Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kičić podnio ostavku na dužnost v.d. ravnatelja ustanove Imunološkog zavoda

Cilj je u konačnici prekinuti trogodišnju pravnu zavrzlamu s dva pravna subjekta - javnom ustanovom pod okriljem države, u koju je 2015. prebačeno 160 radnika koji dobivaju plaću iz proračuna, te trgovačkim društvom koje je zadržalo imovinu i milijunske dugove.
14. lipnja 2018. u 14:31 1 komentara 567 prikaza
Dubravko Kičić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dubravko Kičić, v.d. ravnatelja Imunološkog zavoda (IMZ), potvrdio je u četvrtak Hini da je podnio ostavku na dužnost ravnatelja ustanove IMZ, no ostaje i dalje na funkciji ravnatelja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d.

Nikola Grmoja Sabor Nikola Grmoja: izvješće o Imunološkom ima sve elemente krimića

Kičić ističe da je njegova ostavka u skladu s namjerom preoblikovanja ustanove IMZ natrag u trgovačko društvo, što je povezano s ulaskom Grada Zagreba u strateško partnerstvo s Vladom za pokretanje proizvodnje u IMZ-u. U međufazi odvajaju se funkcije ravnatelja ustanove i trgovačkog društva, kojem na čelu ostaje Kičić.

Kao preduvjet za to, na današnjoj sjednici Vlade izvan snage je stavljena odluka Vlade Zorana Milanovića iz srpnja 2015. o preoblikovanju trgovačkog društva u ustanovu.

Cilj je u konačnici prekinuti trogodišnju pravnu zavrzlamu s dva pravna subjekta - javnom ustanovom pod okriljem države, u koju je 2015. prebačeno 160 radnika koji dobivaju plaću iz proračuna, te trgovačkim društvom koje je zadržalo imovinu i milijunske dugove.

Po modelu strateškog partnerstva Zagreba s Vladom Grad Zagreb će dokapitalizirati IMZ sa 110 milijuna kuna, moguće i u tranšama, kako bi se podmirile obveze prema dobavljačima od 35 milijuna kuna, te pokrenula proizvodnja virusnih cjepiva na postojećim lokacijama i ugovorna proizvodnja krvnih derivata izvan pogona IMZ-a do izgradnje pogona na novoj lokaciji.

Protuotrov za zmijski ugriz SPAS IMUNOLOŠKOG ZAVODA Grad daje 110 milijuna, nakon pet godina vraća se proizvodnja cjepiva

Kičić kaže da je njegova ostavka prirodan korak u restrukturiranju IMZ-a jer mu je angažman i dosad bio fokusiran na dovođenje u red trgovačkog društva, kako bi Zagreb imao što čišću situaciju za ulazak u partnerstvo. 

Očekuje da će s ponedjeljkom početi teći rok od 90 dana detaljne pravne i financijske analize IMZ-a te analize tržišta, nakon čega, ako se sve pozitivno usvoji i dogovori, očekuje prvu tranšu financijskih ulaganja u IMZ d.d. 

Model financiranja prve faze podrazumijeva i pokretanje proizvodnje, a druga faza izgradnju novih pogona. Plan je da IMZ ubuduće bude trgovačko društvo, što je i bio prije srpnja 2015. kada su u jednom danu radnici prebačeni u javnu ustanovu.

IMZ Izvješće povjerenstva: 'Deseci milijuna kuna uloženi su u loše projekte, Imunološki je doveden do nestajanja'

Radnici će dobiti ponudu da ponovno prijeđu u IMZ d.d., a država će morati zbrinuti sve radnike koji ne budu htjeli prihvatiti nove ugovore.

"U međufazi nitko od radnika neće ostati bez plaća, u dokumentu o modelu strateškog partnerstava stoji da se Vlada obvezuje nastaviti financirati poslovne operacije i radnike, od kojih nitko neće ostati u vakuumu. Javna ustanova IMZ funkcionirat će sve dok se cijela tranzicija ne obavi uspješno, dok i zadnji radnik ne bude zbrinut po profesionalnim željama ili po želji za umirovljenjem", poručuje Kičić.

Sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec poručuje kako je radnicima bitno da nastave i dalje primati plaće, a nije upoznata s time kako će se to ostvarivati.

imunološki zavod ‘nije imunološki skladište’ ‘Da imam nekoliko milijuna doza cjepiva, prodao bih ih u mjesec dana’

"Velika je pravna zavrzlama. Sve su oči uprte u Grad koji bi navodno trebao dati odgovarajući novac za pokretanje proizvodnje, koja sada već pet godina stoji. Kao socijalni partner, sindikat će tražiti da se sva prava radnika u novim ugovorima priznaju u kontinuitetu", rekla je Jagarinec.

DANAS U VEČERNJEM 'Imunološki zavod može prodati milijune cjepiva, a nikog nije briga' Imunološki zavod Sjednica Skupšine Imunološkom spas, Grad daje 110 milijuna
UMO Neuroscience
Neurofeedback
Zašto se sve više roditelja odlučuje za UMO igraonicu i što je to neurofeedback?

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar suludisumar
    suludisumar:

    Bravo. Nije napravio ništa, nego je sve napravio kako mu se reklo, a sada bi i dalje ostao šef u društvu koje će platiti grad i riješiti ih dugova. Vrlo pametno, ali to se zove kriminal. Ili poduzetništvo? He he