Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Tko god osvoji Zagreb, neće vladati puni mandat jer će biti bez većine u Skupštini

Gradska skupstina, redovna sjednica skupstine, aktualni sat. Milan Bandic
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
14.03.2017.
u 11:41

Trest će se zagrebački proračun već u prosincu 2017. godine, dok se od potresa ili taštine ne raspadne, u kakvoj god političkoj križaljci završili lokalni izbori.

Rezultat nadolazećih lokalnih izbora, čini se, više i nije toliko bitan. Bitnije je imaju li kandidati, kao i sam gradonačelnik Milan Bandić, šansu, osvoje li izbore, odraditi dobiveni mandat do kraja? Podnose li se političari dovoljno da bi istrpjeli četiri godine novog vodstva ili Zagrepčane nakon svibanjskih, za najviše dvije godine, očekuju prijevremeni izbori za novoga gradonačelnika ili gradonačelnicu?

Bez podrške Skupštine

Baš o takvom raspletu već sada moraju razmišljati svi kandidati koji idu na izbor u svibnju, jer gradonačelnički stolac ne vrijedi mnogo nema li podršku skupštinske većine, a ona će svim kandidatima biti i te kakav problem. Čak i najdugovječnijem – Milanu Bandiću. Trest će se tako zagrebački proračun već u prosincu 2017. godine dok se od “potresa” ili taštine ne raspadne, u kakvoj god političkoj križaljci završili lokalni izbori.

Od inata nema goreg zanata

Jer Zagreb je podjednako važan i SDP-u i HDZ-u, a ni jedna od tih stranaka nema svoga kandidata. Ali imaju vremena da već nakon lokalnih izbora napokon u svojim redovima pronađu najboljeg s kojim bi mogle u samostalnu utrku brzo nakon prosinca 2017. godine – ne dijeleći ni s kim nikakve fotelje. Jer koliko je zaista moguće da HDZ nakon što je pobjedu izborio na nacionalnoj razini, mirno promatra Zagreb i ponavlja scenarij “tajnog” suradnika Bandiću, za kojeg je i sam kazao da ne drži riječ?! Uostalom, znaju u HDZ-u dobro koliko je rijetko Bandić omogućavao stvarnu realizaciju HDZ-ovih brojnih amandmana u dosadašnjoj suradnji. Ili koliko će dugo SDP-ovac Davor Bernardić moći pravdati pad rejtinga svoje stranke na nacionalnoj razini i nositi teret da u Zagrebu nema svoga kandidata. Kolikog će, uostalom, biti roka trajanja sve izvjesniji dogovor o SDP-ovoj podršci Anki Mrak-Taritaš? Dogovaraju se već neko vrijeme pa se ne mogu dogovoriti.

Ima li Švaljek šanse osigurati većinu u Skupštini i biti sigurna da je u tom scenariju neće rušiti sam Bandić? Teško! Jer od inata nema goreg zanata!•

Komentara 11

ZM
zmmz
17:36 14.03.2017.

I zato molim svi na biralista!!!Obavezno

RP
rpzagreb
14:47 14.03.2017.

Vjerujem da će SVI zagrepčani ovaj puta izaći na izbore i da ćemo se konačno riješiti ovog retardanta, za sva vremena. Obzirom na ovu višegodišnju nesnosnu torturu u svakom smislu, potpuno je nevažno tko će biti novi ili nova gradonačelnica.

GO
Goredolje00
19:33 15.03.2017.

Daj ostavi se ovih kajkavsih fraza "bu" , "kaj" uopće ti ne stoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije