Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Zašto nam je draže srljati u nepoznato nego pokupiti dobar savjet od susjeda?

Ljubljanski model recikliranja stvarao se godinama, a mi za to imamo par mjeseci
07. studenoga 2017. u 08:29 26 komentara 1625 prikaza
otpad
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Samo dva posto smeća bacaju na deponij, imaju moderne podzemne kontejnere, one za biootpad otključavaju elektroničkim karticama, otpad odvoze samo tri puta tjedno, a prosječna uplatnica je samo osam eura. Kada bi trebalo pogađati koji se grad može pohvaliti tako zavidnim načinom zbrinjavanja otpada, većina bi vjerojatno okušala sreću s naprednim Singapurom, modernim Kopenhagenom, suvremenim Vancouverom...

otpad Nova pravila Odvajat ćemo otpad ili plaćati kazne

Možda bi bilo i lakše tješiti se kako takav pothvat mogu realizirati isključivo bogati gradovi negdje tamo u dalekom svijetu. Međutim, činjenica je da ne treba putovati tisućama kilometara da bi se tražio uzor u učinkovitom zbrinjavanju otpada. Dovoljno je svratiti u susjedstvo jer je, naime, upravo Ljubljana prošle godine proglašena najboljim gradom u Europi po odvojenom prikupljanju otpada. Nešto o čemu Zagreb tek razmišlja kako uvesti, u glavnom je gradu Slovenije svakodnevica. A ljudi ne recikliraju zato što moraju ili zbog straha od velikih kazna, čine to zato što su ekološki osviješteni i što im je to s vremenom postao način života. Gotovo ništa (doslovno) ondje se ne baca i svemu se može naći druga namjena, pa tako čak i Snaga, odnosno ljubljanski ekvivalent zagrebačkoj Čistoći, ima svoj second-hand dućan.

No, ključno je da je sve to profunkcioniralo s vremenom i ništa se nije postiglo na silu i preko noći. Slovenci su još 2002. počeli s postavljanjem ekootoka s kantama za papir, staklo i plastiku. I oni su se borili s pretrpanim kantama, no s vremenom su i to svladali, a onda su počeli i s odvojenim prikupljanjem otpada na kućnom pragu, ono što hrvatske gradove čeka od veljače. Hrvati, dakle, imaju nekoliko mjeseci za nešto za što su našim susjedima trebale godine. Možemo tvrditi da je to zato što smo napredni, a možemo i priznati da srljamo u nepoznato bez pravog plana. Pitanje je samo zašto ne pogledamo kako se to radi 140-ak kilometara zapadnije i zašto ne pokupimo neki savjet? 

otpad
1 / 4
otpad VIDEO Kako Nijemci zarađuju i na smeću? Uništavanje vodnog bogatstva Ne promijenimo li navike, do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe Milan Bandić NOVI KOMPOSTERI Više nećemo bacati otpad na hrpe u dvorištu
Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • Vito:

    Sjetite se spalionica - što ste vi, novinari, pisali o njima prije, a što "danas" __ Imali smo spalionicu na Jakuševcu, pisali ste kad su spaljivali drogu u njoj. __ Zatim je "netko" spalio spalionicu, a niste pisali tko je ... prikaži još! stvarni kirvac da nije obnovljena - gdje sad spaljuju drogu??? __ Hrvat iz USA poklonio je Šibeniku spalionicu na Zlarinu - nije dugo spaljivala - kome je u interesu nerad??? __ Gdje sad Šibenčani odvoze smeće??? __ Kako za to imate obraza optuživati stanvništvo??? __ Tko u stvarnosti oblikuje "javno mišljenje" - stanovništvo ili novinari putem političara??? __ Ups, "krivo" napisano pitanje: tko u stvarnosti oblikuje "javno mišljenje" - političari svesrdnom pomoću novianra, ili stanovništvo???

  • slaven.zadravec:

    Za primjenu slovenskog modela nedostaje nam ključna sastavnica: Slovenci.

  • stomiovotreba:

    Nemamo mi vremena za to, prvo treba promijeniti imena ulica i trgova.