Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Govorili su da je trik, a sad svi žele narukvicu za punjenje mobitela

Obnavlja bateriju smartfona uz pomoć energije ljudskog tijela.
05. studenoga 2018. u 08:55 2 komentara 2008 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Kada se sa svojom inovacijom u svibnju prijavio na izložbu učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studenata, Inovu, mnogi nisu vjerovali u ono što je Dorian Crnoja tvrdio. Da bi razumjeli kako funkcionira njegov izum, tražili su, govori taj srednjoškolac, da pokaže kako ga je napravio. No ni pod koju cijenu Dorian nije želio otkriti tajnu sheme koju je razvijao tijekom neprospavanih noći mjesecima prije.

mobitel Mitovi U ove laži o punjenju baterije mobitela ste vjerovali do sada

Pozvani su i stručnjaci iz raznih područja znanosti kako bi potvrdili da Dorian nije mađioničar. Jer kad je pokazao što može s narukvicom koju je izmislio, kaže, bilo je puno onih koji su pomislili upravo to.

Još nije usavršena za tržište

Riječ je, naime, o narukvici koja puni mobitel putem energije tijela. Dođe li tako Dorianova inovacija na tržište, da bismo napunili bateriju svog smartfona, više nam neće biti potrebna struja. Stvar je, kaže Dorian, u sklopu koji se nalazi unutar narukvice, koji je prvi takav patent u svijetu, pa se ovaj maturant nada da će, kad završi školu, već uspjeti pokrenuti posao. A nakon što je za narukvicu na Inovi dobio zlatnu medalju, s takvim se odličjem vraća i iz njemačkog Nürnberga. Zlato je osvojio na Međunarodnom sajmu inovacija iENA, jednom od najznačajnijih u Europi, a i šire, i to među 800 prijavljenih radova iz cijelog svijeta.

>> Pogledajte kako izgleda FlexPai, mobitel sa savitljivim zaslonom

– I u Nürnbergu su radili ispitivanja, sumnjajući u izum. Spajali su žice na dvije elektrode koje su dio narukvice, a kad su zaključili da i te kako radi, ljudi oko mene počeli su me ispitivati za koliko je mogu kupiti. Posjetnicu mi je dao predsjednik inovatora Francuske, zvali su me i u Maleziju. No, proizvod još nije usavršen za tržište, bit će za neko vrijeme. Cilj nam je otići na salon u Ženevi, najprestižniju međunarodnu inovatorsku manifestaciju u svijetu – kaže Dorian Crnoja.

Viasat Explore 'Kako si olakšati život' Može li se dronom šetati psa? A mobitel puniti bez punjača?

Mentorirao ga je Mladen Marušić, profesor strojarstva u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića, u kojoj je Crnoja i dobio ideju za izum. Svojih je 20 godina rada u obrazovanju prof. Marušić posvetio upravo talentiranim učenicima, a u školi je utemeljio i grupu Mladi inovatori kako bi nadarenoj djeci pomogao da ideje pretoče u stvarnost.

Od nula do 100% za 4,5 sata

– Kada smo krenuli u Nürnberg, profesor mi je rekao: “Mate Rimac počeo je na sajmu u tom gradu, zašto ne bi i ti.” Njegova je karijera krenula uzlaznom putanjom upravo nakon Ženeve, na koju pretendiramo ići. Volje imamo, potrebna nam je novčana stimulacija – ističe Dorian.

pametni telefon trend u porastu Istraživanje OECD-a: Svaki peti mobilni uređaj na svijetu je krivotvoren

Potrebna su četiri i pol sata da se baterija mobitela narukvicom 100-postotno napuni, a da bi mogla biti hit, shvatio je nakon što je nebrojeno puta čuo prijatelje i poznanike da se žale kako im se smartfon brzo prazni.

– Narukvicu s mobitelom spaja USB kabel, sve skupa se nosi na ruci i jako je praktično, gotovo neprimjetno – zaključuje Crnoja.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • sasoon:

    Od 0 do 100% u 4.5 sati? Glupost. Po tome ispada da se na tijelu konstantno proizvodi 3-4W struje. OK, možda narukvica ima ugrađenu baterije, pa se iz te baterije napuni mobitel za 4.5 sati. Ali za koliko se napuni ... prikaži još! ta baterija iz statičkog elektriciteta? Nekoliko dana? Tjedana? Ili je ta narukvica samo prijenosna baterija koju napuniš doma?

  • Daddycool:

    Bravo Za mladog izumitelja !!!!