Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF Hrvatska

Osmogodišnjak jedinih 20 kuna dao za vršnjake u Africi

iva radočaj
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
08.03.2013.
u 18:23

Volonterka Barbara Viker ima 89 godina i izrađuje lutke za pomoć djeci bez obitelji, 27-godišnja Iva Radočaj pomaže i dijeli savjete o dojenju...

Barbara Viker ima 89 godina. Živi u Domu za starije osobe Medveščak. Dani su joj, uglavnom, jednolični. No, srijedom se osjeća posebno. Tada izrađuje krpene lutkice “Seka i braco”. Novac od njihove prodaje namijenjen je za pomoć pri udomljavanju sve one djece koja ne mogu odrastati u biološkim obiteljima. Barbara je najstarija volonterka UNICEF-a u Hrvatskoj.

I nije jedina volonterka treće dobi. Već šest godina s njom u domu lutkice izrađuju i Milka Horvat, Magda Maltar, Marija Sabolić i Marica Bernardić.

Modne stilistice

– Mi smo vam kao modne stilistice. Okupimo se, izrađujemo lutkice i odjeću, družimo se, a uz to i pomažemo djeci. U ovim nam je godinama to najveća radost – jednoglasne su volonterke seniorke. Barbara je dosad izradila više od 200 lutaka, a najdraže joj je, kaže, kada se jave djeca u čijim je rukama završila jedna od njezinih rukotvorina.

Volonteri UNICEF-a u Hrvatskoj proslavili su nedavno 10 godina rada. Cijeli taj put je prešla i Iva Radočaj Novak (27), koja se za volontiranje odlučila na početku studija.

Posebna energija

– Upoznala sam divne ljude i naučila puno toga od UNICEF-ovih programa. Često su bile edukacije, primjerice, o dojenju, pa sam svim prijateljicama koje su rodile stalno davala savjete o tome – kazala je Radočaj Novak.

Čak 95 posto volontera su žene, različitih generacija. Uz redovan posao, farmaceutkinja Vesna Jozić (55) rado se odaziva na akcije.

– Tu vlada odlična atmosfera i neka posebna energija. Svi smo radosni što na bilo koji način možemo pomoći. Ja stalno ponavljam “jednom volonter, uvijek volonter” – poručila je V. Jozić.

Jedan od rijetkih muških volontera je Duje Burić (28). U UNICEF-u je 10 godina. Iako već dugo zbog doktorata živi u Švicarskoj, ne propušta doći na Interliber kako bi volontirao na UNICEF-ovu štandu.

– Jednom me 8-godišnji dječak upitao o svojim vršnjacima u Africi. Zanimalo ga je koliko im je teško i kako prolaze kroz svakodnevni život i školovanje. Nakon što sam mu ispričao, otišao je do kutije za donacije, izvadio iz svog malog novčanika 20 kuna, sve što je imao, i ubacio. Možda se čini malena svota, ali je dao veliki dio sebe – prisjetio se Duje te istaknuo kako mu je upoznavanje tog malenog velikana plaća, ne samo za ovih 10 godina, nego za cijeli život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije