Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Otkako je uvedena zabrana korištenja mobitela, djeca se više druže i razgovaraju

Osnovna škola bana Josipa Jelačića u Podsusedu je među rijetkim školama u Hrvatskoj gdje je pao dogovor učenika, njihovih roditelja i nastavnika, da su mobiteli nepoželjni
08. studenoga 2018. u 13:14 4 komentara 4355 prikaza
Učenici OŠ Bana J. Jelačića ne smiju koristiti mobitele
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

U ovoj školi nema Facebooka, Instagrama ni Snapchata. Umjesto čavrljanja preko Whatsappa i slušanja glazbe, učenici sjede u klupama i razgovaraju oči u oči, a umjesto igrica na mobitelu u dvorištu se igraju lovice, skrivača i “gazi, gazi”. U Osnovnoj školi bana Josipa Jelačića u Podsusedu učenici, naime, ne smiju koristiti svoje mobitele od trenutka kad uđu u zgradu dok iz nje ne izađu. Ovo pravilo krenulo je prije mjesec dana, a osmislili su ga – sami učenici.

Depresija/Ilustracija Alarmantni podaci: Djeca su pod stresom – 60% ih ne voli školu

Jednoglasna odluka

Sve je poteklo od djece kojoj je, kaže ravnateljica Jelena Ivaci, jako smetalo što nitko ni s kim ne razgovara, već svi bulje u ekrane svojih mobitela. Ubrzo nakon toga javili su se i roditelji zabrinuti za ovisnost svoje djece o tehnologiji, nakon čega je školsko Vijeće roditelja jednoglasno donijelo odluku da se zabrani korištenje telefona u bilo koje svrhe osim za nastavu. Zahvaljujući tome, kaže ravnateljica, u školske se klupe i hodnike ponovno vratio dječji žamor. Novom odlukom zadovoljni su svi, a pogotovo učenici.

– Čim bi zazvonio mali odmor, svi bi izvadili svoje mobitele, svatko u svom svijetu i to je na kraju postalo baš ružno. Sad zapravo razgovaramo, igramo se i družimo – kazala je osmašica Lara Marušić, priznavši da im je svima nova situacija bila isprva jako čudna, no da su se vrlo brzo privikli. Njezin kolega iz razreda Luka Đukić ipak je dodao da ima djece kojima se ova ideja baš i ne sviđa pa tako, kaže, neki od učenika skrivaju mobitele, ispod majice, pod klupom ili koriste svoju torbu kao kamuflažu pa se tako dopisuju s prijateljima ili igraju igre da ih se ne otkrije.

– No to su rijetke situacije i većina se nas pridržava ovog pravila – ističe Luka, koji kaže da bi ovaj način nastave trebalo uvesti u sve škole. Mobiteli tako ostaju u torbi, umjesto na klupi, ton je stišan, a sve se notifikacije, pozivi i poruke ignoriraju. Svoje omiljene gadgete učenici smiju koristiti samo kad kao razred sudjeluju u zajedničkom istraživanju ili nekoj anketi. Mobitele, naravno, mogu koristiti i ako trebaju svoje roditelje, ali samo u iznimnim situacijama.

– Nema potrebe da se dijete čuje svako malo s mamom ili tatom, ali ako je stvarno bitno, dijete može kontaktirati sa svojim roditeljima. No, roditelji mogu uvijek i u svakom trenutku doći do bilo koga od nas ako nešto trebaju, tako da nema potrebe za panikom – kaže ravnateljica.

Mobitel DISTRAKCIJA Mobitel - skriveni ubojica na cesti?

I drugi pošli našim putem

Roditelji iz Podsuseda nisu jedini koji su odlučili zabraniti mobitele za vrijeme nastave. U Osnovnoj školi Petra Preradovića na Volovčici pametni telefoni također su nepoželjni. Kao i kod kolega s druge strane grada, roditelji učenika također su primijetili da su oči njihove djece previše zalijepljene uz ekran mobitel. Od početka školske godine, postali su osuđeni na nastavu bez svojih mobilnih ljubimaca. Ravnatelj škole Žvorc također je oduševljen rezultatima ovog eksperimenta.

– Djeca su se prije često zadirkivala preko društvenih mreža za vrijeme nastave. Sad se puno bolje ponašaju jedni prema drugima i više razgovaraju – ponosno ističe ravnatelj, a kaže da to pravilo vole i djeca te da će ono i u budućnosti vrijediti.

Uzor ostalim učenicima u školi bio je 8.c

Lara Marušić i Luka Čović učenici su 8.c razreda, a njihov je razred, kaže ravnateljica, posebno dobar i složan. Njihov je razred najbolje prihvatio novo pravilo, a učenici su komentirali kako su postali primjer i mlađim kolegama. Tako Lara komentira kako su kolege iz šestog razreda isprva prigovarali na ideju da se u školi ne služe mobitelom, no kad su vidjeli da osmašima nije problem, i oni su se brzo prilagodili.

>> Pogledajte kako izgleda škola na Braču

Financije
Vrhunska edukacija
OTKRIVAMO: Kako top menadžeri, unatoč manjku vremena, savladavaju MBA programe?

A1 izdvaja za Vas