Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Otkrivamo koliko će stajati gradnja Spomenika domovini. Cijena viša za 10 milijuna kuna

Isprva je planirano da će monumentalni kompleks između Lisinskog i zgrade gradske uprave stajati 21,5 milijuna, a sad se procjenjuje da će ipak koštati 30 milijuna kuna.
13. ožujka 2019. u 10:33 78 komentara 5567 prikaza
Spomenik domovini
Foto: Nenad Fabijanić
Pogledajte galeriju 1/4

Ipak 30. Toliko milijuna kuna stajat će gradnja Spomenika domovini na ledini između Lisinskog i zgrade gradske uprave, istog onog spomenika za koji se još u siječnju tvrdilo da mu cijena neće rasti iznad 21,5 milijuna. Mjesec je to u kojem se Grad odlučio na poništenje natječaja za izgradnju monumenta raspisanog još lani u kolovozu, na koji se javila samo zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika, koja je spomenik prema projektu Nenada Fabijanića htjela raditi za 27,4 milijuna kuna.

Spomenik domovini Poništen natječaj Spomenik domovini ne može se napraviti za 21 milijun kuna

Možda se jave isti

Odluka je donesena na temelju nalaza i analize troškovnika radova ovlaštenog sudskog vještaka. Prije dva mjeseca pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić objasnio je kako je natječaj, o kojem se vijećalo od studenoga prošle godine, na kraju poništen jer se shvatilo da se u startu jednostavno pogriješilo u procjeni cijene radova.

Spomenik domovini
1 / 5

Arhitekt Nenad Fabijanić tada je za Večernji list objasnio kako će se cijena radova morati “korigirati naviše” jer je ona određena prije dvije godine “kada je cijena materijala i radne snage u građevinarstvu bila niža”. I korigirala se jer Grad trenutačno, iako je pročelnik Bilić u siječnju najavio da će se novi natječaj za izvođača radova na spomeniku raspisati u veljači, obavlja savjetovanje s potencijalnim tvrtkama koje bi obavile posao, ali ne više za 21,5 milijuna kuna, već za 30. Cijene su to bez PDV-a pa će se iz gradske blagajne, drugim riječima, za Spomenik domovini izdvojiti 37,5 milijuna kuna, umjesto donedavno predviđenih 26,9 milijuna. Nakon što se provede savjetovanje s interesentima, koje traje do ponedjeljka, plan je da se ponovno raspiše natječaj.

Spomenik domovini Radovi počinju na proljeće Ovako će izgledati Spomenik domovini. Podizanje će stajati 21 milijun kuna

– Možda prethodno savjetovanje nije bilo ni potrebno jer se na prijašnji natječaj javila zajednica ponuditelja koja bi izgradila spomenik u sklopu cijene za koju sad mislimo da je realna, ali takva je uglavnom procedura nakon što se određeni natječaj poništi – govore nam u Gradu i tvrde kako su praktički sigurni da će se na novi natječaj, ovaj od 37,5 milijuna kuna, opet javiti, ako nitko drugi, onda Tigra i Vodotehnika, koje su već rekle da su spremne Spomenik domovini podignuti za 27,4, odnosno 34,4 milijuna kuna, ako se svota gleda s PDV-om. U svakom slučaju, od poništenja natječaja do raspisivanja novog proći će dva mjeseca, unutar kojih će cijena radova narasti desetak milijuna kuna.

Kompleksni materijali

A još dok se planiralo da će se za spomenik čije je idejno rješenje između 52 rada odabrano još u studenome 2016. potrošiti 20-ak milijuna kuna, oko cijene se bunila skupštinska oporba.

I film o projektu Upoznajte budući Spomenik domovini u Zagrebu kod dvorane Lisinski

– Projekt, a i materijal od kojeg će se raditi, specifični su i složeni – opravdavao je planirane milijune gradonačelnik Milan Bandić.

Spomenik domovini | Autor : Nenad Fabijanić Foto: Nenad Fabijanić

Cijeli memorijalni kompleks, podsjetimo, arhitekt Nenad Fabijanić zamislio je od tri dijela: pet metara visokog trijumfalnog luka, odnosno portala, obrađene kamene gromade s vječnom vatrom i zida svjetlosti. Portal dužine tridesetak metara izraditi bi se trebao od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima otpornima na većinu kiselina i lužina te koroziju. Time bi se trebali smanjiti troškovi kasnijeg održavanja, i omogućiti lakša montaža konstrukcije jer su planirani metali 50 posto lakši u odnosu na, primjerice, čelik ili beton.

Mjesto na kojem će strane delegacije i državnici ostavljati cvijeće i vijence za sve žrtve koje su pale za domovinu bit će pokraj kamenog monolita u blizini portala, koji će biti visok oko tri metra te izveden u kamenu hrvatskog podneblja koji se naziva Jadran zeleni. Zid svjetlosti ili Zid boli napravit će se od staklenih opeka posebno dizajniranih u veličini većoj od standardne i bit će posložene po uzoru na autentični Zid boli nastao tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti, a srušen 1993. godine.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Igi125:

  Pa vec imamo jedan spomenik domovini koji ne služi nicemu a to je oltar na Medvedgradu. Sad treba ulupati novce u još jedan takav projekt dok svakodnevne potrebe građana nisu bitne.

 • Stevo.Hasanbegovic:

  Pravi branitelji i krepavaju od jada, dok lažni grade spomenike da bi oprali novce

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Opet struka odlučila?