Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Natječaji nisu jeftini, ali je metoda pokušaja i promašaja puno skuplja

britanac
Goran Stanzl/PIXSELL
01.12.2016. u 19:08

Činjenica jest – ako želite da nešto bude dobro, to se mora dobro i platiti. Nisu uzalud naši stari zapisali poslovicu “koliko para, toliko muzike”

Odnos zagrebačkih vlasti prema planiranju i uređenju javnog prostora netransparentan je.

U najmanju ruku. Zaključak je to arhitekata koji su se okupili na tribini ne bi li javno izrekli zajednički stav o intervencijama kojima svjedočimo u posljednje vrijeme. O problemima struke govorili su predstavnici Arhitektonskog fakulteta, Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatske komore arhitekata. I, mora se dodati, još prilično stidljivo. Njihovo je istupanje, čini se, tek vrh ledene sante, a da se u Zagrebu gradi stihijski vide i sami građani. Utvrdili su to i ovi stručnjaci ističući takvu praksu kao jedan od glavnih problema. Vizija grada, smatraju arhitekti, više nije jasna ili jednostavno ne postoji. Problem su i zakrčene javne površine, posebice u središtu grada, kojim se više gotovo ne može hodati, a upitno je i kretanje vatrogasaca i hitne pomoći.

No, ne može se uprijeti prstom u samo jednu osobu, smatraju arhitekti. A opet, zadatak pronalaska određenog javnog natječaja jednak je traženju igle u plastu sijena. Ako ga raspišu. Jer to u posljednje vrijeme nije slučaj. Je li problem cijena javnih natječaja, čija provedba ne može proći ispod dvjesto tisuća kuna? Puno je skuplje, složit će se arhitekti, ali i građani, graditi po metodi pokušaja i promašaja. Činjenica jest – ako želite da nešto bude dobro, to se mora dobro i platiti. Nisu uzalud naši stari zapisali poslovicu “koliko para, toliko muzike”. A ako imamo na raspolaganju i usluge stručnjaka koji to mogu realizirati, “di ćeš bolje”. Struka je tu da izreče svoj stav i, kad istupe vezano uz određenu intervenciju, moglo bi se i poslušati što kažu.

A ne njih, kojima je posao uređenje i planiranje javnog i privatnog prostora, marginalizirati i raditi po svome. Svaki je 
problem rješiv, potrebne su samo ambicija, želja i volja da se to učini.

Komentara 8

Avatar remetinečki_puni_pansion
remetinečki_puni_pansion
18:57 03.12.2016.

osim javnih natječaja za oblikovanje javnih prostora važni su transparentni javni natječaji za njihovu izvedbu... bez jakog izvedbenog i financijskog nadzora takvi natječaji su idealni za kriminal kojeg provode političari i njihovi građevinski igrači... ako neka investicija realno košta 100 jedinica građevinski pajdaši se dogovore i odrede da će najniža cijena biti 300 jedinica... onda se jedan od njih po dogovoru javi na natječaj sanajnižom ponudom od 300 a ostali pajdaši ponude više da bi ovaj bio izabran... taj izabrani za kooperante uzima te svoje pajdaše... kada radovi budu gotovi naručitelj isplaćuje tih 300 jedinica a razlika od 200 koja je plaćena iz budžeta lokalne samouprave ili države podjeli se između političara glavnog u tom poslu, njegovih najbližih likova koji znaju za sve to i građevinskih pajdaša... zagrebačke investicije nisu bez razloga tako skupe a ni neke druge za koje znamo kao što je bilo bojanje tunela... u zemlji teško korumpiranih političara stalno treba kontrolirati i provjeravati realnu koštu investicija jer se u suprotnom građani neprekidno potkradaju za ogromne svote... a političare koje sud proglasi krivim treba kažnjavati maksimalnim kaznama zatvora i oduzimati im imovinu u vrijednosti u kojoj su na taj način pokrali i oštetili porezne obveznike i platitelje prireza

RP
rpzagreb
16:19 02.12.2016.

Bahatost, neznanje i nestručnost u provedbi bilo čega su uvijek i redovito najskuplji. Još kad se tome doda i neodgovornost u trošenju gradski novaca onda imamo to što imamo. Kaos i beznađe.

DU
Deleted user
10:18 10.01.2017.

Svaki je 
problem rješiv, potrebne su samo ambicija, želja i volja da se to učini. Petra kandidiraj se !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije