Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Salama Mihaele Slamar ocijenjena najboljom od 133 prijavljene

Naša je salama uvijek kombinacija djedova i tatina iskustva, maminih savjeta i moga strpljivog rezuckanja i miješanja mesa – kaže pobjednica.
07. lipnja 2010. u 10:51 0 komentara 493 prikaza
Salame (1)
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Što samoborsku salamu čini toliko drukčijom od drugih?

Kakva se tajna krije iza recepta koji samoborski gurmani već desetljećima pomno prenose s generacije na generaciju? Je li za njenu kvalitetu doista presudno iskustvo?

Na ta pitanja, unatoč svojoj mladosti, s pravom može odgovoriti 21-godišnja Mihaela Slamar, studentica ekonomije koja je na ovogodišnjoj, dvadeset trećoj Samoborskoj salamijadi ovjenčana velikom zlatnom šajbom u kategoriji hobista. No, kako je priča o mladoj proizvođačici samoborskih salama iz Molvica uopće počela?

Za sve je kriv djed Pavao

– Moja se obitelj ovim poslom bavi već petnaest godina, no ja sam za šajbom tek otkad me na to prije dvije, tri godine potaknuo moj djed Pavao koji od domaće proizvodnje ne odustaje ni u svojoj devedeset prvoj godini – smije se Mihaela Slamar iznoseći na stol pladanj prepun nagrađene delicije.

Prepoznatljiva boja i tekstura, specifičan okus te blag miris po dimu koji odmah diskretno ispunjava zrak njenu “Samoborku”, kaže, čine drukčijom od ostalih.

– Tajna je u domaćem mesu i posebnoj kombinaciji začina čiji omjer mijenjamo svake godine. Naša je salama uvijek kombinacija djedova i tatina iskustva, maminih savjeta i mog strpljivog rezuckanja i miješanja mesa – objašnjava pobjednica i iskreno priznaje da pobjedu ni sama nije očekivala.

– Nakon što je mama prošle godine osvojila srebro, nitko se od nas nije nadao pobjedi. Štoviše, vijest da je baš moja salama najbolja od 133 prijavljene toliko me šokirala da sam u prvi tren pomislila da se tata sa mnom samo šali – prisjeća se buduća ekonomistica koja uspješnost svoje obitelji u proizvodnji poznate samoborske salame jednog dana možda pretvori i u uspješnu tvrtku.

Veselica za prijatelje

Ipak, za sada, kaže, znatiželjnim degustatorima svoj pobjednički suhomesnati proizvod nudi potpuno besplatno.

– Prijatelji s faksa već me mjesecima zafrkavaju da moram organizirati neku veselicu i počastiti ih salamama, no nikako da za to uhvatim vremena – samoj sebi predbacuje Mihaela, a onda začas smišlja plan: salame u koje će se pretvoriti njena nagrada na natjecanju, bređa krmača, stižu prvo na njihove tanjure!

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.