Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Premilovac je živio na visokoj nozi, jednom mi je dao 100.000 kn u komadu'

Kada se Vidošević kandidirao za predsjednika države, ja sam ga hvalio, a Premilovac se samo nasmijao i u rukavicama mi kazao da smo sve to radili za njega, rekao je svjedok
28. veljače 2018. u 15:20 6 komentara 3506 prikaza
Igor Premilovac
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

- Kada je prije dvije godine počeo ovaj postupak, tek sam onda saznao o čemu se tu radi. Tvrtku Akula savjetovanje osnovao sam po savjetu Premilovca. Rekao mi je da ćemo kroz porez moći izvući neki novac pa da ću si i ja moći ostvariti neke želje. Njega sam upoznao negdje 2000. Bili smo prijatelji, a ja sam mu popravljao automobil. Nije mi ništa posebno objašnjavao kako ćemo doći do novca, već mi je kazao da ću naprosto ostati dužan državi, a da će mi se to onda postepeno oduzimati od plaće. Tada nisam bio zaposlen, a novac za osnivanje tvrtke dao mi je Premilovac - kazao je Mario Sabljić, koji je svjedočio na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Nadanu Vidoševiću i ostalima optuženima u aferi HGK - Remorker.

Svjedokinja: Postojao je paralelni sustav upravljanja. Upozoravala sam Vidoševića

Prema optužnici, Remorker je bila tvrtka Igora Premilovca preko koje se izvlačio novca iz HGK, oštetivši ga za najmanje 39 milijuna kuna. Sabljić je kazao i da mu je Premilovac obećao novčanu naknadu za to što je radio.

- Jednom mi je prigodom dao 100.000 kuna u komadu i ja sam tim novcem vratio sve svoje dugove. Davao mi je novac kada mi ga je usfalilo, po 100, 200 ili 500 kuna. Mislim da mi je za Božić 2008. dao 1000 eura što me šokiralo - kazao je svjedok. Pojasnio je da je Premilovac u to vrijeme živio na visokoj nozi. Kupovao je motore i automobile, jeo po restoranima... Sve je to trajalo oko dvije godine, a onda su počeli problemi.

- Premilovac me nazvao i kazao da će me zvati iz policije. Rekao je da im kažem istinu. Zaključio sam da je za sebe uzimao dio zarade te da je to i bio razlog osnivanja tvrtke. Mi smo potpisivali ugovore sa Strabagom i Viaduktom no ne znam da smo isporučivali račune za usluge koje nisu obavljene. Premilovac je u jednom trenutku ostao bez novca, a to znam jer kada sam ga zatražio 500 eura jer mi se pokvario motor, rekao je da nema. Rekao je da je pukla cijela priča i da će biti svega. Zaključio sam da zapravo više nije mogao izvlačiti novac i da je ostao bez sredstava. On meni u početku nije govorio za koga izvlači novac, no onda je u jednom trenutku spomenuo gospođu Zdenku i gospodina Nadana. Kazao je da mu se više ne javljaju na pozive - kazao je Sabljić.

Ispričao je i kako ga je Premilovac jednom prigodom nazvao te kazao kako se s nekim mora naći u Gradskoj kavani. Tražio je Sabljića da ide s njim, kao neka vrsta osiguranja.

Svjedočenje Sapunara 'Livaković me pitao znam li koga za izvlačenje novca. Sjetio sam se Premilovca'

- Rekao mi je da mora pregovarati s tom osobom, odnosno da će te osoba pregovarati s njim u ime Zdenke i Nadana. Vidio sam da mu je gurnuo novac, a kasnije mi je Premilovac rekao da je u toj vrećici bio novac. Ako me sjećanje ne vara, on je s tim novcem trebao utišati neke ljude u poreznoj, odnosno podmititi ih, da ne bi došlo do ove priče - kazao je svjedok. Sabljić je kazao i kako je on cijelo vrijeme znao da Premilovac nešto muti, no, kako je pojasnio, nije ga bilo briga, jer mu je najbitnije bilo da dobije novac.

- Kada se Vidošević kandidirao za predsjednika države, ja sam ga hvalio, a Premilovac se samo nasmijao i u rukavicama mi kazao da smo sve to radili za njega. Shvatio sam da se novac izvlači za njih, no detalja se ne sjećam jer nisam htio puno pitati. S Premilovcem ne pričam jer sam mu ostao dužan 3500 kuna - kazao je svjedok.

Na okolnosti osnivanja tvrtki koje su poslovale s Remorkerom te preko kojih se također izvlačio novac, iskazivala su još dva svjedoka, a Darko Matko ispričao je kako je u Pragu osnovao tvrtku Remorker.

- Dao sam polog od 8000 maraka, a osim mene osnivači su bili Dario Podnar, Krunoslav Filipović i Premilovac. Tvrtku sam osnovao radi uvoza automobila u Hrvatsku. S Premilovcem nisam imao nikakav kontakt i nisam znao da on upravlja s tvrtkom Remorker. Nismo svi bili suvlasnici u istom omjeru, a ja sam 2006. izašao iz tvrtke, no i dan danas sam upisan kao suosnivač tvrtke - kazao je svjedok.

Igor Premilovac: Radio sam to po uputi Josipa Sapunara dok nismo provaljeni:

Igor Premilovac
1 / 7
Martina Velnić Župić Suđenje Vidoševiću 'Kada sam kolegici rekla da je Remorker brod, kazala je da sam naivna' Josip Sapunar svjedočio u postupku protiv Božidara Kalmete i ostalih u aferi HAC-Remorker SLUČAJ REMORKER 'Izvlačio sam novac po uputi Sapunara sve dok nismo provaljeni' Vrhovni sud PREGLED GODINE Pravosuđe 2017. u znaku izvlačenja novca - od Agrokora i Dinama do javnih blagajni
Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • antonelić:

  dovoljna je samo jedna skraćenica : adeze ! . zna se ! ...

 • Avatar Ivo Hrvatina
  Ivo Hrvatina:

  Premilovac je živio na visokoj noži jer je imao Hrvatsku, jednom mu je uz Boga I domoljublje dao 100.000 kn u komadu da osjeti kako je biti svoj na svome uz svoje prave hrvate.

 • matK.O.:

  nisam znao da postoji 100000 kn u komadu.