Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Javna rasvjeta spojena na brojilo stanara, oni ju ne žele više plaćati

Nije dogovoreno tko bi trebao plaćati mjesečni račun, a stanari sami moraju uređivati i okoliš zgrada
05. travnja 2011. u 22:00 5 komentara 148 prikaza
Javna rasvjeta u Pavlenskom putu je ugašena (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kada su kupovali stan u Pavlenskom putu u naselju Špansko Oranice, budućim stanarima nije bilo ni nakraj pameti zapitati – na čije je brojilo spojena javna rasvjeta. Sada znaju koliko su pogriješili jer je javna rasvjeta na livadama ispred njihovih zgrada, koja osvjetljava put uz potok, dječje igralište i ulaze u zgrade, spojena baš na brojilo stanara, odnosno njihovih garaža.

Plaćaju komunalno

Investitor naselja tvrtka Profectus i Grad Zagreb, kažu nam stanari, nikako se ne uspijevaju dogovoriti oko predaje tih livada. Kada bi to uspjeli, tada bi Grad imao obavezu plaćati oko 700 kuna mjesečno za javnu rasvjetu, a ne stanari kojima je dosta toga da sve plaćaju iz vlastita džepa.

– Ne plaćamo više rasvjetu, isključena je prije otprilike tjedan dana i bit će tako sve dok se to ne riješi – kaže stanar Kristijan Pribanić.

Nije to jedini problem. Stanari sami kose travu na livadi.

– Svi uredno plaćamo komunalnu naknadu, ali još dodatno iz vlastitih sredstava održavamo javne površine i rasvjetu, što je isključivo dužnost Grada. Stanari sada iz principa ne žele plaćati rasvjetu, iako ona po stanu ne stoji puno – kaže Franjo Žeželj, jedan od stanara. Stoga su vlasnici stanova s brojeva 5, 5a-5h i 7b-7f uputili dopis Gradu u kojem navode da su dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim građanima.

Rasvjetna mjesta

U Profectusu pak kažu da je stanarima još pri useljenju rečeno da će javnu rasvjetu plaćati sami. Dodaju kako nije riječ o javnoj rasvjeti nego o rasvjetnim mjestima.

– Grad Zagreb ne treba to plaćati, a Profectus je uložio poveći novac u postavljanje tih stupova, pa nećemo valjda mi sada plaćati i osvjetljenje – kažu u Profectusu.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • GP66:

  Pa dokle vise ljudi moji....... Pitam se jel ostao netko normalan u voj drzavi?????

 • zdgrunf:

  \"U Profectusu pak kažu da je stanarima još pri useljenju rečeno da će javnu rasvjetu plaćati sami. Dodaju kako nije riječ o javnoj rasvjeti nego o rasvjetnim mjestima.\" Obična laž, kao i puno toga što su rekli. Rasvjeta se nalazi ... prikaži još! na njihovoj zemlji, odnosno zemljištu njihovih firmi, a spojili su je na tuđe brojilo - brojilo stanara!?!?

 • Avatar birtijas
  birtijas:

  tu se neuna ko pije , ali se zna da plaćaju građani sve lopovluke ...