Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HKPD-a Bosiljak

Ekipa iz Čučerja ima album božićnih pjesama: Snimili smo ploču, kao i naši prethodnici prije 110 godina

Zagreb: Promocija božićnog albuma HKPD-a Bosiljak
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
15.12.2022.
u 10:00

Na vinilu su članovi Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Bosiljak iz Čučerja ovjekovječili božićne pjesme, koje uvježbavaju Kod Štefa jer im je potres srušio dom

Članovi tamburaškoga orkestra Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Bosiljak iz Čučerja snimili su 1912. svoj prvi album na gramofonskoj ploči. A 110 godina poslije njihovi su nasljednici u čuvanju baštine, sadašnji članovi Bosiljka, odlučili vratiti nekad popularne nosače zvuka u modu i na njima, ovjekovječiti bogat opus hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama. Rezultat je album koji nosi naziv "Dvanajsta je sad vura" na kojemu je svoje mjesto pronašlo 13 pjesama, a među njima i jedna koja potiče iz Gradišća.

Čuvaju i zapis iz 1912.

Album je, govori Davor Gabud, predsjednik HKPD-a Bosiljak, doslovno nastajao od Božića do Božića. Čim su završili s koncertima za 2021., bacili su se na posao. Materijal su snimili prije Uskrsa, a onda je sve trebalo tehnički dotjerati da bi ga sada, u samom srcu novog adventskog razdoblja, uspjeli predstaviti i ponuditi slušateljima.

Na format vinila, ističe Gabud, ponukala ih je želja da u današnjem tehnološki orijentiranom svijetu ponude nešto opipljivo, a tu je i povijesna nota koja se provlači kroz priču o prvoj ploči njihovih tamburaša. Napominje i da glazbeni zapis na tom formatu projektu dodaje posebnu vrijednosti i podsjeća na neka minula vremena s obzirom na to da danas malo tko, posebice u Hrvatskoj, snima na pločama.

– Mi i dalje imamo sačuvan jedan primjerak albuma tamburaškoga orkestra s početka 20. stoljeća. Kada je ta ploča nastala, ta je tehnologija još bila u svojim začecima pa je svakako riječ o povijesno važnome artefaktu. Ona se danas ne može koristiti u pravom smislu, da je stavite na gramofon i slušate, ali neke smo isječke uspjeli uklopiti u koncert za 120. godišnjicu – kaže Gabud pa dodaje da je Bosiljak, osnovan 1895., najstarije kulturno prosvjetno društvo u Zagrebu.

Iako je velika stvar imati album na vinilu, koji će se prodavati po cijeni od 220 kuna, odnosno 30 eura, snimili su i inačicu za CD i USB kako bi i oni koji ne posjeduju gramofone mogli uživati u božićnim melodijama. USB sadrži i 200 profesionalnih fotografija u njihovim tradicionalnim i originalnim nošnjama, a on će se, kao i CD, prodavati po cijeni od 110 kuna, odnosno 15 eura.

– Imamo dugu tradiciju pjevanja božićnih pjesama i godinama smo sudjelovali na polnoćki u Čučerju. Svake godine u ovo vrijeme imamo koncerte po cijelom Zagrebu, a i šire, tako da nam je blagdansko vrijeme zaista posebno. Album je lijepo nadopunio sve što obično radimo uoči Božića – ističe Gabud.

U inat teškim vremenima

Rade u Bosiljku punom parom, no posljednjih nekoliko godina nije im bilo nimalo lako, s obzirom na to je u razornom potresu 2020. srušen Društveni dom u Čučerju u kojem su gotovo svakodnevno održavali probe pa je čak 150 članova društva ostalo bez prostora u kojemu mogu čuvati i oživljavati hrvatsku tradicijsku kulturu.

– Na prvu nismo znali kako dalje jer više nismo imali mjesto ni za probe ni za koncerte. Tu je bio i problem korone pa je prvotna ideja da se okupljamo u osnovnoj školi propala. No potom su nam dobri ljudi i prijatelji iz lokalnog restorana Kod Štefa ponudili prostor i odonda ondje vježbamo. Stoga je Kod Štefa morala biti i lokacija za promociju albuma – govori Gabud, domećući kako su itekako zahvalni restoranu koji im je pružio ruku tad kada, kako kaže, gradske institucije nisu imale rješenje za njihovu situaciju.

U teškim vremenima u kojima se Bosiljak našao posljednje tri godine, objašnjava, jednostavno je proradio inat, a rezultat toga je, naravno, album, ali i brojni koncerti kojima donose tradicijsku glazbu široj publici. A koncerta i u ovoj blagdanskoj sezoni imaju na nekoliko lokacija u Zagrebu, i to na Štefanje u župnoj crkvi u njihovu Čučerju, 28. prosinca u župi sv. Ivana XXIII. u Dubravi te 29. prosinca u montažnoj crkvi u Markuševcu.

>>VIDEO: U Hotelu Esplanade održana je promocija novog albuma Jelene Rozge

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije