Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga slijepih Zagreb

Zbog novih koševa za smeće ne možemo normalno ići gradom

kante
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/14
12.05.2016.
u 15:00

Kante su smještene uza zidove na križanjima ulica, što onemogućava kretanje osobama sa štapovima

Volim Zagreb... i volim kada je čist. Prohodan ne mora biti – šali se tako sloganom s koševa za smeće u centru grada Davor Gergorić koji, kako sam kaže, dnevno “isproba” čvrstoću po nekoliko kanti.

Izvana velika, unutra mala

Upravo one nađu mu se na putu kad Preradovićevom ide do knjižnice Bogdana Ogrizovića, s Cvjetnog trga kreće prema Varšavskoj ili ide u ljekarnu u Teslinu. Inače ih nije teško zaobići, slaže se Gergorić, osim ako ste slijepa osoba, kao što je on. Tada, da se dnevno “ne razbijete”, osim štapa, u kretanju vam treba i asistent.

Ne znam kako su to oni zamislili. Nisu uopće razmišljali. Kante su s lijeve i desne strane i jednostavno smetaju na putu

Goran Denis Tomašković

– Nama su zgrade orijentir za smjer kretanja. To mogu biti i rubnjaci, ali oni su inače dosta nesigurni, a po centru grada ih i nema. Ove nove kante postavljene su na samom križanju ulica, i to desetak centimetara odmaknute od zida, taman toliko da uspijemo gurnuti štap iza njih, pomislimo nema ničega i odjednom – paf! U kanti smo – opisuje nove prepreke kretanju slijepih i slabovidnih Zagrepčana Davor Gergorić, inače član Udruge slijepih Zagreb, koja će ovih dana na adrese svih ureda u Gradu poslati dopise u kojima će zamoliti nadležne za postavljanje koševa da im izađu u susret i premjeste ih. Kako kaže tajnik Udruge Goran Denis Tomašković, problem nije samo u strogom centru već svugdje gdje se kante postavljaju.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Ne znam kako su to oni zamislili. Nisu uopće razmišljali. Uzmimo samo za primjer pothodnik kod Glavnog kolodvora. Na ulazu kante su s lijeve i desne strane, kako da se uđe sa štapom kad koševi jednostavno smetaju na putu – rekao je Tomašković te dodao kako su nove kante jednostavno prevelike.

S njim se slaže i urbanist Niko Gamulin, objašnjavajući kako je, kod njihove izrade, najvažnija stvar bila da se što bolje vide reklame koje će se na njima nalaziti.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Kanta izgleda velika, a kad se otvori, unutra je spremnik za smeće vrlo mali. Ispod njega nalazi se još trideset centimetara neiskorištenog prostora, dok je i sam otvor za smeće gotovo minijaturan te se lako zaprlja otpadom koji se baca – rekao je urbanist te dodao kako su lokacije na kojima se kante postavljaju potpuno nepromišljene, a nerijetko se otpad za otvor postavi tik uza zid, kako bi se reklame bolje vidjele, pa se smeće ne može ni baciti.

Imaju “dobre reklame”

U samom centru trebalo bi postaviti 700 kanti, dok bi svoju poziciju u cijelom Zagrebu, neslužbeno doznajemo, trebalo zauzeti 2500 tamnosivih koševa. Podsjetimo, posao za postavljanje kanti s reklamama 2013. dobila je tvrtka Dobra reklama, koja je Zagrebu “darovala” kante u zamjenu za mogućnost oglašavanja sljedećih 15 godina.

Prije tri godine postavili su bijele kante za 1425 kuna po komadu, koje su reklame sadržavale sa sve četiri strane, ali one su se brzo raspale, nakon čega se krenulo s postavljanjem novih koševa od kojih već veliki dio, osim slogana, sadrži “dobre reklame”.

Komentara 6

CI
civis
15:25 12.05.2016.

stupići, lezeći policajci, sada kante, samo Bandic zna kako treba uredit Zagreb

DU
Deleted user
17:27 12.05.2016.

Kante su tako katastrofalno smještene da i ljudi bez problema s vidom završe na njima. Jednostvano smetaju normalnom tijeku hoda, treba ih se stalno zaobilaziti.

WU
wuggibiba
17:48 12.05.2016.

Sad bu Bandic opet nekaj zmislil a gradjani po treci put platili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije