Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirez u okolici

Sveta Nedelja krenula stopama Samobora

Sveta Nedjelja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.01.2019.
u 07:00

Stanovnici Svete Nedjelje od početka ove godine više neće plaćati šest posto prireza pa uz Samobor postaju jedini gradovi u Zagrebačkoj županiji kojima vlasti ne uzimaju od prihoda.

Među deset je hrvatskih gradova u koje se ljudi doseljavaju. Jedan je od glavnih razloga za to, kaže gradonačelnik Krešo Beljak, što u Samoboru već godinama drže nultu stopu prireza. 

Mnogi su Zagrepčani tako došli u napast da se u obližnji grad samo prijave da ne bi morali izdvajati 18 posto od svoje plaće. Gotovo da zavide sretnicima Samoborcima koji, osim što nemaju prirez, imaju pravo i na besplatne udžbenike, umirovljenici dobivaju božićnice i uskrsnice, mladi stipendije, a povećane su im naknade za opremu novorođenog djeteta. Osim toga, među rijetkim su gradovima koji su uspjeli obnoviti prostor bivše vojarne i tamo smjestiti društvene sadržaje.

Sveta Nedjelja
1/8

Prvo uložiti u gospodarstvo

Njihov primjer odlučili su slijediti i u Svetoj Nedelji, čiji stanovnici od početka ove godine ne plaćaju šest posto prireza, koliko su davali od prihoda do prije nekoliko dana, a to su ujedno jedina dva grada u Zagrebačkoj županiji čije vlasti ne žele uzimati od svojih građana jer dobro stoje. To nije slučaj u Svetom Ivanu Zelini i Vrbovcu, koji imaju najvišu stopu prireza u županiji, onu od 12 posto, a čiji gradonačelnici ističu da situacija još nije toliko dobra da bi se prirez posve ukinuo. No šef Zeline Hrvoje Košćec dodaje da će u skorije vrijeme eventualno razmišljati o smanjenju za nekoliko postotaka.

– Pogotovo ako veliki projekti, poput izgradnje akvaparka, krenu u realizaciju. Za sada stvari idu dobro – kaže Hrvoje Košćec, dok gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj dodaje da prvo moraju uložiti u gospodarstvo da bi grad “podigli”.

– Lani je kupljeno zemljište za gospodarsku zonu da bismo dovukli investitore. Provodimo parcelizaciju, treba se još uložiti u infrastrukturu – kaže Denis Kralj. 

Daju za vrtiće, škole...

Osim ova dva grada, 12 posto od plaće odvajaju i stanovnici Velike Gorice, u kojoj se razmišlja o smanjenju u bližoj budućnosti, a toliki je prirez i u Zaprešiću, gdje novac troše za ulaganje u vrtiće, školske objekte i komunalnu infrastrukturu. U gradovima Dugom Selu i Jastrebarskom izdvaja se devet, a u Ivanić-Gradu najmanje – šest posto. 

Komentara 5

SA
samoborka
10:50 06.01.2019.

Lijepo. Ali, iznos prireza u Sv Nedelji na neku prosjecnu placu od oko 5000kn netto, je bio 20ak i nesto kuna. Znaci, nikakav drastican izdatak. Ceste u Sv Nedelji (i okolnim mjestima npr Strmcu) su blago receno katarstofa. Glavna cesta koja spaja Zg i Sv.Nedelju (a vodi do Samobora) je toliko derutna da se razdvaja po sredini. Gomila je divljih odlagalista na podrucju Sv Nedelje,to nitko ne cisti,niti nadzire. Prema tome doticni Gradonacelnice; koja je poanta ukidanja prireza ako ti je Grad derutan,neuredan i neuredjen?

VE
verica2
18:38 06.01.2019.

Jedini problemčić bi bio što se od Sv. Nedjelje do Samobora vozimo po nasipu, umjesto po cesti koja je, pre obećanjima, trebala imati nogostupe, biciklističke staze........

GR
grebza
22:11 07.01.2019.

Ako niste zadovoljni dođite u Zagreb, u grad najbrutalnije i najprimitivnije otimačine gradskog novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije