Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici tvrde:

Električna i hibridna vozila onečišćuju okoliš kao i dizelaši

promet
Foto: Borna Filić/PIXSELL
10.05.2016.
u 06:30

Radi se o sitnim česticama koje nastaju prilikom ubrzanja ili kočenja, a njihova količina velika je zbog težine “zelenih” vozila

Električna, hibridna i ostala “ekološki prijateljska” vozila proizvode i ispuštaju u okoliš jednaku količinu toksičnih tvari kao i “prljavi” dizelaši koje bi u budućnosti trebali zamijeniti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh, a prenosi britanski Times. Istraživanje koje su predvodili Peter Achten i Victor Timmers objavljeno je u stručnom časopisu Atmospheric Environment, a pokazuje kako zelena vozila proizvode više sitnih štetnih čestica od trošenja guma i kočnica jer ih baterije i ostali dijelovi potrebni za pokretanje čine težima od konvencionalnih vozila.

“Stvaranje sitnih čestica postoji i kod dizelskih motora i benzinaca, no kada ekološki automobil ubrzava ili usporava, gume i kočnice brže se i više troše zbog težine koja je u prosjeku 24 posto veća od automobila na konvencionalni pogon te proizvode više čestica koje se onda raspršuju u okoliš”, objašnjavaju znanstvenici u svojoj studiji.

>> Država časti: Kako dobiti ekopoticaj do 70.000 kuna

>> Novi Prius i hibridni RAV4 stigli na hrvatsko tržište

Komentara 5

SN
snajper
07:13 10.05.2016.

I vještica na metli prilikom ubrzanja ostavlja iza sebe prašinu. To dvoje naučnika prljaju ime sveučiličšta Edinburg a i novinari koji su pristali objaviti ro kao znanstveni rad. Sad ispada da CO2 nije bitan nego čestice od kočenja i prašina.a. Ma stvarno prenosite svakakve gluposti.

HR
Hrabraja
08:12 10.05.2016.

Koji glu.p.i clanak, pa vecina kocenja kod el auta je motorom.

D1
da...100
08:09 10.05.2016.

Regenerativno kočenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije