Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke s novim spremnicima

I radnici traže češće rute: 'Izvučemo kontejner, a u korito ispadne još 10-tak kg smeća!'

podzemni spremnici
Foto: Snimio čitatelj
1/4
30.01.2018.
u 14:52

I za ovaj je sustav, poručuju iz Čistoće, potrebno vrijeme prilagodbe. Kažu da se provode sigurnosne mjere da ne dođe do pada konstrukcije

Dođu do spremnika, podignu platformu i izvuku kontejner, a iz kante na njezinu nadzemnu dijelu u korito padne još desetak kilograma smeća. Nered u Kranjčevićevoj i Primorskoj, gdje su početkom mjeseca predstavljeni prvi zagrebački podzemni kontejneri, jednostavno se ne može ostaviti pa radnici Čistoće dvaput tjedno prionu i skupljaju otpad koji ispadne iz kanti.

Nije nam svejedno

– Znamo svoj posao i nije nam to nikakav problem. I inače skupimo sve što padne iz “običnih” kontejnera, pogotovo ako je u pitanju pločnik – rekli su nam radnici koji prazne podzemne kontejnere pa istaknuli kako im brigu pritom predstavlja činjenica da se, kako bi pokupili sve smeće koje ispadne, moraju uvući u samo korito platforme. A to im nije baš svejedno.

– Ne možemo reći da nas je strah, riječ je o novim kontejnerima, ali može se dogoditi da sustav zakaže pa se platforma spusti dok je netko od nas u koritu – objašnjavaju radnici koji prazne po pet spremnika od 1100 litara, vrijednih 180 tisuća kuna, na tri lokacije. Što učiniti u slučaju da se nešto dogodi, govore, nitko im nije rekao.

– Svoj posao znamo i skupit ćemo sve što ispadne iz bilo koje kante u gradu, ali cijeli ovaj problem s podzemnim kontejnerima mogao bi se riješiti na najjednostavniji način. Umjesto dvaput tjedno mogli bismo ih prazniti triput i sve bi bilo u redu – kažu radnici na terenu, dok iz Čistoće poručuju da je “ovaj slučaj informacija kako učestalost treba povećati, tj. prilagoditi se novonastalom režimu punjenja spremnika”. Kao i za svaki novitet, ističe Mirella Strenja iz Čistoće, tako i za podzemne spremnike potrebno je vrijeme prilagodbe.

Možda je krivi tip

Što se tiče smeća koje trenutačno ispada, M. Strenja veli da su radnici iskusni u obavljanju svojih zadataka te “pri manipuliranju spremnicima provode sigurnosne mjere da ne dođe do pada konstrukcije podzemnog spremnika”. Kako, međutim, doznajemo, s novitetima, baš kao što je M. Strenja i objasnila, nisu se još upoznali svi, već na podzemnim kontejnerima trenutačno rade određene ekipe.

– Nije bilo neke posebne pripreme, pokazali smo radnicima kako se koristi kamion na kojem je sustav za podizanje platformi i to je otprilike to – kažu nam izvori u Čistoći pa dodaju kako je možda odabran i krivi tip podzemnih kontejnera jer već sad kante koje su nad zemljom prokišnjavaju te se cijeli sustav često začepi. Do nesreće, kažu, moglo bi doći, ne nužno zato što će se platforma spustiti dok je radnik unutra, već kad netko rukama bude skupljao staklo koje je ispalo iz kante.      

podzemni spremnici
1/17

Komentara 16

Avatar Hrvatkatolikdomoljub
Hrvatkatolikdomoljub
15:20 30.01.2018.

Netko je maznuo par stotina tisuća eura na budalaštini!!!

VR
vrbaZG
15:08 30.01.2018.

Kao što sam pisao kad je cijenjeni gradonačelnik otvorio kontejnere... Veličina spremnika pod zemljom je smiješna... Spremnici pod zemljom, a manji od klasičnih nadzemnih... A cijena investicije... Strašno.

MY
mycropht
15:14 30.01.2018.

Izgledalo je debilno od početka. Naravno, nije dolazilo u obzir da uzmu neko provjereno rješenje, npr. finski Molok koji 100 puta bolje izgleda, a i sigurno manje košta od ove komplikacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije