Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacijski centar Nikola Tesla

Dobre vijesti s FER-a: Evo zašto smo postali strateški projekt

16.09.2016., FER, Zagreb - Nedjeljko Peric, ravnatelj Inovacijskog centra 'Nikola Tesla'.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
19.09.2016.
u 11:00

Inovacijski centar Nikola Tesla spajat će znanost i gospodarstvo - imate li dobru ideju, oni će je provesti u stvarnost

Nezapaljivi robot koji se penje stepenicama i ulazi u požare.

Sustav za praćenje srčanoga ritma. Punionica za bicikle na struju. Podvodni roboti koji snimaju arheološka nalazišta...

Zaposlit će 150 ljudi

To je samo dio vrhunskih proizvoda koji su nastali na zagrebačkome Fakultetu elektrotehnike i računarstva, i to pod okriljem njihova Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT). Instituciji osnovanoj u studenome 2015. cilj je poboljšati konkurentnost domaćega gospodarstva i stvoriti uvjete mladim stručnjacima da svoje karijere razvijaju u Hrvatskoj. A planovi su im toliko detaljni i konkretni da ih je Vlada nedavno odlučila uvrstiti na popis strateških investicijskih projekata RH. Tako su postali prvi i jedini projekt ove kategorije na Sveučilištu u Zagrebu.

– Velik je jaz između znanosti i gospodarstva, a mi smo ih odlučili spojiti. Kad netko ima ideju za proizvod, obično na tome i ostane jer nemaju dovoljno resursa da bi je razvili. Tu na scenu stupamo mi. Pri razvoju novih i inovativnih proizvoda, poduzetnicima, prvenstveno malim i srednjim, smanjit ćemo rizik. U centru ćemo razviti prototipove i na sebe preuzeti pokretanje ranih faza proizvodnih procesa te ubrzati komercijalizaciju proizvoda. Bitno je samo da je ideja valjana, što ćemo doznati prethodnim istraživačkim procesima – kaže prof. Nedjeljko Perić, ravnatelj ICENT-a. U centru trenutačno radi nekoliko mladih stručnjaka s FER-a, ovisno o projektima, a do 2019. namjeravaju zaposliti oko 150 ljudi. Do početka 2020., pak, trebala bi biti gotova gradnja i opremanje 50 milijuna eura vrijedne zgrade ICENT-a, za što se planiraju prijaviti i za fondove EU.

Bazen i solarni paneli

Centar su podijelili na šest instituta u sklopu kojih istražuju energetiku, transportne sustave, robotiku, biomedicinsko inženjerstvo, tehnologije naprednih komponenata te informacijske i komunikacijske tehnologije.

– Roboti, recimo, imaju potencijal u širokim tehnološkim, ali i društvenim primjenama – govori prof. Perić, a studenti Marko Car i Barbara Arbanas pokazuju kako se kreće izviđački robot za vatrogasne primjene, dok Filip Mandić i Ivan Lončar u laboratoriju za podvodne sustave robote isprobavaju u velikom bazenu. Na vrhu FER-a, energiju vjetra i Sunca proučavaju pak mladi doktorandi Instituta za energetiku. Konstruirali su na krovu mrežu solarnih panela, provode i eksperimente za vjetroelektrane te razvijaju tehnologiju pohrane energije. Iako kažu da je ICENT još u start-up fazi, očekuje se da će svoje proizvode uskoro i komercijalizirati, a prof. Perić nada se i pomoći veleposlanika, primjerice Kine, kako bi ih povezali s velikim kompanijama iz svojih zemalja.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:03 20.09.2016.

čemu odmah vrijeđanja i omalovažavanja...pa nije li ovo predobra vijest...daj Bože da je ovakvih vijesti u novinama više a manje ovih naših jadnih političara...

DU
Deleted user
17:10 19.09.2016.

Bal.ijka, ako si već tu kod nas u Hrvatskoje, možda nisi ni primijetila da mi velimo stubište, stube, stupanj. .... robot koji se penje stepenicama .... Možda si i ime dobila po Kralju Petru tobožnjem ujedinjitelju.

R2
r2d2t
13:16 19.09.2016.

Jel to isti onaj Tesla kome ste zapalili rodnu kuću ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije