Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buduća spasilačka služba

Kraul na 400 m pa ronjenje na 25. Dril traje sedam dana, ali isplati se

spasioci
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
10.05.2018.
u 08:45

Prvi ovogodišnji tečaj okupio je 16 kandidata. Prolaze i teoriju i praksu, a mnoge od njih na ljeto ćemo viđati na Bundeku i Jarunu. Želite li im se pridružiti, prijave su tijekom svibnja na bazenu u Utrini

Preplivati 400 metara za manje od osam minuta te preroniti 25. 'Samo' to potrebno je želite li postati dijelom zagrebačke spasilačke službe, odnosno pristupiti tečaju za spasioce na gradskim bazenima i jezerima. U tijeku je jedan od četiri sedmodnevna tečaja za njihovo osposobljavanje koji se u organizaciji Crvenoga križa i Upravljanja sportskim objektima održava na bazenu u Utrini te na Jarunu. Svi kandidati koji imaju minimalno 18 godina i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, a osjećaju poziv da postanu spasilac, mogu se na utrinskom bazenu tijekom cijeloga svibnja, svakoga utorka u 10 sati i srijede u 14, prijaviti za testiranje.

Pomažete, a možete zaraditi

Nakon što je 16 kandidata, mahom studenata te bivših vaterpolista i plivača, prošlo inicijalni test, njihovi dani pretvorili su se u život u vodi.

– Trenirala sam plivanje, pa sam se, iako sam imala pauzu od bazena, naviknula na ovakav tempo. Jest zamorno, ali je i zabavno – rekla je Sara Baltić, jedina djevojka među kandidatima, kojoj je za 400 metara kraula trebalo 6,34 minute. Odlučila se za tečaj jer njime, istaknula je, spaja ugodno s korisnim.

– Kada dobijem licencu, mogu biti od pomoći ljudima, a k tome i zaraditi – kazala je Sara.

Tečaj se sastoji od tri dijela: prve pomoći, spašavanja i ekologije. Svaki se dio treba položiti i pismeno i usmeno, a iz spašavanja i praktično, i to na Jarunu.

– Iako neki odlaze raditi na more, dosta se kandidata odluči na ostanak u Zagrebu, što nas posebno veseli. Jako je važan i preventivni rad spasilačke službe u kojemu se ljudi, posebice na Jarunu ili Bundeku, upozoravaju na štetnost ulaska u vodu nakon pretjerane izloženosti suncu – istaknuo je Kosta Kostanjević, instruktor spašavanja Crvenoga križa.

Treninzi neodoljivo podsjećaju na spartanske metode, no kandidati koji dobiju licencu, dodao je Kostanjević, zaista nauče svoj posao.

Nije 'Baywatch', ali...

– Daleko je ovo od 'Baywatcha', ali je odlična prilika za studentsku ljetnu zaradu. Osim toga, licenca vrijedi i u mnogim europskim državama, što nudi dodatne mogućnosti za posao – rekao je Jan Belić, student ekonomije i bivši vaterpolist, koji se nada da će tijekom svog prvog spasilačkoga ljeta uspjeti pomoći što većem broju ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije