Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je zapelo?

Susjedi smo rezidencije predsjednika, a i dalje nemamo kanalizaciju

22.11.2020.
u 17:14

Na kolektor koji je lani izgrađen priključen je dio naselja, a ostalima će odvodnju osigurati tek realizacija zahtjevnog projekta Kraljevec II.

Kako je biti prvi susjed hrvatskom predsjedniku? Nije loše, reći će stanovnici Donjeg Prekrižja, samo bi bilo dobro kad bismo imali pravo i na “luksuze” počevši, recimo, od kanalizacije. Jer unatoč tome što žive samo nekoliko stotina metara od predsjedničke rezidencije na Pantovčaku, velik broj njih i dalje, dvadeset godina u 21. stoljeću, nema priključak na gradsku odvodnju. A jedna tamošnja stanovnica, Dunja Ječmenjak, odlučila je promijeniti tu činjenicu, i to, štoviše, shvaća kao svoju životnu misiju.

– Jer moja je baka 1939. godine u naselje donijela vodu, a ja sam se zadrvila uvesti i kanalizaciju – kaže žena koja je već peta generacija obitelji koja živi u toj ulici.

Za kiše nikamo bez čizama

Zadatka se, dodaje, prihvatila još prije deset godina pa je u međuvremenu bila na nebrojeno sastanaka te poslala isto toliko dopisa, i Večernji list i drugi mediji o slučaju su pisali nekoliko puta, a aktivirala je i Gradsku četvrt.

– U odnosu na prije nekoliko godina, kad nekih sedamdesetak kućanstava nije imalo priključak, nešto se ipak promijenilo. Prije dvije godine posjetio nas je šef Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galijot, koji je bio prvi direktor koji je ovamo došao, što je za svaku pohvalu.

A lani je završen novi kolektor na koji se mogao priključiti dio naselja. Ali samo jedna strana Donjeg Prekrižja, ona istočna, dok zapadna i dalje nema pristup, kao i još nekoiko kuća, među kojima je i moja –objašnjava Dunja Ječmenjak.

Dva su razloga pak zašto neki i dalje čekaju priključak. Za jedne je problem to što bi, da se spoje na kolektor, cijevi trebali provući kroz tuđe parcele, što njihovi vlasnici ne dopuštaju.

– A nekih sedam objekata nalazi se razini nižoj od nedavno postavljenoga kolektora pa im je nemoguće spojiti se. Vodoopskrba i odvodnja radila ga je na pogrešnoj visini – ističe Dunja Ječmenjak koja, poput brojnih susjeda, ispod kuće ima septičku jamu koju ispumpava tri puta godišnje.

Usto, dodaje, imaju problema s fekalijama koje za svake kiše dolaze s oborinskim vodama. Radovi koji su završeni lani, kaže Dunja Ječmenak, očigledno nisu obuhvaćali gradnju sustava oborinske odvodnje pa sva kišnica juri niz brdovitu ulicu ravno u njihova dvorišta.

– Kad pada kiša, slijeva se do naših stepenica po cesti koja nakon radova još nije asfaltirana. A s kišnicom dolazi i voda iz tuđih septičkih jama i sve to završava kod mene. Moram uzeti gumene čizme da iziđem iz kuće – ističe njezina susjeda Jelena Komiš pa dodaje kako se zbog vododerine aktiviraju i klizišta.

Gdje je zapelo?

Problem nedostatka priključka, objašnjavali su prethodnih godina u Vodoopskrbi i odvodnji, može se riješiti realizacijom kapitalnog
projekta odvodnje Kraljevec II. Njime bi se izgradio sabirni kanal kroz Pantovčak, Donje Prekrižje i Kraljevec, ali je sve zapinjalo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima parcela preko kojih bi cijevi prolazile. Upitali smo u Vodoopskrbi i odvodnji, dakako, stoji li rješenje problema stanovnika Donjeg Prekrižja i dalje zbog istog razloga, ali odgovora ni nakon nekoliko tjedana dobili nismo.

No, prema informacijama kojima raspolaže Mirjana Džajo, predsjednica Vijeća gradske četvrti Gornji grad Medveščak, pod čiju ovlast spada i Donje Prekrižje, čini se da je tako.

– Nemojte me držati za riječ, ali direktor Vodoopskrbe i odvodnje kazao mi je da se još rješavaju imovinsko-pravni odnosi. Baš smo neki dan razgovarali pa sam ga pitala kako stoji pitanje odvodnje. I to je bio odgovor, no u Vodoopskrbi i odvodnji će sigurno moći reći detaljnije – kazala je Mirjana Džajo. 

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
17:44 22.11.2020.

Susjedi smo rezidencije predsjednika, a i dalje nemamo kanalizaciju jer imamo koronavirus Hrvatsku i dio smo balkanske vanka schengenske regije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije