Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monumentalni kompleks

Otkrivamo koliko će stajati gradnja Spomenika domovini. Cijena viša za 10 milijuna kuna

Spomenik domovini
Foto: Nenad Fabijanić
1/4
13.03.2019.
u 10:33

Isprva je planirano da će monumentalni kompleks između Lisinskog i zgrade gradske uprave stajati 21,5 milijuna, a sad se procjenjuje da će ipak koštati 30 milijuna kuna.

Ipak 30. Toliko milijuna kuna stajat će gradnja Spomenika domovini na ledini između Lisinskog i zgrade gradske uprave, istog onog spomenika za koji se još u siječnju tvrdilo da mu cijena neće rasti iznad 21,5 milijuna. Mjesec je to u kojem se Grad odlučio na poništenje natječaja za izgradnju monumenta raspisanog još lani u kolovozu, na koji se javila samo zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika, koja je spomenik prema projektu Nenada Fabijanića htjela raditi za 27,4 milijuna kuna.

Možda se jave isti

Odluka je donesena na temelju nalaza i analize troškovnika radova ovlaštenog sudskog vještaka. Prije dva mjeseca pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić objasnio je kako je natječaj, o kojem se vijećalo od studenoga prošle godine, na kraju poništen jer se shvatilo da se u startu jednostavno pogriješilo u procjeni cijene radova.

Spomenik domovini
1/5

Arhitekt Nenad Fabijanić tada je za Večernji list objasnio kako će se cijena radova morati “korigirati naviše” jer je ona određena prije dvije godine “kada je cijena materijala i radne snage u građevinarstvu bila niža”. I korigirala se jer Grad trenutačno, iako je pročelnik Bilić u siječnju najavio da će se novi natječaj za izvođača radova na spomeniku raspisati u veljači, obavlja savjetovanje s potencijalnim tvrtkama koje bi obavile posao, ali ne više za 21,5 milijuna kuna, već za 30. Cijene su to bez PDV-a pa će se iz gradske blagajne, drugim riječima, za Spomenik domovini izdvojiti 37,5 milijuna kuna, umjesto donedavno predviđenih 26,9 milijuna. Nakon što se provede savjetovanje s interesentima, koje traje do ponedjeljka, plan je da se ponovno raspiše natječaj.

– Možda prethodno savjetovanje nije bilo ni potrebno jer se na prijašnji natječaj javila zajednica ponuditelja koja bi izgradila spomenik u sklopu cijene za koju sad mislimo da je realna, ali takva je uglavnom procedura nakon što se određeni natječaj poništi – govore nam u Gradu i tvrde kako su praktički sigurni da će se na novi natječaj, ovaj od 37,5 milijuna kuna, opet javiti, ako nitko drugi, onda Tigra i Vodotehnika, koje su već rekle da su spremne Spomenik domovini podignuti za 27,4, odnosno 34,4 milijuna kuna, ako se svota gleda s PDV-om. U svakom slučaju, od poništenja natječaja do raspisivanja novog proći će dva mjeseca, unutar kojih će cijena radova narasti desetak milijuna kuna.

Kompleksni materijali

A još dok se planiralo da će se za spomenik čije je idejno rješenje između 52 rada odabrano još u studenome 2016. potrošiti 20-ak milijuna kuna, oko cijene se bunila skupštinska oporba.

– Projekt, a i materijal od kojeg će se raditi, specifični su i složeni – opravdavao je planirane milijune gradonačelnik Milan Bandić.

Foto: Nenad Fabijanić

Cijeli memorijalni kompleks, podsjetimo, arhitekt Nenad Fabijanić zamislio je od tri dijela: pet metara visokog trijumfalnog luka, odnosno portala, obrađene kamene gromade s vječnom vatrom i zida svjetlosti. Portal dužine tridesetak metara izraditi bi se trebao od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima otpornima na većinu kiselina i lužina te koroziju. Time bi se trebali smanjiti troškovi kasnijeg održavanja, i omogućiti lakša montaža konstrukcije jer su planirani metali 50 posto lakši u odnosu na, primjerice, čelik ili beton.

Mjesto na kojem će strane delegacije i državnici ostavljati cvijeće i vijence za sve žrtve koje su pale za domovinu bit će pokraj kamenog monolita u blizini portala, koji će biti visok oko tri metra te izveden u kamenu hrvatskog podneblja koji se naziva Jadran zeleni. Zid svjetlosti ili Zid boli napravit će se od staklenih opeka posebno dizajniranih u veličini većoj od standardne i bit će posložene po uzoru na autentični Zid boli nastao tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti, a srušen 1993. godine.

Komentara 78

IG
Igi125
12:06 13.03.2019.

Pa vec imamo jedan spomenik domovini koji ne služi nicemu a to je oltar na Medvedgradu. Sad treba ulupati novce u još jedan takav projekt dok svakodnevne potrebe građana nisu bitne.

SH
Stevo.Hasanbegovic
11:42 13.03.2019.

Pravi branitelji i krepavaju od jada, dok lažni grade spomenike da bi oprali novce

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:01 13.03.2019.

Opet struka odlučila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije