Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NABAVKA

Problem na Pantovčaku: Milanoviću ponestalo ordenja i alata za njihovu izradu

Pixsell
05.11.2020.
u 22:00

Na Pantovčak stiže 219 novih kompleta ordenja, pri kraju su s Redom N. Š. Zrinskog

Bez alata nema zanata, a ni predsjednikovih odlikovanja. Stiže na Pantovčak novih 219 kompleta ordenja, naručenih još u kolovozu, a uz njih, za nešto više od 590 tisuća kuna, tvrtka koja će ih dobaviti, morat će ostaviti i alat kojim će odličja izraditi jer ih “Ured predsjednika ne posjeduje”.

Konkretno, kako se navodi u dokumentaciji, za Red Nikole Šubića Zrinskog uopće ga nemaju, dok im za Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom nedostaje ključni dio; alat za izradu Petra Krešimira. Oni će se, zato, sad napraviti “prema uzorcima odlikovanja”, kako bi se kod Zorana Milanovića mogli pohraniti instrumenti za buduću izradu spomenutih ordena, kad za to dođe vrijeme.

A kako to da je Ured predsjednika bez alata za izradu priznanja, pitali smo na Pantovčaku.

Kreirana 1995. godine

– Odlikovanja su ustanovljena i kreirana 1995. godine, a alate za izradu prvih odlikovanja prema predlošcima autora izradile su tvrtke kod kojih su se odlikovanja izrađivala. Budući da Zakonom o odlikovanjima i priznanjima nije predviđeno vlasništvo Ureda predsjednika nad alatima za izradu odlikovanja, prvotni alati ostali su kod prvih izrađivača – gdje se alat “zagubio” – kazao nam je glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić pa objasnio kako je procedura nabave i ordenja i alata za njihovu izradu godinama ista.

Video - Milanović uručio odlikovanja pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi

 

– Kako se s godinama pojavljivala potreba za javnom nabavom određene vrste odlikovanja, Ured je sukcesivno, prilikom javne nabave, u natječajnu dokumentaciju uvrštavao odredbu o obvezi izrade odlikovanja, ali i alata za njihovu izradu prema uzorku odlikovanja. Nakon izrade odlikovanja ti su alati predavani u posjed i vlasništvo Ureda – da u uredu Zorana Milanovića već ima nekih za priznanja potrebnih alata, pojasnio je Jelić pa dodao da dosad jednostavno nije bilo potrebe za nabavom novih odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog jer ih je Ured posjedovao dovoljno još od prve izrade.

Od ranije u Uredu predsjednika, kaže Nikola Jelić, nalaze se zajednički alati za izradu veleredova, osim za Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom “za koji ne posjeduje alat za izradu znaka velereda s likom, koji se aplicira i na umanjenicu, minijaturu i malu oznaku velereda”.

Za zasluge i doprinose

Samog Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom u ovom se natječaju naručilo deset kompleta, dok se nabavlja i sedam kompleta Reda Nikole Šubića Zrinskog. Osim njih, jer za njih se izrađuju i alati, u Ured predsjednika stići će po komplet Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom te Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, ali i dvjesto kompleta Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Podsjetimo, predsjednik dodjeljuje odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, dok se ona dodjeljuju hrvatskim i stranim državljanima i pravnim osobama te postrojbama i drugim ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, i to u tri slučaja.

Za zasluge i doprinose u uspostavljanju, održavanju i promicanju samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske, za zasluge i doprinose oživotvorenju hrvatske državotvorne ideje, za razvitak i izgradnju Republike Hrvatske te za doprinose na određenom području ili djelatnosti te za iznimnu hrabrost i junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u posebnim okolnostima u miru te za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga i osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga i MUP-a.

Komentara 21

AB
abokatstir
22:20 05.11.2020.

Primiti bilo kakav orden od ovog bilmeza nije čast već sramota.

Avatar Idler
Idler
22:22 05.11.2020.

Eto, bogec je moral kusat i ostatke hrane kolka je nestašica, a vi ste mu se smijali 🤣🤣🤣

Avatar The_Lacrdion_ZG
The_Lacrdion_ZG
23:36 05.11.2020.

Da je to jedini problem na Pantovčaku. No, nije! Ima jedan puno, puno veći!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije