Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo lice stare uljare

U zgradi žrtve holokausta niče Centar za promicanje tolerancije

26.01.2018.
u 10:10

Inicijativu za podizanje centra dao je Branko Lustig, a privremena je ravnateljica centra Nataša Popović, koja kaže kako je centru svrha proširiti programe kojima se bavi festival

Stara, derutna uljara u Ulici Ljudevita Posavskog preobrazit će se u posebno gradsko mjesto sjećanja. Nimalo slučajno uljara nije odabrana kao mjesto spomena na holokaust jer osnivač prve hrvatske tvornice ulja bio je Židov Samuel David Aleksander, čiji su mnogi članovi obitelji stradali pod čizmom NDH režima koju je on sam srećom uspio izbjeći. Grad i udruga “Festival suvremenog židovskog filma” zajedno su odlučili na tom mjestu podići Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

 

Zgrada kulturno dobro

Inicijativu za podizanje centra dao je Branko Lustig, a privremena je ravnateljica centra Nataša Popović, koja kaže kako je centru svrha proširiti programe kojima se bavi festival, i to zbog veće potražnje za programom nego što je festival može pratiti.

– U prostoru planiramo postaviti malu multifunkcionalnu dvoranu koja može biti izložbena, kino ili kazališna dvorana, a zgrada će biti napravljena na pogon obnovljivih izvora energije. Dio energije koja će biti višak prodavat će se pa će se od zarade sufinancirati dio programa – govori N. Popović o planovima centra koji uključuju upotrebu cijele zgrade, kao i još jedne manje iza nje, a arhitekti će tek odlučiti kako će kompleks izgledati. Vanjski su zidovi zgrade zaštićeni kao pojedinačno kulturno dobro pa se ona sigurno neće rušiti. Kada izgradnja bude gotova, u centru će, kako kažu, omogućiti i građanima sudjelovanje u osmišljavanju programa.

Vrijednost je projekta, koji bi u najoptimističnijoj varijanti trebao biti gotov do kraja sljedeće godine, oko šest milijuna eura, ovisno o realizaciji, od čega će iz europskih fondova biti financirano 85 posto, dok će ostatak podijeliti Grad i udruga. – Ako nam se, ne daj Bože, dogodi da ne povučemo sredstva iz fondova EU, jamčim vam da će Grad izdvojiti svoja sredstva i urediti ovo zdanje – odlučan je gradonačelnik Milan Bandić, koji je jučer stigao na najavu prva dva projekta centra.

Opera ispred stare uljare

Jedan je opere za djecu “Brundibár” Hansa Kráse, čija je premijera sutra upravo ispred uljare, a drugi je jučer u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba – koju već dvije godine pokušavaju dovesti u Zagreb – “Rekvijem za Auschwitz” Ceije Stojke o stradanjima Roma u holokaustu.

Komentara 8

DE
demokršćanin
10:56 26.01.2018.

Koja će zgrada biti renovirana za prikaz bleiburških žrtava.Lijepa je gesta obnova jedne stare tvornice kao muzeja žrtava holokausta,ali mi isto tako trebamo nešto napraviti na sjećanje bleiburških žrtava tako da ih se ne moramo prisjećati samo na mjestima njihovih pogubljenja.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
13:22 26.01.2018.

Hoće li u tom centru otvoriti i odjel o progonu i stradanju palestinaca u poslijednjih 70 godina?

VA
valval
17:51 26.01.2018.

ako se dobro sjećam jedan od uvijeta koji je Tehnika dd potpisala kod kupnje zemljišta uljare za gradnju stanova je da se ta zgrada restaurira i da za neku javnu uporabu, a sad bu to platili poreznici tj građani Zagreba. VL, možete li molim provjerit kako i zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije