Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arca 2019.

Ovdje tegle mijenjaju boju, puzzle su tropismene, a auti zabijaju gol

Arca 2019. - Sajam inovacija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/12
18.10.2019.
u 20:22

Sajam inovacija “Arca 2019.” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okuplja 150 izlagača

Tegla koja mijenja boju kada je vrijeme za zalijevanje cvijeća, autić koji igra nogomet, ali i manipulator, i to automatski. Dio je to raznolike ponude neobičnih izuma koje od jučer na 17. Međunarodnom sajmu inovacija “Arca 2019.” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavlja više od 150 izlagača iz cijelog svijeta.

– Pa dobro, kak’ je to moguće? – zbunjeno su komentirali Zagrepčani okupljeni oko štanda Zlatka i Nele Šakić iz Rijeke koji su izložili svoje puzzle, izrađene od kukuruznog škroba u 3D printeru.

– Puni je naziv ‘tropismene glagoljične puzzle’. Iz jednoga kuta slovo se čita na latiničnom pismu, pogledom iz drugoga kuta čita se na glagoljici, a slabovidne i slijepe osobe to isto slovo opipom čitaju na Brailleovu pismu – objašnjava Zlatko Šakić, bravar koji se trodimenzionalnim puzzlama, kaže, počeo baviti iz gušta, a sada su njegova slova zaštićena kao izvorni riječki suvenir. Nešto su se dalje smjestili inovatori koji su stigli iz Kine, a između ostaloga donijeli su i teglicu za cvijeće čiji senzori osjete kada biljka ima premalo vode pa posuda promijeni boju.

Arca 2019. - Sajam inovacija
1/12

Ekipa iz Tehničke škole Daruvar, pak, u NSK igra nogomet, i to autićima koji su također izrađeni 3D printerom.

– Autić se bluetoothom poveže na mobitel pa se njime upravlja uz pomoć aplikacije i tako igra nogomet – objašnjavaju Ivan Sekereš, Vinko Sigurnjak i Antonio Butorac, koji su osmislili i automatizirano “parkiralište za bicikl” koje omogućava zaključavanje karticom.

Studenti strojarstva Andreas Šantek i Filip Vlahović predstavljaju automatski pneumatski manipulator.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Riječ je, kažu, o stroju koji se može koristiti u proizvodnji, a ubrzava proces rada.

– Umjesto da se u tvornici pralina, primjerice, ručno odvajaju i slažu različite vrste, može se koristiti naš manipulator koji ih prepoznaje pomoću senzora – tumači Vlahović.

Heidi i Winfried Strum iz Njemačke donijeli su poprilično neobičan aparat za testiranje očnih mišića koji su izradili srednjoškolci kojima je on predavao. Ovaj i ostale izume u NSK pogledati možete do sutra, kada će najbolji inovatori biti nagrađeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije