Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODABRALI SPOMENIK

Žrtvama holokausta počast će odati zidom kovčega

Spomenik žrtvama holokausta
Foto: Grad Zagreb
29.07.2017.
u 23:00

Djelo kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine postavit će se na Branimirovoj, između pošte i zgrade Glavnog kolodvora

Zid kovčega, koji su osmislili akademski kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina, odabran je kao najbolji od pristiglih na natječaju za izradu idejnog rješenja za spomen–obilježje žrtvama holokausta.

Spomenik za šest milijuna Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu planira se u Branimirovoj ulici, između pošte i ulaza u zgradu Glavnog kolodvora, a zašto je odabran upravo rad Stošića i Rogine – objasnio je arhitekt Marijan Hržić, potpredsjednik povjerenstva koje je odlučivalo o pristiglim radovima.

– Rad se odlikuje jednostavnim i snažnim konceptom. Umjetničko djelo, čiji je polazni motiv svakodnevni, univerzalni ljudski predmet, obraća se onome što je u vremenu koje obilježava najviše zatajilo – ljudskosti. Obrisima nalik urušavanju ovo djelo dramatično upućuje na trenutak kolapsa jedne civilizacije koja se fatalno izruguje sama sebi – rekao je Hržić, dok je gradonačelnik Milan Bandić istaknuo kako je Stošićev spomenik postavljen u suodnos s lokomotivom u neposrednoj blizini te “na takav način potencira dramatiku i tjeskobu deportacije”.

Uz spomenik žrtvama holokausta iz Grada su najavili i otvaranje centra tolerancije, također u Branimirovoj, a u tijeku su radovi na uređenju prostora.

 

Komentara 16

DU
Deleted user
13:46 30.07.2017.

Lokacijski i sadržajno je neukusno i primitivno ali od koga dolaze ideje nimalo ne čudi.

HE
herojulice
16:20 30.07.2017.

Uf. Dobro je. Već sam pomislio da će ga postaviti pored Francetićevog .

DU
Deleted user
19:04 31.07.2017.

Kovčeg na hrvatskom znači škrinja! Lijes, bre, novinarko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije