Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncerti do Božića

Festival adventskih i božićnih pjesama: Uživajte u blagdanskoj glazbi u ozračju crkve sv. Ćirila i Metoda

Klapa Cesarice  izvela je koncert u sklopu Festivala adventskih i bozicnih pjesama u Grkokatolickoj konkatedrali svetog Cirila i Metoda
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
14.12.2022.
u 14:34

Grkokatolička konkatedrala ugostila je adventski festival, a možete razgledati i muzej

Prvi je put grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda otvorila svoja vrata za Advent te postala dio blagdanske manifestacije. Glavna je lokacija Festivala adventskih i božićnih pjesama, a posjetitelji mogu razgledati i sakralni muzej s nizom vrijednih predmeta, poput slike žumberačke Bogorodice koju su 1530. iz Dalmacije donijeli uskoci.

Festival što ga je udruga Musica Nota pokrenula 2016. koncerte klasične, klapske i pučke glazbe organizira na lokacijama koje su dio povijesti Zagreba, od palače Dverce do Muzeja za umjetnost i obrt, a ove je godine na mapu dodan i sakralni biser Grkokatoličke župe sv. Ćirila i Metoda.

A nakon koncerta "Ditiću malom hodite", koji je bio i promocija novog albuma klape Cesarice, u četvrtak ćete u gornjogradskoj crkvi moći slušati "Per Adventum cum familia" kvarteta A4Wo, a u subotu "Duhovne susrete u glazbi".

– Bogatstvo i raznolikost pjesama, od onih liturgijskih do pučkih napjeva, podarit će nam doživljaj Božića na jedan osobit način, i to u izvedbi Ćirilometodova kora, vokalnog sastava Harmonija disonance i Folklornog ansambla "I. G. Kovačić" u doista prekrasnome prostoru crkve – najavljuje predsjednica udruge Ivana Lušić.

U sklopu festivala održavaju se i dva koncerta kod Kamenitih vrata, i to Akademskoga zbora Concordia discors te Gospodnetić Singersa, a u crkvi Sv. Benedikta u Stupniku nastupaju sopranistica Josipa Bilić i orguljaš Franjo Bilić.

Foto: Musica Nota

Protekloga su vikenda pak u konkatedrali položene i relikvije sv. Bazilija Velikog uz svečani obred koji je predvodio vladika križevački Milan Stipić uz susluženje župnika zagrebačkoga i upravitelja sjemeništa Daniela Vranešića te brojnih svećenika i đakona.

Relikvije je prije više stotina godina Grkokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj darovao kardinal Robert Bellarmin, dosad su se čuvale u križevačkoj katedrali, a u Zagreb su stigle na inicijativu biskupskog vikara Vranešića.

Jedan od razloga jest i to što je konkatedrali sv. Ćirila i Metoda prethodila crkva Bazilija Velikog koja je oštećena u potresu 1880. Zaštitnik djece, školaraca i znanosti živio je u 4. stoljeću, a ima istaknuto mjesto u grkokatoličkoj vjeri, posebice kada je riječ o obiteljskim vrijednostima.

>> VIDEO: Čarobni koncert Doris Dragović u Splitu 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije