Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ministar financija

Marić: Naši ciljevi su manji deficit, gospodarski rast i aktivnija upotreba državne imovine

Zdravko Marić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
Autori: Hina, Mia Buva
24.01.2016.
u 20:19

Objasnio je i kako je nužno da se rashodovna strana smanji jer je to jedna od osnovnih poluga da se smanji deficit

Svoje prve poteze na čelu ministarstva financija danas je predstavio ministar Zdravko Marić.

-Naša namjera je ići na smanjenje rashodovne strane proračuna. Manji deficit, gospodarski rast i aktivnija upotreba državne imovine, pogotovo mrtvog kapitala, naši su ciljevi- najavio je Marić u Dnevniku HRT-aObjasnio je i kako je nužno da se rashodovna strana smanji jer je to jedna od osnovnih poluga da se smanji deficit

-Prihodovnu stranu smo iscrpili. Želja nam je da razmišljamo kako ići na rasterećenje gospodarstva, a ne suprotno- rekao je novi ministar.

Najavio je i da će Ministarstvo financija u iduća tri tjedna izraditi smjernice fiskalne politike i odrediti limite rashodovne strane proračuna, a otkrio je i da bi u ovoj godini trebalo doći i do nominalnog smanjenja proračuna

U izjavi za novinare pred Ministarstvom financija, Marić je kazao kako se i danas sastao s premijerom Tihomirom Oreškovićem te da su teme tog sastanka, kao i prvog radnog sastanka Vlade, održanog u subotu, bile gospodarstvo i financije te proračun, odnosno terminski plan proračuna.Očekuje da će prijedlog proračuna biti gotov u ožujku, a želja mu je, rekao je, da se ne čeka kraj ožujka, već da se "ovisno o okolnostima, s izradom i prijedlogom proračuna prema Hrvatskom saboru ide i prije toga".

 Na upit jesu li ministrima već predložena određena smanjenja njihovih proračuna, Marić je rekao da će prvo pričekati njihove prijedloge. -Ideja je svakako da ovo razdoblje iskoristimo za sastavljanje osnovnih kontura. Ja u ovom trenutku ne bih licitirao ni sa kakvim konkretnim brojkama, ali sigurno da nam je intencija da već u ovoj godini pokažemo i da idemo i s nominalnim smanjenjem proračuna- rekao je ministar financija.

Za sada bez detalja o 'švicarcima'

 Odgovorio je kako je na sastanku bilo riječi i o problemu kredita u 'švicarcima', ali da za sada ne bi izlazio s detaljima o tom pitanju. -Kao prvo, i jedan i drugi (Marić i Orešković) trebamo određene dodatne činjenice oko samog slučaja, ali ono što je jako važno je da želimo biti, kao i u drugim temama iz gospodarskog i financijsko djelokruga, otvoreni ne samo prema javnosti već prema svima, počevši od Hrvatske narodne banke, ali i prema hrvatskim građanima, koji su najpogođeniji time, pa tako i prema bankama- rekao je Marić.

 Upitan, pak, postoji li plan što nakon utorka, 26. siječnja, kada istječe jednogodišnji rok u kojem je bivša Vlada zamrznula tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna te postoji opasnost da će dijelu dužnika koji još nije konvertirao svoje kredite u 'švicarcima' ponovno skočiti rate, ministar financija je kazao da će o tome nakon što se sastane sa svim akterima. 

 -Već sutra ćemo odraditi određeni krug razgovora sa svim akterima kako bismo se upoznali sa svim činjenicama i temeljem toga ćemo i vidjeti što dalje- odgovorio je Marić, a na dodatno pitanje postoji li mogućnost da će se produžiti vrijeme važenja zamrznutog tečaja, kazao je da ta mogućnost uvijek postoji.

 -Vjerujem da i same banke o tome razmišljaju, ali mislim da je najbolje da se obavi dodatni krug konzultacija i razgovora na tu temu i onda ćemo vidjeti što po tom pitanju- rekao je ministar Marić.
 Novinare je zanimalo i može li se poboljšati zakon koji uređeuje konverziju takvih kredita, a Marić je rekao da se svaki zakon može na određeni način poboljšati, a "hoćemo li o tome, u ovom trenutku ne bih komentirao".

>>Zdravko Marić preuzeo financije, Miro Kovač vanjske poslove, a Josip Buljević obranu

>>Ćorušić ipak neće ući u Vladu, Zdravko Marić ministar financija?

Komentara 20

BA
barbaizamerike
20:16 24.01.2016.

Hrvatskoj jako puno novaca ode za uvoz hrane I tu je velik problem a imamo kapacitete da hranimo desetke miliona ljudi znaci imamo prostora za bapredak a kako neka to drzava organizira porezima I cjenom nafte naravno I podticajima a ne podrzavanjem uvoznika

NO
novalastavica
22:16 24.01.2016.

Samo naprijed gospodo nema nista dobroga od partiskih demagoga koji zive u proslosti i dalje se nadaju parazitiranju

AM
ameris
20:38 24.01.2016.

Mariću.."aktivnija upotreba državne imovine "..istu su "aktivirali" 91,92..najveći zlotvori ( zločinci i veleizdajnici )u hrvatskim bojama u tzv. "pretvorbi" ! Da se niste usudili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije