Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Oporba traži izvanrednu sjednicu o potresu jer je "Zagreb u kaosu"

Sazivanje sjednice zatražili su klubovi SDP-a, GLAS-a i HSU-a, Lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, Klub nezavisnih zastupnika te zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.
06. travnja 2020. u 17:29 4 komentara 498 prikaza
Tomislav Tomašević, Zagreb je naš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u ponedjeljak je predala 20 potpisa kojima od predsjednika skupštine Drage Prgometa (HDZ) traži da u propisanom roku od 15 dana sazove izvanrednu sjednicu na temu potresa koji je pogodio Zagreb te upravljanja krizom od koronavirusa. 

NENAMJENSKO TROŠENJE HSLS traži od Bandića izvješće o izvršenju gradskog proračuna

Sazivanje sjednice zatražili su klubovi SDP-a, GLAS-a i HSU-a, Lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, Klub nezavisnih zastupnika te zastupnik HNS-a Tomislav Stojak. Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević objasnio je da je za sazivanje sjednice potrebno 17 potpisa, a oni ih imaju 20, pa očekuju da se uskoro ta sjednica i dogodi jer je u Zagrebu kaos. Ocijenio je i da je "katastrofalno krizno komuniciranje" gradonačelnika Milana Bandića za vrijeme potresa i krize uzrokovane koronavirusom.

- Uvjeren sam da će škole komunikacije i godinama poslije analizirati način kako je gradonačelnik ovog grada krizno komunicirao s građanima nakon potresa gdje ih je optužio da nisu ulagali u svoju imovinu - kaže Tomašević. Tvrdi da su učinjeni golemi propusti i da Gradska uprava nije bila ni najmanje spremna, iako se najmanje 10 godina upozoravalo da Zagrebu prijeti potres.

 

Zagreb: Milan Bandić obišao dječji vrtić Markuševec Gotovo sve projekte zaustavili Tri dana nakon potresa Bandić kupio zemljište od Šelendića

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je da oporba traži sjednicu jer smatra da  Bandić mora izaći pred javnost i jasno zastupnicima odgovoriti na pitanja. 

- Bandić je od 2005. gradonačelnik, a kada je došao ozbiljan problem, kad je srce grada stradalo u potresu, on je pao kao kruška s drveta i raspao se i pokazao sve razmjere svoje nesposobnosti - istaknula je Mrak-Taritaš, dok je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek kazao da je prošlo dva tjedna od katastrofalnog potresa, a još uvijek ne postoje jasno osmišljene i iskomunicirane mjere i aktivnosti kako će građanima Grad pomoći. 

Gradski zastupnik HSLS-a Vladimir Andrić kaže da na skupštinskoj sjednici  žele vidjeti koliko je Zagreb nastradao, kolike su štete i u kojem smjeru ići. Kaže da ima informaciju da je 26.000 objekata nastradalo te da je pregledano njih 8000, od kojih je 800 neupotrebljivo. 

Komentirajući to što je gradonačelnik Bandić sada stao na čelo gradskog stožera civilne zaštite i počinje svakodnevno s konferencijama za novinare, Tomašević je rekao da Bandić sada želi komunicirati prvenstveno oko koronavirusa kako bi fokus javnosti prebacio s potresa i kako se ne bi vidio kaos icijela fasada Bandićeve vlasti koja se raspala kao kula od karata za vrijeme potresa. 

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
 • Kokoiduhovi:

  Mi vidimo jako dobro kaj on "dela" već 20 godina. Ali se pitamo zakaj se vi ne potrudite te pristupite skupljanju potpisa 20% birača grada Zagreba, radi raspisivanja referenduma za opoziv "delanca" i njegovih zamjenika?? A potom raspisivanju referenduma, na ... prikaži još!na kom je potrebna 1/3 glasova birača grada Zagreba za opoziv "delanca" i zamjenika?? Kaj vi to čekate?? Pa mi smo za. Ali pojedini građanin ne može organizirati skupljanje potpisa.

 • Avatar EUJ-
  EUJ-:

  Oporba traži izvanredni koncert Marka Perkovića Thompsona na Trgu Bana Jelačića u potporu potresu jer je "Zagreb u domoljubnom deliriju" i neka se ponovo skupi 70.000 balkanaca da se raduju, grle, izljube i skakutaju kao svoji na svome koronavirusnome.

 • Kokoiduhovi:

  Znači, 21.04. je sjednica. Očekujemo od oporbe da poduzme korake radi prikupljanja potpisa za opoziv trenutnog gradonačelnika i njegovih zamjenika, u skladu sa Statutom Grada Zagreba. Maknimo ga, jer mu Zagreb služi samo da bi od njega krao, otimao, pljuvao ... prikaži još!o po njemu i svima nama, i zapošljavao svoje dužnike i njihove prijateljice i je li tako to, te doveo Grad u minus od 1,1 milijardu kuna. Milijardu. A sada kada treba sanirati posljedice potresa, nema love, treba uzeti od plaća, uskrsnica, regresa, donacija, pa napuniti džepove i opet svojim jaranima, gangašima, janjičarima i kobasičarima.