Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Očajni folkloraši iz Čučerja: Treba nam novi dom ili barem kontejner za instrumente

Nakon našeg pitanja pozvani su na sastanak u Grad pa se nadaju da će apel uroditi plodom
16. rujna 2020. u 12:58 0 komentara 882 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Osnovano je 1896., a danas ima oko 150 članova svih uzrasta. Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Bosiljak najstarije je u metropoli i postalo je brend ne samo Čučerja, nego i cijelog podsljemenskog kraja. A po izvedbama pjesama i plesova tradicionalne čučerske svadbe poznato je u cijeloj Hrvatskoj. Doslovce nema europske zemlje, kaže predsjednik društva Davor Gabud, u kojoj Bosiljak nije ponosno predstavljao Zagreb i Hrvatsku, za što je 2011. dobio i Medalju grada.

– Želim da tambura još dugo svira u Čučerju – rekao je gradonačelnik Milan Bandić za dodjele tog priznanja. I dugo mu je Bosiljak ispunjavao želju, ali sada više ne može. I to zato što je u potresu u ožujku, desetak mjeseci prije 125. rođendana društva, uništen društveni dom u Čučerju, gdje su članovi HKPD-a imali probe i držali svoje instrumente, velikim dijelom autohtone rukotvorine.

Zagreb: Tradicionalno marijansko proštenje u Čučerju Misa ispred crkve FOTO Pogledajte kako je izgledalo marijansko proštenje u Čučerju

Pomoć dvaput odbijena

– Instrumente i narodne nošnju, na sreću, uglavnom smo uspjeli spasiti, kao i neke trofeje. Sklonili smo ih u svoje domove, ali ostali smo bez mjesta za sastajanje, što je velik problem jer dolazi nova sezona nastupa – objašnjava Gabud.

Neko vrijeme probe nisu imali zbog korone, a od 1. lipnja, zahvaljujući dobrom odnosu s djelatnicima, počeli su se okupljati u prostorima osnovne škole u Čučerju. Doduše, smanjenim intenzitetom, odnosno samo tamburaške i zborske skupine, no sad se zbog epidemioloških mjera ni ondje ne smiju sastajati. Zbog problema s pronalaženjem novog doma obratili su se gradskim i državnim vlastima, predsjednik Bosiljka odmah nakon potresa poslao je dopise na razne adrese, no odgovora nije bilo, a nema ga ni poslije gotovo šest mjeseci. Za pomoć se potom obratio i četvrti Gornja Dubrava te pitao može li društvo od Grada dobiti dva kontejnera za smještaj instrumenata i održavanje sastanaka.

 | Autor :

– Damir Oniško, predsjednik Vijeća gradske četvrti, bio je voljan pomoći, ali se zatim javila pročelnica mjerodavnog gradskog ureda te rekla da kontejnere mogu dobiti samo ljudi čiji su domovi oštećeni u potresu, a ne i pravne osobe poput nas – ističe Gabud.

Potom je od četvrti zatražio da kontejnere pribavi malim komunalnim akcijama, no ponovno je odbijen.

– Oniško nam je proslijedio mail iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu prema kojemu se kontejneri ne mogu dati društvu naše vrste. Bez problema su ih, međutim, dobivali sportski klubovi, no nisu mi znali objasniti zašto oni udovoljavaju uvjetima, a mi ne – kaže predsjednik Bosiljka.

Gastro Zagreb Jesen na našem stolu Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima

Donatorska večera

I tu je sve stalo, a da uoči sezone nastupa ne budu baš na ulici snašli su se uz pomoć prijatelja i poklonika.

– Ponuđeno nam je korištenje malog prostora u kojem možemo imati probe. No, trebamo stalno rješenje, a i dalje nemamo mjesto za sastanke i držanje vrijednih stvari pa se nadamo pomoći iz Grada – kaže Gabud.

I moglo bi se nešto pokrenuti jer je nakon našeg pitanja Gradu predsjednik Bosiljka pozvan na sastanak kojemu će tema biti upravo zbrinjavanje društva, što nam je potvrdio i Oniško.

– Vijeće četvrti s gradskim uredima za kulturu i za mjesnu samoupravu pokušava pronaći adekvatan prostor za HKPD pa će u srijedu biti održan sastanak – kaže Oniško.

Bosiljak se nada da će uroditi plodom, no vjerojatno će nastaviti i s organizacijom donatorske večere kojom bi prikupljali pomoć za aktivnosti sljedeće godine. – A propadnu li planovi s Gradom, u konačnici ćemo morati sami financirati nabavu kontejnera – zaključuje Gabud.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
prof. dr. sci. Marijana Ivanov, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Ivan Šarić s profesoricom Marijanom Ivanov raspravlja o štednji i uvođenju eura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.