Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Vodovod: Tri milijarde za mrežu, posebni timovi za ilegalce

slavina, voda
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
24.04.2012.
u 08:00

Oko 200 tisuća kućanstava nema priključak na ViO, istočni dio grada, odnosno Sesvete i Gornja Dubrava najproblematičniji su, a na jugu potrebu za povećanjem priključaka imaju kućanstva u Brezovici.

Do 2025. godine 98 posto kućanstava u Zagrebu trebao bi biti priključeno na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Tako je najavila holdingova podružnica Vodoopskrba i Odvodnja u svome Planu 98 vrijednom čak tri milijarde kuna.

Novac iz fondova

“Živi” plan, kako ga zovu u ViO, podrazumijeva kontinuirano projektiranje, odnosno nije konkretno razrađen, a financirao bi se iz EBRD-ova kredita koji bi se vraćao od raznih naknada.

– Doseg je 2025. godina. Kontinuirano se definiraju novi objekti da bi se Plan 98 ostvario. EBRD fondovi nisu izvor financiranja. Oni su samo privremeni, a vraćali bi se od raznih naknada koje bi se uvele – objasnio je direktor ViO-a Davor Poljak.

Oko 200 tisuća kućanstava nema priključak na ViO, istočni dio grada, odnosno Sesvete i Gornja Dubrava najproblematičniji su, a na jugu potrebu za povećanjem priključaka imaju kućanstva u Brezovici.

– Kao javni isporučitelji moramo definirati granice uslužnog područja. To su rubni dijelovi grada – dodao je Poljak. Veliki problem predstavljaju i ilegalni priključci te voda koja curi, a Planom 98 namjeravaju se riješiti i ti problemi. Formirani su stručni timovi, Tim 3000 i Tim 3000 i više, a oni su zaduženi za rješavanje svih slučajeva ilegalne potrošnje vode.

– Do kraja godine imamo namjeru riješiti većinu prijavljenih slučajeva, a ostatak sljedeće – dodao je direktor podružnice.

Stvaran trošak

Ugradnja impulsnih vodomjera, još je jedan pilot-projekt koji je u realizaciji ViO-a. Radi se o digitalnim vodomjerima koji bi radili na principu bežičnog očitanja i prijenosa informacija o potrošnji vode u svakom pojedinom stanu.

– Pilot-projekt već postoji, a u njega je uključeno nekoliko zgrada. Radi se o posebnim vodomjerima koji bi pokazivali stvarnu potrošnju vode – dodao je Poljak.

Sljedeći mjesec trebali bi biti zabilježeni i prvi rezultati novog načina mjerenja, za koje Poljak tvrdi da su gotovo sigurno dobri, a odmah nakon toga krenut će se u javnu nabavu.

– Teško je reći koliko će ti vodomjeri koštati, no to neće biti neka velika cijena, a ako sve bude po planu, u sljedećih pet godina sva kućanstva trebala bi ih imati – zaključio je Poljak.

Komentara 12

VI
Vito
08:13 24.04.2012.

Ugradnja impulsnih vodomjera, još je jedan pilot projekt koji je trenutno u realizaciji ViO-a. Radi se o digitalnim vodomjerima koji bi radili na principu bežičnog očitanja i prijenosa informacija o potrošnji vode u svakom pojedinom stanu. Tako se lakše ožee i pljačkati stanovništvo... Kako to mislim? Nisu obvezatni dolaziti u kuću i očitavati ovdomjer, već mogu \"odokativno, kao i do sada, napisati koliko ste potrošili, a navama je hoćete li im vjerovati ili ne... Kad jednom uđe u računalo, broj se lako može promijenti, a vi se žalite betonu ispred kuće...

VI
Vito
08:20 24.04.2012.

Zakon o vodama, \"stupio na snagu\" u studenom 2011.g. predviđa da svaki stan, poslovni prostor, garaža, ima svoj vodomjer... Digitalnim vodomjerom se samo zamagljuje poslovanje, budući on ne isključuje glavni vodomjer u zgradi... Zakon u kojem se spominju odvojeni, paralelni,i, vodomjeri je stupio na snagu još davne 2003.g., no vješto ga izbjegavaju neiformiranjem stanovništva o njihovim pravima... Tako građevinske tvrtke i dalje ugrađuju samo jeddan vodomjer po zgradi, iako ih zakon obvezuje da ugrađuju onoliko vodomjerakoliko ima stanova, poslovnih protora... Tako su i u Vrbanima III ugradili samo jedan vodomjer pa su time i zagadili sve cijevi, a ne samo u jednom stanu... No, to političari i novinari skrivaju od javnosti... Politčari, jer im to \"naređuju\" prodavači vode... Novinari, jer su neuki, neobrazovani poltroni koji se ne žele baviti zakonima, već tračevima...

VI
Vito
08:07 24.04.2012.

Vodovod: Tri milijarde za mrežu, posebni timovi za ilegalce Koliko su milan bandić & co. ukrali od davno donesenog proračuna baš za moderniziranje i proširenje vodovodne i kanalizacijeske mreže, a iskoritili su te novce, navodno, za plaćanje dugova potpnu nevezanihh za ViO? Zašto USKOK i ODRh nisu do sad već poreknu kaznenu odgovornost zbog štetnih ugovora i nenamjenskog trošenja novca od strane milana bandića & co.? Davno su novci bili namjenje tom projektu, pialo čak i u \"Večernjaku\", no niti USKOK, niti DORH nisu reagirali na pljačku tog novca... Zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije