Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Youth Business Camp

Upoznali smo buduće biznismene: Nisu ni punoljetni, a već organiziraju sportske turnire, razrađuju poslovne strategije...

Zagreb: Polaznici Youth Business Camp Adria Zagreb
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/10
08.07.2023.
u 20:00

Treća generacija budućih biznismena u 12-dnevnom kampu sluša predavanja eminetnih predavača, posjetit će Zicer i Muzej suvremene umjetnosti

Osnove financija, menadžmenta, marketinga te kreiranja web-stranica i aplikacija samo su neke od tema o kojima u 12-dnevnome programu uči 15 stipendista Youth Business Campa Adria Zagreb. U prostorijama RIT-a Hrvatska odslušat će izlaganja 34 predavača, organiziran je i posjet Zagrebačkom inovacijskom centru, gdje će naučiti više o startupima, a obići će i Muzej suvremene umjetnosti, gdje će pak doznati kako se postavlja izložba te koja je uloga kustosa.

Mladi su sve kreativniji i vještiji

– Kroz kamp inspiriramo mlade, a i poduzetništvo, i tako već treću godinu. Kod nekih se poduzetništvo rađa kroz karizmu, a u nekima ga tek treba probuditi i upravo je to naša zadaća. U sklopu programa "Podijeli znanje, podijeli iskustvo" dovodimo cijenjene, visokopozicionirane predavače koji volontiraju – ističe direktor kampa Danijel Koletić.

VEZANI ČLANCI: 

Dodaje i kako se drže radnog vremena, odnosno svakog dana rade po osam sati kako bi polaznicima skrenuli pozornost na svakodnevicu njihovih roditelja te im pokazali jasnu sliku realnosti. Program je za polaznike besplatan, a stipendije u iznosu od 1000 eura financiraju sponzori, među kojima su i Jana, križevačka građevinska tvrtka Radnik, trgovina Žabac, PBZ i Press Clipping. 

Prijavljuje se, kaže Koletić, sve više mladih. Dio je domaćih polaznika, dio su mladi Ukrajinci koji posljednjih nekoliko godina žive i školuju se u Hrvatskoj, a svima je cilj naučiti više o osnovama biznisa što će im, svjedoče, poslužiti u budućim zanimanjima, no posebno će im koristiti nova poznanstva i prijateljstva.

– Umreženost je jedan od ključnih faktora biznisa i zato svaki naš polaznik mora otvoriti LinkedIn profil. Mladi su iz generacije u generaciju sve kreativniji i vještiji i zato ih moramo znati slušati i dati im veću pozornost. U svijetu ima 28 sličnih kampova, ali ovaj je specifičan jer nudi 40 posto više programa i raspravlja se o temama kao što su ljudski potencijali, ugovori, intelektualno vlasništvo i slično, koje se mogu primijeniti u svakodnevnom životu – govori Koletić.

06.07.2023., Zagreb - Polaznici Youth Business Camp Adria Zagreb i direktor Danijel Koletic. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

A da će stečena znanja i vještine, primjerice o raspodjeli financija, primijeniti u svakodnevici vjeruje i 16-godišnja Anna Kohut. Dogodine mlada Ukrajinka kani u Zagrebu upisati psihologiju, no nakon kampa, kaže, možda i promijeni planove.

– Ljeto većinom provodim u kući i željela sam to vrijeme iskoristiti da naučim nešto novo te steknem nove prijatelje i iskustva. I već nakon nekoliko dana uvjerena sam da će mi dosta toga koristiti u budućnosti – ističe Anna.

A njezin kolega Ante Tolj već je prije nekoliko godina uplivao u svojevrsne poduzetničke vode pa s prijateljima organizirao košarkaši turnir Kozjak basket. Od malih je nogu, kaže 17-godišnji Zagrepčanin, zaljubljen u ekonomiju, no još se ne može odlučiti hoće li je studirati u Hrvatskoj ili inozemstvu. U kampu ga posebno inspiriraju predavanja, a stečena znanja, dodaje, koristit će mu i na budućem fakultetu.

VEZANI ČLANCI: 

Posljednjeg dana kampa polaznici imaju zadatak predstaviti svoj projekt, odnosno iznijeti poslovnu ideju koju će, podijeljeni u pet grupa, razviti do najsitnijeg detalja, a kako bi to realizirali, pomažu im mentori. Oni su pak polaznici lanjskoga kampa pa je mentorica i 20-godišnja Antonia Kurtović koja je, kaže, jako zadovoljna radom grupe za koju je zadužena.

Nalaze se i u slobodno vrijeme

– Odlično napreduju, složni su i stvarno se jako trude, što dokazuje i to da se nalaze i u slobodno vrijeme izvan kampa kako bi diskutirali i svoju ideju doveli do savršenstva – poručuje Antonia.

GALERIJA Predivno! Trešnjevačka tržnica pretvorena je u besplatno ljetno kino. Uživat će se i sljedećeg petka

Zagreb: Polaznici Youth Business Camp Adria Zagreb
1/36

Komentara 1

Avatar Crni labud
Crni labud
20:58 08.07.2023.

Svi ćemo biti biznismeni. Jedino ne znamo ko će raditi za nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije