Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni smještaj djece

Pobuna u Dubravi se ne smiruje: 'Umjesto da nam uzmu prostore, mogli su srediti vrtić preko puta!'

Zagreb: Trpimir Majcan, predsjednik VGČ Donja Dubrava
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/21
10.12.2023.
u 09:00

Upozoravalo se i da će prostore za sastajanje i rad izgubiti umirovljenici i udruge, no u Gradu kažu da su korisnicima ponuđene alternative

Najprije ih je trebalo biti pedesetak, no na koncu se svelo na njih osam. Toliko se, naime, zgrada mjesnih odbora pretvara u vrtiće.

– Selnica, Novi Retkovec, Sopnica, Cerje, Studentski Grad i Trnava financiraju se iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Selnica će biti prva, Retkovec smo započeli, ostali su u nabavi izvođača. Dva projekta, MO-i Gajnice i Gajevo, idu u nabavu za izvođača i malo kasne – navela je na posljednjoj sjednici Skupštine dogradonačelnica Danijela Dolenec. U njih će biti upisano 350 djece, a vrijednost investicija je oko šest milijuna eura.

Trnava je odgođena

Prostori su odabrani tijekom 2022., kada je održan niz sastanaka s vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora kako bi se komunicirale potrebe za novim kapacitetima vrtića i uzeli u obzir prijedlozi i primjedbe, objašnjavaju u Gradu.

– Važno je pritom reći da su propozicije Državnog pedagoškog standarda takve da najveći broj prostora MO-a uopće ne mogu biti vrtići jer moraju zadovoljiti niz specifičnih uvjeta oko pristupa i unutarnje kvadrature, kao i nužnosti vanjskog prostora za dječje igralište koji je moguće ograditi – dodaju u gradskoj upravi.

Namjera da se dotrajale objekte skupim zahvatima pretvori u vrtiće nauštrb onih koji su ih do sada koristili od početka je kritizirana u javnosti. Upozoravalo se da će među najvećim žrtvama ovakve odluke biti umirovljenici koji se u njima druže, ali i da će prostore izgubiti niz udruga pa je najava početka radova na prenamjeni MO-a u Novom Retkovcu i Trnavi na noge podigla gotovo čitavu Donju Dubravu. Oba su MO-a, podsjetimo, glasala protiv prenamjene, kao i Vijeće gradske četvrti.

Situacija u Trnavi je kompliciranija jer će, osim što oni koji se sastaju u MO-u nemaju alternativni prostor, kvart ostati i bez dječjeg igrališta. Zbog toga je nedavno ispred održan prosvjed, nakon čega je prenamjena koja je trebala početi 1. prosinca odgođena do daljnjeg, odnosno dok se ne pronađu zamjenski prostori za “deložirane” korisnike.

No, gradonačelnik Tomislav Tomašević ustvrdio je kako informacija da nisu ponuđene alternative nije točna.

Zagreb: Trpimir Majcan, predsjednik VGČ Donja Dubrava
1/21

– Zamjenski prostor korisnici iz MO-a Retkovec dobit će u Dubravi 226. Prostor je reprezentativan, veći, moderniji i na glavnoj je prometnici – kazao je.

Gradonačelnika, međutim, demantira Trpimir Majcan, HDZ-ov predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava.

– Prostor je neupotrebljiv, još nije raspisan natječaj za projektnu dokumentaciju, a kamoli za uređenje, pa je veliko pitanje kada će se moći koristiti – kaže on. I postavlja pitanje: ako je prostor veći i bolji, zašto se onda onamo nije uselio vrtić?

– Preko puta MO-a Novi Retkovec je oronuli vrtić “Medo Brundo” koji se mogao nadograditi i urediti za isti novac. Zgrada u koju Tomašević kani useliti djecu je montažna kuća građena za stradalnike poplave iz 1964. s rokom trajanja od 30 godina koji je davno istekao. Više bi mu se isplatilo da ju je srušio i izgradio novu. I u Trnavi je 500 metara niže također vrtić koji se mogao adaptirati – govori Majcan.

Zašto nisu prihvatili prijedlog Vijeća četvrti, pitali smo Grad, ali odgovor nismo dobili. No, kazali su nam kako su neke od udruga prihvatile ponuđene alternativne prostore u susjednim MO-ima “30. svibnja 1990.” i Čulinec, poput Zavičajne udruge Kordunaša “Korana”.

Dugotrajno i skupo

Majcan pak negoduje jer, kaže, tako ignorirati odluke lokalne vlasti nije se usudio ni pokojni Milan Bandić.

– Barem ne u Donjoj Dubravi, gdje sam vijećnik već 20 godina. A kada bi i izbila neka sporna situacija, došao bi na sjednicu ili poslao svoje ljude, saslušao, raspravljao... Tomaševiću takvo što ne pada na pamet i zato je protiv sebe uspio ujediniti čitavu Dubravu – navodi Majcan.

Imao je i Bandić situacija u kojima je ignorirao odluke lokalnih instanci, ističe SDP-ov Renato Petek.

– Sjetimo se samo Trga maršala Tita ili kompostane u Brezovici, no za razliku od njega, Tomašević često ignorira konkretan ljudski faktor. Nije mi jasno da od realizacije ne odustaje usprkos tome što je svima jasno da prostori nisu adekvatni te da će prenamjena trajati i puno koštati – zaključuje Petek.

Komentara 17

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:22 10.12.2023.

Tako to rade možemovci, umjesto gradnje vrtića uzmu postojeću zgradu od nekog i daju je drugom.

PA
papiribica
09:45 10.12.2023.

Možemovci i fejk zelena ljevica su se i sami čudili da su dobili izbore prije skoro tri godine, jer se to dogodilo samo zato što je umro Bandić. Sada su tu da ukradu četiri godine.

GE
geler203
11:34 10.12.2023.

Ako nije dobro za vrtić nije ni za udrugu. Van s njima i ruši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije