Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt sanacije

Napokon pokreću sanaciju opasnog zida u Mesničkoj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
26.03.2021.
u 11:57

Situacija je, kažu stanovnici središta grada, alarmantna već neko vrijeme, a kad se obližnje stablo prije dvije godine srušilo na napuštenu kuću koja se naslanja na zid u Mesničkoj, počeli su se brinuti za svoju sigurnost.

Čini se kao da će se svaki tren srušiti pa zato mnogi pokraj njega prolaze s velikom nelagodom, i to samo ako baš moraju. Već dugo je u lošem stanju, govore stanovnici centra metropole, kameni potporni zid u Mesničkoj ulici, smješten tik uz Strossmayerovo šetalište, a pukotine koje su se u njemu pojavile prije dvije godine, ističu, nakon potresa postale su još šire. Iz daljine se toliko i ne primjećuju, napominju, ali kad se dobro pogleda, stanje trenutačno izgleda kao da će se zaista cijeli potporni zid rasprsnuti, a kameni blokovi poletjeti na sve koji se zateknu u blizini. Zbog sigurnosti pješaka postavljena je zato uz njega i traka s upozorenjem da se ne prilazi.

Za najugroženijih 14 metara

Situacija je, kažu također stanovnici središta grada, alarmantna već neko vrijeme, a kad se obližnje stablo prije dvije godine srušilo na napuštenu kuću koja se naslanja na zid u Mesničkoj, počeli su se brinuti za svoju sigurnost.

A kako je do toga došlo? Jedni kažu da je kriva neodržavanost Strossmayerova šetališta i njegova zelenila uz sami zid, drugi upozoravaju na česta klizišta koja se javljaju nakon obilnih kiša, a treći upiru prstom u gradsku četvrt i napominju da se ništa nije činilo po pitanju održavanja kamene potpore. Da je zidu pak prijeko potreban “pushup” rekli su nam još 2019. godine u Gradskom uredu za prostorno uređenje i izgradnju, ističući pritom i da su obavili sva potrebna mjerenja, geotehničku obradu i istražna bušenja. No, izgleda da se sa sanacijom tek sad konačno i počinje jer je raspisan natječaj vrijedan 610 tisuća kuna kojim se traže izvođači radova. Radit će se, točnije, na najugroženijoj dionici potpornog zida duljine četrnaest metara, i to, kako piše u natječajnoj dokumentaciji, “kako bi se osiguralo sigurno korištenje javnoprometne površine”.

 

Ugradit će štapna sidra

– Radove je potrebno izvesti uz što manji štetni utjecaj na stabla na padini iznad zida budući da korijenje povoljno djeluje na njezinu stabilnost. Stabla na padini nad zidom ostat će, osim onih u zoni iskopa iza njega. A vegetacija koja se nalazi nad krunom zida, ponovnom sadnjom vratit će se u postojeće stanje – detaljiziraju u gradskoj upravi kako žele da se radovi obave.

Cijela procedura uključuje i uklanjanje dvaju stabala, grmlja i panjeva neposredno iznad oštećenog dijela zida te demontažu i ponovno postavljanje zidanih blokova nakon što se ugrade štapna sidra koja će ojačati konstrukciju i izvedbu batude iza zida.

– Saniranu plohu padine potrebno je također zaštititi netkanim geotekstilom i izvršiti hidrosjetvu – nalažu u natječaju naručitelji iz Grada Zagreba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije