Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djeca s kolodvora

'Sa 11 sam počeo pušiti travu. 
Ali spasio me nogomet...'

terapija (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
27.03.2013.
u 09:10

Besplatne dramske, plesne, likovne, sportske i druge radionice u udruzi imaju funkciju mlade resocijalizirati, educirati i razviti im potencijale

– Frend je u školu dofurao “bijele krunice”. Prodao mi je za 35 kuna. Trebao sam imati sat njemačkog jezika, ali je profa rekla da imamo slobodno. Taman. Uzeo sam “bombon” i mislio da ću skakat po plafonu. Uđem kasnije u učionicu i, ej, koja milina, koji dobar osjećaj. Bio sam si najzgodniji, najjači, ma sve naj, naj. Čak sam za matematiku bio zainteresiran. Pucala me ljubav. Mislio sam da mogu osvojit svijet. Kad me pustilo, bio sam u takvom bedu. Ma, htio bih i ljubit noge dileru samo da mi da još jedan “bombon”. To je to, pomislio sam. Ovo je moj život...

Tako je Armin na početku srednje škole prešao s “lake” marihuane na teže droge. On i Luka poznanici su iz popravnog doma. Luka je lani izašao iz komune, gdje je proveo 9 mjeseci.

– Sa 13 godina počeo sam pušit travu. Sa 15 su počeli problemi u kući pa sam završio u popravnom. Ali su me i odande izbacili jer sam, kažu, većinu klinaca navukao na travu. Ali ja sam samo sebi zarađivao za život – objasnio je Luka.

Djeca s kolodvora ZOO

Prva dva mjeseca u komuni su mu, kaže, bila najgora u životu.

– Bilo je mučno. Dan nikako da prođe iako je bio detaljno organiziran i ispunjen. Stalno sam prigovarao i bio u kaznama. Ali s vremenom sam naučio slušati i uspio riješiti neke stvari sa sobom. Komuna je trening, a vanjski svijet utakmica – opisuje. Smatra da je za ovisnost krivo društvo. No Armin se ne slaže s tim.

– Ma daj... Krivi su problemi u obitelji. Ti bi ispunjavao svoje praznine kad bi zapalio džoint. Bio si potišten i frustriran. Kao i svi mi – kazao mu je.

– Mama i ja nismo nikad imali loš odnos. Kriv sam ja. Nisam htio slušati i živjeti po pravilima. Bio sam bezobrazan prema njoj. Novac koji mi je davala za hranu koristio sam za drogu – odgovorio mu je Luka.

Gabriela je svoj prvi “bombon” probala sa 17 godina na Glavnom kolodvoru. Baš poput likova iz romana “Mi djeca s kolodvora ZOO”...

– Bila sam mjesec dana na tome. Svaki bih dan uzela po deset komada. Sa 50 kilograma tada sam spala na 40. Jedva bih na dan pojela kiflu u pekari. Ako i to. Dane i noći bih provodila u kasinu – prisjetila se 19-godišnjakinja.

Nastup u kazalištu

Sve troje danas su čisti. Srijedom se okupljaju u Lopatinečkoj 17 na Vrbanima, u Udruzi za kreativni socijalni rad koja im nudi besplatne dramske, plesne, likovne, sportske i druge radionice kako bi se resocijalizirali, educirali i razvili potencijale.

– Imamo nekoliko projekata, primjerice “Ljepota življenja je u životu bez alkohola i droga”. Riječ je o dramskom odgoju radi prevencije ovisnosti kod srednjoškolaca – kaže socijalna radnica i predsjednica udruge Danijela Đurak.

Završne predstave u kojima sudjeluju korisnici su 3. i 12. svibnja u kazalištu Trešnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije