Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dobili smo bus koji nas vozi ravno pred zgradu

Novozagrebačko naselje izravno je povezano s centrom grada, a već su jučer mjesta u vozilu 242 bila gotovo popunjena.
15. rujna 2018. u 09:30 5 komentara 1690 prikaza
Nova linija
Foto: Petra Balija
Pogledajte galeriju 1/2

Povijesna vožnja. Tim je riječima gradonačelnik Milan Bandić opisao prvi polazak autobusa iz novog naselja Podbrežje, smještenog između Sigeta i Svete Klare. Već prije sedam sati ujutro vozač linije 242 stajao je pred friško opranim i “izglancanim” autobusom dok je čekao da “šef”, kako zovu Bandića, stigne, ukrca se i uputi prema Glavnom kolodvoru. Uz gradonačelnika, koji je “cvikao” kartu odmah pri ulasku, u autobus su ušli i novi stanovnici naselja, koji su se doselili prije nekoliko mjeseci.

Gradonačelnik u Podbrežju pustio u promet novu ZET autobusnu liniju NAKON NAPADA Bandić o napadu: Izabrali su krivu metu, hrabri su kad su pijani i u čoporu

Nema više pješačenja

Dosad su, kažu, bili osuđeni na zloglasnu liniju 268, na kojoj autobusi redovito kasne, a nisu rijetke ni svađe između putnika i vozača. No sad će, sretni su stanovnici, konačno znati točnu minutu kad autobus kreće s okretišta u Podbrežju. Već jučer sjedeća mjesta bila su gotovo popunjena, a bilo je i onih koji su došli vidjeti prvi start iz znatiželje, iako na kraju nisu ušli u autobus. Bilo bi bolje, komentirali su neki, da su polasci malo češći, pogotovo u jutarnjim satima kad stanovnici odlaze na posao. Linija će, naime, voziti radnim danom i subotom svakih 45 minuta, dok su polasci nedjeljom svaki sat.

Podbrežje potražite kupon Još se stignete uključiti! Večernjakova prilika života – osvojite stan u Zagrebu!

– Kad bi barem razmaci između polazaka bili 20-minutni – govorili su oni u autobusu. Ako to bude potrebno, odgovorila im je voditeljica ZET-a Ljuba Romčević Žgela, spremni su uvesti nove polaske.

– Pratit ćemo prometnu potražnju, trenutačni vozni red usklađen je s vijećem Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad – kazala je Lj. Romčević Žgela.

Nova linija
1 / 8
Gradonačelnik u Podbrežju pustio u promet novu ZET autobusnu liniju

Svako će se jutro novom linijom voziti mlada majka Silvija Crnogaj sa svojim kćerima, devetogodišnjom Ines i dvanaestogodišnjom Sarom, koja se u Podbrežje doselila u srpnju. Radi u jednoj putničkoj agenciji u središtu Zagreba, s djevojčice idu u školu u Krajiškoj ulici.

– Ova linija puno nam znači jer smo do prve stanice autobusa koji spaja Veliku Goricu i Glavni kolodvor pješačili desetak minuta. Ništa strašno ljeti, ali zimi su sigurno uvjeti lošiji, pogotovo kad padne snijeg. Cure se same vraćaju iz škole pa sam mirnija kad znam da ih autobus doveze pred zgradu – rekla je Silvija Crnogaj.

Zagreb: Podbrežje NEMA BUKE, A SVE JE BLIZU Najveća nagradna igra u Hrvatskoj: Osvoji stan u kvartu idealnom za mladu obitelj

Relacija od 4,2 km

Da će život u naselju sad dobiti na vrijednosti, smatra i Tatjana Braović, koja u Podbrežju živi s kćeri Ivonom Peti.

– Doselile smo se u kolovozu, dobile smo na korištenje gradski stan, i to mi je bio najljepši događaj u životu jer konačno više nismo podstanari. A autobus je bonus – kazala je Tatjana Braović.

Prijateljice Petra Belošević i Elena Strelec pak sad će u srednju školu Zdravstveno učilište putovati 40 umjesto dosadašnjih 50 minuta.

Nova linija
1 / 7
Zagreb: Podbrežje

– Neki dan smo i kasnile jer autobus 268 uopće nije stao na stanici. To se sada više neće događati – istaknule su djevojke.

Trasa duga 4200 metara ide Avenijom Većeslava Holjevca i Ulicom Hrvatske bratske zajednice, a osim na početno-krajnjim, autobusi će se zaustavljati i na šest usputnih stajališta. Dnevno će iz Podbrežja biti 25 polazaka, odnosno 20 nedjeljom.

Večernji vam daruje: Ovo je stan koji može biti vaš

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo