Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sopnica - Jelkovac

Moderna knjižnica je pri kraju, ali nedovršeni kompleks zastrašuje

'08.08.2011., Zagreb, Jelkovec - Radovi se blize kraju na novoj knjiznici grada Zagreba u naselju Jelkovec. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/4
10.08.2011.
u 12:00

Natječaj za novog izvođača radova na gradnji srednje škole Holding će, tvrde, raspisati kad se šefovi vrate s godišnjeg odmora

Naselje Sopnica-Jelkovec uskoro dobiva modernu knjižnicu koja izgledom podsjeća na Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, a prema najavama iz Holdinga, uskoro će se raspisati natječaj za novog izvođača radova na kompleksu srednje škole nakon što je nedavno s Konstruktor-Zlatarom ugovor raskinut.

Čitav kat samo za djecu

No stanovnici naselja koje nema sadržaja – osim onih nužnih – vesele se knjižnici. Uglavnom...

– Nemam ti ja puno veze s tim – kazao je šestogodišnji dječak, stanovnik Sopnice-Jelkovec, kad smo ga upitali hoće li se učlaniti u buduću knjižnicu.

Bježi on od knjiga k'o vrag od tamjana, objasnila nam je njegova baka, no dijete je na kraju ipak pokazalo interes za novu, staklenu zgradu u obliku kocke koja će za djecu imati cijeli jedan kat.

Otvorenju knjižnice veseli se i Snježana Storjak, majka osmomjesečnog djeteta.

– Suprug se jedva čeka učlaniti! On jako voli čitati, ja nešto manje. Sretna sam i zbog djece u naselju, i zbog svojeg sina u budućnosti, jer njima će to svakako dobro doći – kazala je Snježana.

Buduća knjižnica građena je u visinu zbog nedostatka prostora, a projektirali su je tvrtka "Jurcon projekt" i arhitektica Ivana Kosier. Ukupno ima čak 900 četvornih metara te će, prema najavama, biti suvremeno opremljena – osim odjela za odrasle, za djecu i mladež te za predškolski uzrast, imat će audio-vizualni multimedijalni odjel, wireless-mrežu, polivalentnu dvoranu...

Nakon gradnje, koju "potpisuje" izvođač radova tvrtka Tehnika, Holding, koji je investitor, predat će je na upravljanje Gradu, točnije Knjižnicama grada Zagreba. Gradnja knjižnice trebala bi završiti za 45 dana, no kad će biti i službeno otvaranje još se ne zna.

"Fulali" tonažu čelika

I dok je "mala Nacionalna", u koju je Holding uložio 14,25 milijuna kuna, pred završetkom, to se ne može reći za srednju školu, sportski teren i bazen u neposrednoj blizini. Dapače, bazenski kompleks, prema planovima, trebao bi biti spojen s knjižnicom.

– Radovi su prestali prije godinu i pol jer je Grad pred bankrotom pa izvođač nije želio nastaviti gradnju dok mu ne plate – kazala je jedna stanovnica naselja.

Problem je, ističu stanovnici, što se na nedovršenom gradilištu, na koje, kažu, nerijetko zalutaju i zmije iz obližnje šume, igraju djeca.

– To su djeca iz ovih "socijalnih ulaza", kako ih zovemo, i o njima se baš ne brinu... Zaštitari ih tjeraju, ali njih nije briga – govore stanovnici naselja.

No, Holding odlučno opovrgava tvrdnju da im je ponestalo novca za investiciju od 90 do 100 milijuna kuna. Kako kaže Davor Havranek iz Holdingove Stanogradnje, kriv je izvođač Konstruktor-Zlatar.

– Projektant je pogriješio pa, umjesto 400 tona čelika, za krovnu konstrukciju predvidio je 40. To smo uvidjeli poslije i pristali smo izvođaču nadoplatiti razliku, ali isključivo po realnoj tržišnoj cijeni. No izvođač je zahtijevao da platimo čelik po cijeni iz razdoblja kad su licencirali za projekt, a tad je cijena čelika, zbog Igara u Pekingu, bila vrlo visoka, na što nismo pristali – objasnio je Havranek.

Dodaje i da će natječaj za novog izvođača biti raspisan odmah nakon povratka čelnika Holdinga s godišnjeg odmora.

Iz Konstruktor-Zlatara samo su poručili da je uprava na godišnjem odmoru pa da nisu u mogućnosti komentirati tvrdnje Holdinga.

 

Komentara 13

EU
EUfan
12:25 10.08.2011.

Ja sam čuo da ga zovu Pajcek city.

LI
liliZG
14:59 10.08.2011.

..sve te slike me podsjećaju na Sveučilišnu bolnicu u Blatu, nadam se da neće tako i završiti...

DE
detour
12:09 10.08.2011.

naselje se vec dvije godine zove Novi jelkovec, a ne sopnica jelkovec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije