Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto Vojska Jugoslavije nije pomogla krajiškim Srbima u Oluji, a operacija je isplanirana u veljači 1995.

ZP Osijek izveo je operaciju Fenix da bi se onemogućio prodor srpskih snaga na pravcima Šid – Županja i Ernestinovo – Čepin
04. kolovoza 2021. u 19:10 159 komentara 108198 prikaza
vojska, stara fotografija plaški
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Zašto Srbija nije pomogla pobunjenim hrvatskim Srbima u Krajini u kolovozu 1995.? To se pitanje postavlja posebice prilikom obilježavanja godišnjice oslobađanja Knina i sloma srpske Krajine. Objavljujemo stoga tekst koji smo prethodno objavili 2016. godine... Takvo se pitanje postavlja jer je Srbija odigrala ključnu ulogu u stvaranju srpske Krajine, pa je bilo i logično da je pokuša održati svim sredstvima. To je podrazumijevalo i vojnu operaciju koja se ipak nije dogodila premda je bila isplanirana. Zašto? Da bismo pokušali odgovoriti na to pitanje, moramo se vratiti nekoliko godina u prošlost.

30 GODINA OD RUJANSKOG RATA
Ovako se branila Hrvatska: 'Gospodo vojnici Albanci, govori vam Albanac major Rahim Ademi. JNA nije vaša vojska'
PREMIUM ISTRAGA
Što Kolinda i Milanović rade zajedno u New Yorku? Dvije stvari nisu jasne
Servis automobila
PREMIUM ISTRAGA
Što nam automehaničari sve skrivaju? Cijena servisa nikad ne smije biti tajna
  • Majkomoja:

    Pa Vojska Jugoslavije nije ni 91 mogla ništa kako će 95!

  • bardonkaldian:

    Pričam ti priču. Za Oluju je mobilizirano 210-220.000 ljudi s hrvatske strane. Oko 165.000 je bilo za rješavanje zapada, dok je 55.000 bilo ukopano na istoku u slučaju da Srbija nešto pokuša. Onda bi morali na tom uskom prostoru s ... prikaži još! oko 150.000 ljidi (koje nisu imali) na 55.000 ukopanih vojnika HV, što bi za njih bila klaonica. Utipkajte i YouTube general stipetić.

  • tow:

    Varijanta A srpske percepcije operacije Oluja : goloruk i miroljubiv krajiski narod ( mahom zene, deca i druga nejac) na pravdi Boga protjeran. Varijanta B - sve je isplanirao Nato, SAD , Vatikan i druge mracne laboratorije zla i bez ... prikaži još!z njih Hrvatska vojska se ne bi pomakla za milimetar. Varijanta C: sve je to bio dogovorTudjman - ne cujem dobro Slobo. Varijanta D: Slobo ih je sve izdao radi Kosova, a inace bi Krajisnici do danas branili Knin. Pa gospodo Srbi odlucite se vise. Mi svoju verziju znamo i postujemo, a Vi?