokazala funkcionalni pametni telefon koji se može saviti u oblik narukvice i tako nositi na ruci (uz još jednu narukvicu kao podlogu). Uspjeli su to kreirati zahvaljujući novom obliku baterije - koja ovdje nije u jednom komadu nego je raskomada u sitne dijelove, nešto poput kralježnjaka.

Foto: Reuters/Pixsell

No, ako vam to nisu dovoljno inovativne stvari bilo je u Barceloni za vidjeti i otkačenijih stvari. A to su koncept letećeg automobila i urbani dron koji može prevoziti ljude. Američka kompanija Alef Aeronautics donijela je na MWC svoj uzbudljivi demonstracijski model letećeg automobila. To je prototip mogućeg vozila već u skoroj budućnosti, pod uvjetom da se riješe zakonska regulativa. Iz te kompanije tvrde da u Americi već imaju dozvolu za letenje... Uglavnom kad ga pogledate prvo se sjetite batmobila... Korejska tvrtka SK Telecoms pokazala je svoj električni dron za gradsku vožnju koji može prevoziti četvero putnika. Jesu li to strojevi koji će nam riješiti prometne gužve u budućnosti?

Na MWC-u su lansirani i novi top Android mobiteli. Honor je predstavio svoj novi flagship Honor Magic6 Pro s odličnim kamerama, posebice velikim telefoto objektivom od 180 megapiksela i dugotrajnom baterijom velikog kapaciteta (5600 mAh). Isprobao sam ovaj mobitel i prvi dojmovi su mi odlični. Fotografije su vrlo kvalitetne, a zum je doista moćan i proizvodi oštre fotografije i s većih udaljenosti.

Xiaomi je također imao zapažen nastup s cijelom serijom proizvoda s fokusom na njihovu novu Xiaomi 14 seriju. Novi moćan Xiaomi 14 Ultra ima vrlo kvalitetne kamere s posebnim naglaskom na snimanje videa. No, vrlo je uočljiva i cijena ovog uređaja koji stiže na hrvatsko tržište s cijenom od čak 1499 eura. No, Xiaomi tu nije stao, Kinezi su u Barcelonu donijeli i svoj prvi - električni automobil Xiaomi SU7. Za sada je u ponudi samo u Kini, no već je najavljen izvoz u Singapur, a tu sigurno neće stati...

U Barcelonu je kao uvijek na MWC stigao i prva hrvatska jednorog kompanija Infobip. Na svom istaknutom i prepoznatljivom štandu u Barceloni, Infobip je pokazao kako funkcionira Rich Communication Services (RCS) Business Messaging, kao i najnovija GenAI rješenja na kojima radi. Prezentirali su Infobipove chatbotove s umjetnom inteligencijom. A suosnivač i operativni direktor Infobipa Roberto Kutić je Večernjakovom reporteru Zoranu Vitasu otkrio da je Infobip ugradio Chat GPT i u svoje usluge koje se već koriste u Hrvatskoj.

Foto: Danijel Lijović

Na MWC-u je izlagao i niz malih kompanija i startupa koji se tek probijaju na šire tržište. Jedan od takvih zanimljivih projekata je i njemačka tvrtka Tooz. Oni su startup koji je nastao unutar poznate njemačke kompanije Carl Zeiss poznate po vrhunskim optikama. Tooz je, pak, kreirao novi proizvod - dioptrijske naočale koje imaju ugrađen čip pa mogu prikazivati notifikacije s vašeg mobitela. Imaju nekoliko varijanti - s većim prikazom obavijesti koje se prikazuju kao zelena projekcija ili manjim slovima/grafikama.

Iz Tooza mi tvrde da njihovi proizvodi imaju odobrenja da ih smiju koristiti i vozači, no ovisit će o svakoj zemlji Europske unije da donese svoje propise dopuštaju li se takvi uređaju i prometu. Uglavnom, ako vam nije dosta obavijesti s mobitela sada znate da postoji i ovakva mogućnost projiciranja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije