Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Sveta Nedelja krenula stopama Samobora

Stanovnici Svete Nedjelje od početka ove godine više neće plaćati šest posto prireza pa uz Samobor postaju jedini gradovi u Zagrebačkoj županiji kojima vlasti ne uzimaju od prihoda.
06. siječnja 2019. u 07:00 5 komentara 1440 prikaza
Sveta Nedjelja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Među deset je hrvatskih gradova u koje se ljudi doseljavaju. Jedan je od glavnih razloga za to, kaže gradonačelnik Krešo Beljak, što u Samoboru već godinama drže nultu stopu prireza. 

Bernardica Črep: Ukidanje prireza pohvalno je, novac nam je dobrodošao Sveta Nedelja Život u gradu bez prireza: Na kraju godine ostat će nam 1000 kuna više

Mnogi su Zagrepčani tako došli u napast da se u obližnji grad samo prijave da ne bi morali izdvajati 18 posto od svoje plaće. Gotovo da zavide sretnicima Samoborcima koji, osim što nemaju prirez, imaju pravo i na besplatne udžbenike, umirovljenici dobivaju božićnice i uskrsnice, mladi stipendije, a povećane su im naknade za opremu novorođenog djeteta. Osim toga, među rijetkim su gradovima koji su uspjeli obnoviti prostor bivše vojarne i tamo smjestiti društvene sadržaje.

Sveta Nedjelja
1 / 8
Krešo Beljak

Prvo uložiti u gospodarstvo

Njihov primjer odlučili su slijediti i u Svetoj Nedelji, čiji stanovnici od početka ove godine ne plaćaju šest posto prireza, koliko su davali od prihoda do prije nekoliko dana, a to su ujedno jedina dva grada u Zagrebačkoj županiji čije vlasti ne žele uzimati od svojih građana jer dobro stoje. To nije slučaj u Svetom Ivanu Zelini i Vrbovcu, koji imaju najvišu stopu prireza u županiji, onu od 12 posto, a čiji gradonačelnici ističu da situacija još nije toliko dobra da bi se prirez posve ukinuo. No šef Zeline Hrvoje Košćec dodaje da će u skorije vrijeme eventualno razmišljati o smanjenju za nekoliko postotaka.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati Ukupno 2,2 mlrd. kn Akcijskim planom u 2019. gospodarstvo se rasterećuje za 626,7 mil. kuna

– Pogotovo ako veliki projekti, poput izgradnje akvaparka, krenu u realizaciju. Za sada stvari idu dobro – kaže Hrvoje Košćec, dok gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj dodaje da prvo moraju uložiti u gospodarstvo da bi grad “podigli”.

– Lani je kupljeno zemljište za gospodarsku zonu da bismo dovukli investitore. Provodimo parcelizaciju, treba se još uložiti u infrastrukturu – kaže Denis Kralj. 

Daju za vrtiće, škole...

Osim ova dva grada, 12 posto od plaće odvajaju i stanovnici Velike Gorice, u kojoj se razmišlja o smanjenju u bližoj budućnosti, a toliki je prirez i u Zaprešiću, gdje novac troše za ulaganje u vrtiće, školske objekte i komunalnu infrastrukturu. U gradovima Dugom Selu i Jastrebarskom izdvaja se devet, a u Ivanić-Gradu najmanje – šest posto. 

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • samoborka:

    Lijepo. Ali, iznos prireza u Sv Nedelji na neku prosjecnu placu od oko 5000kn netto, je bio 20ak i nesto kuna. Znaci, nikakav drastican izdatak. Ceste u Sv Nedelji (i okolnim mjestima npr Strmcu) su blago receno katarstofa. Glavna cesta ... prikaži još! koja spaja Zg i Sv.Nedelju (a vodi do Samobora) je toliko derutna da se razdvaja po sredini. Gomila je divljih odlagalista na podrucju Sv Nedelje,to nitko ne cisti,niti nadzire. Prema tome doticni Gradonacelnice; koja je poanta ukidanja prireza ako ti je Grad derutan,neuredan i neuredjen?

  • verica2:

    Jedini problemčić bi bio što se od Sv. Nedjelje do Samobora vozimo po nasipu, umjesto po cesti koja je, pre obećanjima, trebala imati nogostupe, biciklističke staze........

  • grebza:

    Ako niste zadovoljni dođite u Zagreb, u grad najbrutalnije i najprimitivnije otimačine gradskog novca.