Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Zašto je ideja da četvrti imaju svoju blagajnu čekala ostvarenje 16 godina?

Zagreb
Foto: Borna Filić/PIXSELL
18.11.2016.
u 11:50

Reforma mjesne samouprave bit će, čini se, glavni adut njegove predizborne kampanje

Male komunalne akcije Vijeća gradskih četvrti od iduće bi se godine trebale zvati Komunalne aktivnosti gradskih četvrti. Takav plan koji, osim promjene naziva, podrazumijeva i reformu mjesne samouprave po kojoj bi za rad 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora trebalo iz gradske blagajne izdvojiti 800 milijuna kuna, zapravo je izborno obećanje gradonačelnika Milana Bandića. Koje će on, naravno, realizirati ranije, točno pet mjeseci prije lokalnih izbora jer će već idući mjesec u Skupštini, uz proračun, ponuditi i izglasavanje promjena. Po njima će mjesni odbori i četvrti imati više novca i prvi puta potpuno realizirati svoje planove.

Kaže gradonačelnik Bandić, koji se diči 16-godišnjim mandatom, kako želi da mjesni odbori imaju i pravnu osobnost te će oni sigurno biti najbolji kontrolori trošenja proračunskih novaca i najučinkovitiji nadzor nad obavljanjem ugovorenih radova u ulicama ili u kvartovima. Šteta što sam sebe ne čuje. Jer zašto mjesna samouprava nije tako organizirana već 16 godina? Nudi gradonačelnik odgovor i na to pitanje. Prije svega poučan i sažet u jednostavnost njegova vođenja gradom: “ Takvo što bilo je planirano 2000. godine.” (?!)

Očito si je gradonačelnik dao vremena da takva “ideja” sazri. Do tada je držao oko nad radom Vijeća gradskih četvrti. Osim što nije poslušao samog sebe, pa priznao javno da je to jedno od njegovih prvih, ali nikad ostvarenih obećanja, još je veća šteta što nije čuo da su ga na istu ideju upozoravali brojni skupštinski zastupnici koji su se tijekom 16 godina izmjenjivali u Skupštini. Točnije bi bilo napisati podsjećali, budući da gradonačelnik tvrdi da je riječ o ideji iz 2000. godine. Koliko god pohvalno da se novac spusti na razinu odbora i Vijeća, zašto je ovakvu ideju trebalo inicirati znatno ranije? Jer jednostavna matematika ne laže – da je tako bilo svih 16 godina, Vijeća i mjesni odbori u kvartove bi uložili više od deset milijardi kuna.•    

>> Bandić: Više nitko šefu mjesnog odbora neće moći prekrižiti projekt 

Komentara 9

Avatar links
links
07:03 19.11.2016.

Zato što je ključ ok kase kod bandita populističkog koji je osijetio da mu se bliži kraj pa kreće dodvoravanje, kupovina glasova

VI
Vito
13:42 18.11.2016.

Zašto je ideja da četvrti imaju svoju blagajnu čekala ostvarenje 16 godina? ______ Zato što je "gradonačelnik" izgubio sve drukčije opcije obmanjivanja stanovništva područja koje obuhvaća s 18 % poreza, a ništa za uzvrat ne daje.

MI
MikiPrdekana
13:23 18.11.2016.

Zato jer je gradnacelnik Milan Bandic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije