Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bogatstvo obitelji Vidošević

Kako je i kada bivši šef HGK sagradio i kupio 26 nekretnina

29.05.2018.
u 10:21

Od impozantne imovine sud je blokirao 26 nekretnina.

Koliko je stvarno bogatstvo Nadana Vidoševića i njegove obitelji te kada i kako su ga stekli, jedno je od pitanja na koje bi odgovor trebalo dati suđenje Vidoševiću i ostalima optuženima u aferi HGK-Remorker. Suđenje zbog izvlačenja novca iz HGK traje na zagrebačkom Županijskom sudu, no trenutačno je u zastoju zbog građevinskog vještačenja.

Naime, Vidošević i njegova obitelj diljem Hrvatske imaju brojne nekretnine, a kada je koncem 2013. pokrenuta istraga u ovom postupku, 26 tih nekretnina je blokirano. Blokirao ih je sud na zahtjev USKOK-a, a financijskim vještačenjem je ustanovljeno da Vidoševići posjeduju imovinu vrijednu oko 38,6 milijuna kuna. Osim brojnih nekretnina, Vidošević posjeduje i kolekciju oružja vrijednu oko 296.000 kuna te zbirku od oko 500 umjetnina. USKOK tvrdi da su velik dio toga Vidošević i njegova obitelj pribavili na nezakonit način, odnosno da prihodi koje su tijekom godina imali ne odgovaraju njihovim rashodima.

Brojne nekretnine

I zbog toga, kako bi se utvrdio točan nerazmjer između prihoda i rashoda, sud je naložio i da se građevinski vještače nekretnine obitelji Vidošević. Riječ je o nekretninama u Dalmaciji, Gorskom kotaru i Zagrebu koje su bilo u vlasništvu bilo u suvlasništvu Vidoševića, njegove majke Marije Tudor Vidošević, supruge Ine Vidošević te kćeri Zrinke Vidošević.

1/5

Posao građevinskog vještaka je da za nekretnine koje su precizirane sudskim nalogom utvrdi kada su ih osobe koje su upisane kao vlasnici stekli, po kojoj su kupoprodajnoj cijeni kupljene, kada je i u kojem iznosu na njih plaćen porez na promet nekretninama, a sud zanimaju i eventualni drugi troškovi koji su pri tome nastali. Nadalje, tamo gdje su se na Vidoševićevim zemljištima obavljali građevinski radovi vještak bi trebao utvrditi kada su ti radovi obavljeni, bilo da se radilo o unutarnjima ili vanjskima te koja je cijena i kada za to plaćena. Sud zanima i koliki su bili troškovi komunalnog doprinosa, kada su i kako ti doprinosi plaćeni te ako su postojali troškovi legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, kada i koliko su i ti troškovi plaćeni. Vještak bi trebao utvrditi i koliko su plaćeni troškovi stručnih poslova u koje spadaju projektiranje, nadzor i konzalting, ali i koliko su plaćeni komunalni priključci poput struje, vode, plina, telefona te koliko iznose režijski troškovi.

Impresivan popis

S obzirom na to da se radi o vještačenju koje obuhvaća poveći broj nekretnina, vještaku, a sud je za taj posao odredio Davorina Štengla, vjerojatno će trebati koji mjesec da obiđe sve nalogom obuhvaćene nekretnine te izradi vještački nalaz. Popis nekretnina koje treba vještačiti uistinu je impresivan. Među ostalim, nalogom je obuhvaćen Vidoševićev posjed u Omišu koji je upisan na njega i njegovu majku. Radi se o kući i zemljištu od 369 kvadrata, kući od 159 kvarata, dvorištu od 210 kvadrata. Tu je još jedan pašnjak, pa kuća površine 478 metara kvadratnih, kuća površine 80 metara kvadratnih, dvorište od 398 metara kvadratnih...

Treba se vještačiti i Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru s više nekretnina, ali i kuća i okućnica na Gornjem Prekrižju. Osim građevinskog vještaka, posla s procjenom ima i povjesničar umjetnosti Igor Zidić, čiji je posao bio da procijeni zbirku od 500 Vidoševićevih umjetnina. Umjetnine koje su mu izuzete prilikom uhićenja sada se čuvaju u arheološkim muzejima u Splitu i Zagrebu te u depou zagrebačkog Muzeja za suvremenu umjetnost, dok su knjige i inkunabule u Hrvatskom državnom arhivu. 

Po nalogu suda mora obići sva imanja Nadana Vidoševića 

Imanje u Omišu vlasnički je upisano na Vidoševića i njegovu majku. Radi se o kompleksu kuća, zemljišta i pašnjaka, na koje su kao vlasnici upisane Vidoševićeva supruga i kći. Ukupno je riječ o devet nekretnina različite kvadrature.

Imanje u Gorskom kotaru sastoji se od šest nekretnina od kojih se neke vode kao planinske kuće za odmor. Jedno od tih zemljišta ima površinu od 25.766 četvornih metara, a kao vlasnik uglavnom je upisan Vidošević.

Gornje Prekrižje lokacija je na kojoj je obiteljska kuća Vidoševićevih koja s garažom i okućnicom ima 1350 četvornih metara, a vještačiti se trebaju i nekretnine u Šestinama.

Ključne riječi

Komentara 91

DU
Deleted user
10:40 29.05.2018.

Pa provjerite tko mu je potpisivao gradjevinske dozvole....prikljucke za vodu...za el.sttuju...tko su izvodjaci radova ...sad se cudite kao marica krivom k....a ipak ne moze bez njega...ako je nadan ukrao ...sud neka presudi...prodajte imovinu i novac uplatite za djecu koja umire jer kujundzic nije u stanju osigurati lijekove... ....a ove price kako je su obicne floskule.....ispraznice koje hrvate tjeraju iz domovine na zapad...a imamo nasu hrvatsku kako veli ministar od ugroza....

Avatar comandante
comandante
11:25 29.05.2018.

a zašto su nektretnine blokirane umjesto da su oduzete?

Avatar Thc
Thc
11:00 29.05.2018.

Hrvatsko krivosudje opet ne radi svoj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije