Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TRANSFORMACIJA JE MOGUĆA'

Tomašević: Na snazi ostaje odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za roditelje odgojitelje

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao redovnu konferenciju
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
05.07.2022.
u 16:27

U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati, naveo je Tomašević

Razočarani smo ovom odlukom, komentirao je danas ranije gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević objavu Visokog upravnog suda kojom je ukidanje mjere roditelj odgojitelj bio nezakonit potez Grada. 

Kazao je i kako ''očekuje manevarske prostore kako bi se smanjile naknade'', te dodao kako nije pravedno da Grad nema novaca za kapacitete za nove vrtiće, a ima za mjeru roditelj odgojitelj. Naknadno se oglasio i na Facebooku, navodeći kako u odluci postoji nekoliko važnih utvrđenja koja omoguću ''transformaciju'' mjere. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

''Današnja odluka Visokog upravnog suda o ukidanju odluke kojom smo smanjili naknade za roditelje odgojitelje i ukinuli mjeru za one s djecom starijom od 7 godina u obrazloženju donosi i nekoliko jako važnih utvrđenja koja nam omogućuju da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg smo planirali:

  • sud je rekao da je odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu, te da se ne radi o retroaktivnosti 
  • sud je rekao da se kod mjere roditelj odgojitelj ne radi o stečenim pravima  
  • sud je rekao da se radi o novčanoj pomoći koja je data kao privilegij obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti 
  • sud je rekao i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina 
  • sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu 

Što to sve zajedno znači:

  • ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj odgojitelj 
  • Grad će donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe.

Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna. 

U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati. Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo'', naveo je u objavi.

 

>> VIDEO Ivica Lovrić, Željka Markić i udruge o odluci suda kojom se vraća mjera roditelj odgojitelj

Komentara 36

KO
koraknaprijed
17:33 05.07.2022.

Pitanje tko će platiti sudske troskove? U godini dana tvojeg mizernog vladanja već si izgubio 2 tuzbe,što će biti kad stotine radnika koji su dobili protuzakonite otkaze u Hodingu podignuti svoje tuzbe? Ti ćeš napraviti više štete sa izgubljenim sudskimm sporovima nego što je Bandic ukrao u 20 godina.

Avatar grbadeva
grbadeva
18:00 05.07.2022.

Zanima me dali je itko od prosvjednika protiv mjere roditelj odgajatelj odbio primati dječji dodatak, ili pak samovoljno plaćao punu cijenu vrtića. Njihovom logikom zašto bih ja plaćao za njihovu djecu u fond za doplatak, i ostale beneficije koje ima njihovo gijete,

KA
Kakodane
18:39 05.07.2022.

Legalista po potrebi. Drži se ti Senf smeća. Nakon šest godina, ne mogu popiti kavu u četvrti zbog smrada koji se širi od kontejnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije