Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plešivica

Nesanirana klizišta već dvije godine blokiraju promet, a sad prijete i obiteljskim kućama

23.10.2015., Jastrebarsko, Jurjevcan, Plesivicka cesta - Svakom obilnijom kisom aktivira se veliko kliziste. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
30.10.2015.
u 12:49

U ponedjeljak će krenuti obnova u Jurjevčanima, vrh Plešivice preuzele su Hrvatske ceste, a za dva se klizišta čeka projektno rješenje

Već dvije godine Ivan Štimac, prilikom svake veće kiše, strepi za svoj dom. Kuća mu se nalazi odmah ispod ceste kroz Gornju Reku, koja se odronila, a klizište mu je već pomaknulo kućicu za alat, kao i pojedine voćke.

Potpuno uništeno

– Svo drveće nagnulo se, kućica je otklizala, a „legla" je i terasa kuće. Sin i ja ozbiljno već razmišljamo o gradnji potpornog zida koji bi zaštitio kuću, u slučaju da i ona krene nizbrdo – objašnjava Ivan Štimac, koji je sam napravio dva kanala kako bi vodu, za vrijeme kiše, odvodio s ceste, kako ne bi uzrokovala još veći odron. Kako kaže, problem nije samo kiša, već i vjetar koji odnosi komadiće uništenog asfalta, ali i ruši signalizaciju koja vozače na cesti upozorava na posebnu regulaciju prometa.

– Cesta vodi prema Samoboru i prometna je, a ovdje, iako se ne mogu mimoići ni dva automobila, autobus normalno prevozi djecu u školu, prolaze čak i šleperi – ispričao je umirovljenik te dodao kako on sam, već godinu i pol, svim kanalima pokušava doći do odgovornih za stanje iznad svoje kuće. Ne uspijeva, pa je u Županijske ceste odnio i urudžbeni nalog o stanju, kako bi se zaštitio proklizi li mu kuća.

Lopatama 'skratili' šumu

Stvari u svoje ruke uzeli su i stanovnici iz obližnjih Jurjevčana, gdje je odron cestu ostavio širokom svega tridesetak centimetara. Ne bi li dobili slobodan prolaz, stanovnici su sami, lopatama, odlučili mjesta napraviti „skrativši" obližnju šumu.

– Upozoravamo sve koje mislimo da treba, i Grad Jastrebarsko i Županijske ceste, ali ništa se ne događa – rekla je Irena Pavlečić iz Jurjevčana. Ništa ne postižu ni iz Grada, kako sami kažu, jer Ceste na probleme klizišta upozoravaju već neko vrijeme.

– Jednostavno nemamo dobru suradnju – kaže gradonačelnik Zvonimir Novosel, dok iz Županijskih cesta Zagrebačke županije govore kako redovito Grad izvještavaju o svim svojim postupcima. Već u ponedjeljak, obećao je direktor Županijskih cesta Zdenko Majzec, kreće sanacija klizišta u Jurjevčanima.

–Na području Jaske četiri su klizišta, a za dva imamo projektno rješenje i izvođača radova. Jurjevčane saniramo mi, klizište prije samog vrha Plešivice riješit će Hrvatske ceste, a za ostala dva imat ćemo također projektno rješenje i krenuti u skoru sanaciju - najavio je direktor Županijskih cesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije