Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svetice

Hyde Park obećan prije godinu dana, gdje li je?

Svetice
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
05.04.2019.
u 23:19

Natječaj za idejni projekt Svetica raspisat će se ove godine, a prostor bi na kraju, nakon propalog plana za nogometni kamp, trebao izgledati kao “nešto između Bundeka i fontana”

Sad kad kažem da će tamo bit’ Hyde Park, onda ćete za 365 dana govoriti, pa reko je Hyde Park – krajem lanjskog ožujka, kad se konačno doznalo da HNS definitivno odustaje od izgradnje nogometnog kampa, okvirno je gradonačelnik Milan Bandić objašnjavao u što bi se moglo pretvoriti područje podno Dinamova stadiona.

Šikarje i trava

A otkako je “reko Hyde Park”, prošlo je, eto, 365 pa čak i više dana, a Svetice bi se bilo kakvim parkom mogle smatrati samo ako se tamošnje šikare zamisli kao drveće, a na dijelovima visoka trava kao oaza za razmišljanje u samoći. Jer, otkako je 2014. najavljeno da će Nogometni savez uložiti 200 milijuna kuna u lokaciju dotadašnjeg ŠRC-a Svetice pa su za “pripremu terena” počeli i svojevrsni radovi, sve je stalo, a stoji i dalje.

Foto: Grad Zagreb

Da od “hrvatskog Wembleyja”, kako se tepalo budućem i eventualnom nogometnom kampu, vrlo vjerojatno neće biti ništa, nagađalo se još prije četiri godine, kad je HNS potpisao ugovor s Gradom za projekt na Sveticama, a iz njega je postalo jasno da se iz priče potpuno izbacuju atletičari, koji su s nogometašima trebali dijeliti prostor. Umjesto na 200 milijuna, ugovor je potpisan na 92, i to u srpnju 2015., a propisani su tada i rokovi za gradnju. Za godinu i pol, definirano je tada, trebala je početi prva faza izgradnje kampa.

A onda, nakon što se ni dvije i pol godine nakon potpisivanja ugovora nije s realizacijom projekta dogodilo ništa, HNS je objavio da od kampa potpuno odustaje. Od “Wembleyja” očito ništa, ali zato je gradonačelnik Bandić odlučio nastaviti u istom tonu, opet se malo napraviti Englez pa obećati Hyde Park. A kako nikakvi detalji o novom uređenju prostora od 8,2 hektara pokraj maksimirskog stadiona nikad nisu otkriveni, osim da će se tamo napraviti “nešto između Bundeka i fontana”, nagađalo se svašta. Budu li se Svetice formulirale po uzoru upravo na Hyde, koji su britanski krajobrazni arhitekti radili još u 16. stoljeću, bit će to prava mala oaza usred metropole.

Tamošnja memorijalna fontana princeze Diane među najposjećenijim je znamenitostima parka koji se nalazi samo desetak minuta vožnje od Buckinghamske palače, te ujedno jedan od četiri velika vodoskoka koji krase parkovno zelenilo. Hydeovih 350 hektara puno je i raznih spomenika te ružinih i inih vrtova, a baš kao što se planiralo i za Svetice, veliki je dio parka ostavljen i za rekreativce. Igrališta za klince, kao i za umirovljenike, teniski i nogometni tereni, kupanje, jahanje, ali i vožnja biciklom po stazama duž cijelog parka ono je čime se Londonci bave u slobodno vrijeme u Hydeu.

Problem crkveno zemljište?

Hoće li i Zagrepčani tako na Sveticama, znat će se, doznajemo, ove godine jer upravo 2019. planira se raspisivanje natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za ŠRC Svetice. Program za provedbu tog natječaja još je lani izradila ovlaštena arhitektica i urbanistica Dragica Barešić, koja je zaposlena u Gradu, a taj program, u principu, sadrži određene smjernice po kojima bi se sam natječaj trebao raspisati. Što je točno tamo planirano i kada bi se mogli očekivati bilo kakvi radovi, službeno smo upitali upravo u gradskoj upravi prije točno deset dana, ali odgovor nam još uvijek nije stigao. Kako, pak, neslužbeno doznajemo, problem se opet pojavio sa zemljištem. Točnije, dio Svetica pripada Crkvi, koja je kamp Bandiću bila odobrila, ali sad kad ga neće biti, opet traži povrat svog dijela ili zauzvrat tri zemljišta za crkve u Jelkovcu, Španskom i Kajzerici.

VIDEO Pogledajte Bandića u ulozi bagerista:

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
07:48 06.04.2019.

Wembleyja ili Hyde park...joj..smjesno..

AM
AMIKULIĆ
13:03 06.04.2019.

Milan Bandić-čovjek koji realizira 0,0000003% svojih obećanja.

HE
herojulice
19:07 08.04.2019.

Zato ću ja i dalje glasati za banditića. Od gradskih milijardi dobili smo obećanja, neke fontane i par loše asfaltiranih prometnica ali je zato moj tata dobio 100kn kao penzić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije