Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kome ide novac

Zagrebačka oporba 'oprala' Tomaševića: 'Glavni dobitnici proračuna su udruge koje plešu u ritmu 'Možemo!'

Zagreb: Pocela 26. sjednica zagrebacke Gradske skupstine
Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2023.
u 17:26

Udruge u kulturi u idućoj godini trebale bi dobiti 12,3 milijuna eura proračunskog novca

Klub nezavisnih zastupnika Barić-Fortuna-Lovrić-Rusak, koji djeluje pri zagrebačkoj Gradskoj skupštini, naveo je kako se na današnjem zasjedanju u Ćirilometodskoj, ujedno i posljednjem za ovu godinu, mogao vidjeti još jedan primjer onemogućavanja rada zastupnika i to uvrštavanjem više desetaka točaka po hitnom postupku za koje su zastupnici materijale od više stotina stranica dobili dan prije sjednice. 

-Na taj način onemogućili su kvalitetnu pripremu zastupnika za sjednicu, a među tim točkama su i one jako važne vezane za prodaju
APIS-a, izvješće o stanju gradske imovine kao i koeficijenti za plaće namještenika. Proračun grada Zagreba pokazuje da se približavaju izbori i da gradonačelnik Tomašević usmjerava enormni novac prema udrugama, već jako dobro poznat „modus operandi“ platforme Možemo- naveli su iz kluba. 

Domeću i kako će Udruge u kulturi u idućoj godini dobiti 12,3 milijuna eura proračunskog novca pa se, napominju, postavljaju pitanja koje su to udruge ako su u 2022. godini dobile 0 kuna, te tko ih je osnovao?

>>VEZANI ČLANCI: 

-To  su "novokomponirane" udruge koje pjevaju i sviraju u ritmu Možemo! Ured gradonačelnika namijenio je udrugama za međugradsku i međunarodnu suradnju u idućoj godini 151.300 eura od čega tekuće donacije u novcu 148.000 eura. U uredu gradonačelnika za ostale međugradske i međunarodne aktivnosti planiraju 0 eura! Dakle, ured gradonačelnika kreiranje politike međugradske i međunarodne  suradnje prepušta već spomenutim "novokomponiranim" udrugama. U isto vrijeme, udruge umirovljenika Grada Zagreba u ovoj godini nisu za svoje aktivnosti dobile niti centa- poručuju iz kluba. 

Spomenuli su i kako enormno rastu kamate na kredite koje je Tomašević podigao te da će te kamate s oko 2,7 milijuna eura u 2022. prema projekciji proračuna porasti na 11, 4 milijuna eura u 2026.  Ako ovakvu projekciju predviđa Tomašević, onda realnost može biti samo još gora jer euribor, referentna kamatna stopa, nezaustavljivo raste.

-Troškovi sudskih postupaka rastu tri puta u predstojećoj godini u odnosu na ovu iza nas, a  enormno rastu i troškovi zastupanja grada kao i troškovi za izvršenje sudskih presuda koji rastu 5.5 puta što znači da Grad u velikoj mjeri gubi sudske sporove. Iz proračuna je vidljivo da se u 2024. godini neće izgraditi stanovi za priuštivo stanovanje u Podbrežju iako su spremno zemljište i gotov projekt jedan od kostura iz ormara koji su ih dočekali. Neće biti ništa niti s denivelacijom Slavonske avenije iako ih je i taj projekt dočekao gotov, ali ga nemaju potencijala sprovesti. Jarunski most je također netragom nestao iz programa. Neće se graditi niti jedan objekt vezan uz gospodarenje otpadom, Jakuševec neće biti bliže zatvaranju niti za jedan centimetar. Glavni dobitnici proračuna su udruge koje sviraju i plešu u ritmu Možemo jer jedino njima sredstva rastu za nekoliko stotina puta- zaključuju. 

>>VIDEO: Novinarka Katja Knežević počinje zero waste izazov

Komentara 14

EJ
ejStef
17:34 12.12.2023.

Pa zato je došao na vlast da svojima podijeli novce. Nije valjda došao da čini dobro građanima, građani su tu da ih se iscijedi do kraja... A kako je Benčić rekla, mi na svoje svinje pazimo, pa nam od grada rade svinjac...

PE
Pendrek57
18:04 12.12.2023.

Kaj, pa ovi tetejci jos nisu dali neopozivu ostavku. Narode, trebamo svi izaci na ulice i doticne prisilit na neopozive ostavke. Jer ZG nema vise vremena. Ovi ce nas do kraja upropastiti. Jos bi steli voditi drzavu na celu s drugaricom Bencickom. Zemljo otvori se.

MT
mačak tom
17:49 12.12.2023.

Riječ - udruga - je zbog njih postala omražen sinonim za uhljebljeništvo osoba sa specijalnim seksualnim potrebama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije