Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Zbog nasilja nad djetetom roditelji tuže školu za milijun kuna

djecak
Damir Špehar/Pixsell
28.03.2010.
u 23:00

Ne dođe li do realizacije potraživanja mirnim putem, najavljuju privatnu tužbu. Neovisno o odštetnom zahtjevu, roditelji podnose kaznene prijave protiv širokog kruga potencijalno odgovornih osoba,

Gotovo tri mjeseca nakon što su mediji razotkrili slučaj 13-godišnjeg dječaka koji je godinu i pol trpio divljačko psihičko i fizičko zlostavljanje vršnjaka iz bjelovarske Druge osnovne škole, njegova je obitelj preko odvjetnika Vladimira Gredelja na adresu uprave škole uputila odštetni zahtjev težak milijun kuna. Ne dođe li do realizacije potraživanja mirnim putem, najavljuju privatnu tužbu. Neovisno o odštetnom zahtjevu, roditelji podnose kaznene prijave protiv širokog kruga potencijalno odgovornih osoba, zbog izostanka pravodobnog ispunjavanja zakonskih obveza, te posebnih mjera za zaštitu.

I odgovornost države

Prijave Općinskom državnom odvjetništvu podnijet će protiv odgovornih osoba zbog sprječavanja i neispunjavanja mjera za zaštitu djeteta, i to protiv umirovljena ravnatelja Mirka Zemana, pedagoginje Jadranke Tuma Očko, defektologinje Ane Grdić, te triju razrednica, kako bi se utvrdilo tko od njih nije ispunjavao zakonske obveze. Roditelji žele znati i što su u ovom slučaju u sankcioniranju odgovornosti poduzeli mjerodavno državno odvjetništvo, Centar za socijalnu skrb, Ministarstvo, Uprava za inspekcijske poslove, Agencija za odgoj i obrazovanje, te Ured pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. Ne ulazeći u konačni epilog odštetnog zahtjeva, odluka obitelji Buljan da se na pakao kroz koji je prolazio njihov sin kao bespomoćna žrtva, usprkos potvrđenom stajalištu mjerodavnih institucija, ipak ne može tek tako staviti točka, zasigurno je svojevrsni presedan u dosadašnjoj praksi.

Štoviše, roditelji Biljana i Ivan ovime, čini se, otvaraju novu stranicu u dosadašnjoj ponudi odgovora mjerodavnih institucija na vršnjačko nasilje, pri čemu u pravilu izostaje individualna odgovornost, nitko ne snosi sankcije za nečinjenje, a sve završava izvješćem s inspekcijskog nadzora, te u ovom slučaju, tvrdnjom uprave škole da je učinjeno sve što je bilo moguće. U prilog tome govori i sadržaj nalaza prosvjetne inspekcije u kojemu jasno piše kako su utvrđeni nedostaci u radu Druge osnovne škole, te da nisu poštivane mjere koje je škola bila dužna provoditi da bi se nasilje suzbilo. Doduše, izraženo je i mišljenje da škola nije ignorirala postojeće probleme, no pokušavala ih je riješiti na svoj način.

Kršena i Konvencija UN-a


Škola je, pišu inspektori, zlostavljanje tretirala kao sukobe među učenicima koji nisu rezultirali fizičkim ozljedama, pa se sve pokušavalo riješiti bez uključivanja, primjerice, Centra za socijalnu skrb i drugih mjerodavnih institucija. Kada je 12. siječnja užas u VII.d osvanuo i na internetskoj stranici, nakon čega su krenule lavina javnih osuda i neviđena senzibiliziranost javnosti za cijeli slučaj, dječak je napokon istrgnut iz ruku svojih zlostavljača, te premješten u drugi razredni odjel. Time bi ovaj slučaj bio zaključen, da nije došlo do obrata. Reakcija obitelji Buljan prvenstveno je potaknuta strahovanjem da se takvo što već sutra ne dogodi drugoj djeci, kaže odvjetnik Gredelj. Dodaje da istodobno izražavaju duboku zabrinutost zbog činjenice da je sustavno zlostavljanje njihova sina unutar školskih zidova trajalo godinu i pol dana, unatoč njihovim upozorenjima.

S tim u vezi izražavaju nadu da slučaj stradanja njihova djeteta neće biti uzaludan, te žele vjerovati da će njegova tragedija potaknuti sve mjerodavne službe da odgovore na pitanje kako je moguće da se takvo što događalo u jednoj odgojno-obrazovnoj ustanovi i toliko dugo vremena. U obrazloženju odštetnog zahtjeva, pak, Gredelj podsjeća da su ignorancijom ustanove prema ovom događaju povrijeđena i brojna prava, te kršeni propisi - od elementarnih prava djeteta predviđenih Konvencijom UN-a, pa sve do nastanka kaznene odgovornosti zbog nesprječavanja i neizvršenja.

Kronologiju zlostavljanja dječaka pročitajte u Večernjem listu od ponedjeljka.

Komentara 43

AR
argo
03:22 29.03.2010.

Samo naprijed. Obicno u strucnim sluzbama skole sjede poprilicno nezainteresirane osobe kojima je glavno da se ne dize prasina. Svih na tapetu. Od razrednika do pedagoga, psihologa i ravnatelja. Stanimo već jednom sa okretanjem glave na drugu stranu.

Avatar punkufer
punkufer
14:53 29.03.2010.

\"Kultura dijaloga...\"? Baš bi volio vidjeti kako se \"kulturom dijaloga\" rješava problem nasilnog huligana koji zna da mu nitko ništa ne može i kojega štiti otac lokalni siledžija i koji svakoga dana ispoljava nekontroliranu agresiju u školi prema ostaloj djecici i prema profesorima i kojeg jedva policija uspjeva ukrotiti. Najlakše je laprdati i pametovati. Zbog laprdanja i pametovanja nam i jest tako kako nam je.

JA
jamama
07:21 29.03.2010.

U potpunosti se slažem sa roditeljima. Škola je sustavno zanemarivala zlostavljanje koje se događalo tamo i sada neka odgovara. Daj Bože da dobiju sudski spor. Tada će sve druge škole ( jer najbolje je udariti po džepu ) malo više paziti što se događa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije