Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati ispitivanja

Agresivno ponašanje na cesti ima lančani učinak, pa raste i vjerojatnost od nezgoda

nesreća
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.01.2016.
u 18:00

Agresivna vožnja drugih može i na vozače koji inače ne spadaju u kategoriju »problematičnih« utjecati da počnu voziti agresivnije

Agresivna vožnja pojedinoga vozača utječe na ostale vozače i tako može izazvati lanac stresnih i opasnih situacija te prouzročiti nezgodu. Pokazalo je to nedavno ispitivanje koje su na oko 9000 vozača iz 15 država proveli Goodyear i Londonska škola ekonomije i političkih znanosti.

Rezultati su otkrili čitav spektar uzoraka ponašanja koji kod drugih mogu prouzročiti otpor: od ubacivanja na prometnim čvorovima i vožnje neposredno iza nekoga do nepravilnoga pokazivanja smjera i načina mijenjanja voznih trakova na autocesti, ali i vikanja na druge vozače, prijetnji i uvredljivih gesti. Vozači bi trebali shvatiti koliko njihovo ponašanje utječe na ponašanje drugih i da svojim postupcima mogu potaknuti ili prekinuti lančanu reakciju. Obijesna ili natjecateljska vožnja ljuti druge vozače, a oni svoju ljutnju iskaljuju na sljedećem vozaču koji im dođe ususret. S druge strane, smirena vožnja doprinosi većoj sigurnosti i manje stresnim situacijama na cesti.

Čak 55 posto vozača koji su sudjelovali u ispitivanju priznalo je da se zbog pojedinca koji ih na cesti razljuti ili izaziva kasnije iskaljuju na nekom drugom vozaču. Čak 87 posto vozača slaže se da ih obazrivost drugoga vozača potiče na veću uviđavnost prema ostalima. Lančanu reakciju neobzirnog ponašanja na cesti možemo prekinuti, primjerice, omogućivanjem vozaču da se uključi u gust promet, zahvalom na pokazanoj ljubaznosti, isprikom ako nekome smetamo.

>> Mobitel na uhu, dob vozača 
i prljav automobil okidači 
su za neljubaznost na cesti

>> Većina vozača zaboravlja na važnu stvar. Jeste li među njima?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije